Den Haag krijgt een 5G-netwerk na de frequentieveiling

T-Mobile start in de zomer van 2019, in samenwerking met de Gemeente Den Haag, een drietal 5G-onderzoekslocaties in Den Haag. Het gaat om een testlocatie in Scheveningen, één in The Hague Tech en een locatie in het T-Mobile hoofdkantoor in Den Haag. Op de testplekken worden de op 5G gebaseerde toepassingen getest en kunnen publiek, scholen en bedrijven komen voorproeven. Den Haag wil, na de frequentieveilig begin 2010, de eerste stad van Nederland worden die een volledige dekking van het supersnelle mobiele 5G-netwerk krijgt.

De 5de generatie

De vijfde generatie (5G) is een draadloos netwerk voor de mobiele communicatie en na de 2G en 3G, de opvolger van het 4G-netwerk. Waar de vorige netwerken gebruik maken van radiogolven, gaat 5G gebruik maken van radiogolven in de hoogste frequentiegolven, de millimetergolven. De hogere frequentie van 5G is o.a. bedoeld voor:

 • zelfrijdende auto’s;
 • het internet der dingen (IoT);
 • smart cities;
 • slimme technologieën in de gezondheidszorg.

De frequentiebanden

5G gaat gebruik maken van hogere frequenties met kortere golflengten (de millimetergolven) dan de vorige generaties mobiele netwerken. In december 2017 heeft Europa besloten dat 5G gebruik zal maken van drie frequentiebanden. De:

 • 700 megahertz (MHz);
 • 3,5 gigahertz (GHz);
 • 26 GHz.

T-Mobile
T-Mobile (Telekom-Mobile) is een onderdeel van het Deutsche Telekom concern en een aanbieder van telecom artikelen. Sinds 2015 is T-Mobile Nederland een van de aanbieders voor mobiel- en vast internet, interactieve TV en vast bellen.

Tele2
Tele-2 is een Zweedse telecomfirma en is sinds 2015 in Nederland actief. Tele-2 introduceerde onbeperkte databundels (Unlimited Data).

Beloften T-Mobile

Op 15 december 2017 kondigden T-Mobile Nederland en Tele2 Nederland aan om te gaan fuseren en op 2 januari 2019 is de fusie officieel een feit. Het merk Tele2 blijft in 2020 bestaan. T-Mobile heeft de overname bezegeld met vijf beloftes namelijk dat het:

 • na de fusie T-Mobile als eerste landelijk 5G zal lanceren;
 • na de fusie voor heel Nederland de uitrol van glasvezel zal bewerkstelligen zonder de prijzen de eerste drie jaar voor vast internet te verhogen;
 • ook na de fusie Unlimited Data blijft aanbieden voor zeker drie jaren;
 • na de fusie een keuze geeft om te kiezen voor een vast abonnement dat maandelijks opzegbaar is (contactvrijheid);
 • zorgt dat heel Nederland kan profiteren van 5G.

5G-frequentieveiling in Nederland

Door een frequentieveiling te houden worden de vergunningen voor het gebruik van frequenties voor de mobiele telefonie, verkocht aan belangstellenden. De frequenties zijn noodzakelijk voor Telecomproviders om 5G aan te kunnen bieden en om landelijke dekking te bewerkstelligen. De veiling wordt gehouden door het Agentschap Telecom, een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In Nederland vindt de frequentieveiling voor 5G begin 2020 plaats. Agentschap Telecom veilt bij de Nederlandse veiling als eerste de drie frequentiebanden:

 • 700 megahertz (MHz)-band (met een frequentiebereik tussen 694 MHz en 790 MHz);
 • 1400 MHz-band (met frequenties tussen de 1452 en 1492 MHz);
 • 2100 MHz-band (met frequenties tussen de 2110 en 2170 MHz).

Met lagere frequenties een 5G-netwerk

In 2020 kunnen de telecomproviders al een 5G-netwerk bouwen met de lagere frequentie en met het 4G+ netwerk wat sinds 2015 een uitbreiding is op het 4G netwerk. Door de Europese Unie is bepaald dat alle lidstaten uiterlijk eind 2020 de 3,5 gigahertzband (GHz)-band vrij moeten hebben voor 5G gebruik. In Nederland is de 3,5 gigahertzband in gebruik door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in Burum (Friesland) en zou pas in 2026 beschikbaar zijn. Door de verplaatsing van het afluisterstation in Burum is het gebruik van de 3,5 GHZ-band voor 5G eerder mogelijk gemaakt. De frequentieveiling hiervan zal eind 2021 of begin 2022 plaats vinden. Ook de 26GHz-band zal dan beschikbaar zijn en geveild worden.

Drie 5G-test locaties in Den Haag

In de zomer van 2019 zijn drie 5G-onderzoekslocaties in werking van T-Mobile in samenwerking met de Gemeente Den Haag. Testlocaties waar toepassingen gebaseerd worden op 5G gebruik en worden getest door het publiek, door scholen en bedrijven. Het gaat om de volgende locaties in:

 • Scheveningen;
 • The Hague Tech & Field Lab;
 • Den Haag in het hoofdkantoor van T-Mobile.

Testlocatie Scheveningen

Het 5G Living Lab Scheveningen wordt in de zomer van 2019 geopend. Scheveningen wordt de proeftuin voor slimme steden, ook wel ‘Smart City Hubs’. Samen met lokale initiatieven wordt gekeken wat er allemaal mogelijk is met 5G.

The Hague Tech

De tweede onderzoekslab is The Hague Tech, een van de drie grote techcommunities in Den haag. The Hague Tech is een internationaal georiënteerde organisatie met een 5G Field Lab. Hier worden startups, scale-ups en ervaren bedrijven uitgedaagd om met de 5G technologie praktische oplossingen te zoeken voor concrete maatschappelijke uitdagingen. Dat gebeurt in samenwerking met de World Startup Factory.

Een startup is een nieuwkomer is in het bedrijfsleven. Een scale-up is een term uit 2015 en is een bedrijf dat na het begin (start-up) de eerste vijf jaren heeft overleefd en een omzet heeft van minimaal vijf miljoen.

Het hoofdkantoor van T-Mobile in Den Haag

In het hoofdkantoor van T-Mobile in Den Haag, is een 5G Field Lab ingericht. Scholen, bedrijven, ontwikkelaars en hardware bouwers kunnen experimenteren met 5G

Doelstelling T-Mobile

In de 5G onderzoeken wordt gebruik gemaakt van de 700MHz, de 3,5GHz en de 26 GHz. Om de toepassingen echt natuurgetrouw te maken, worden de daadwerkelijke frequenties voor 5G gebruikt. Het doel van T-Mobile is om in 2020 Nederland een dekkend 5G-netwerk aan te bieden. Het testen van 5G en de mogelijkheden is alleen mogelijk door gebruik te maken van enkele 5G-onderzoekslocaties. Andere onderzoeks locaties zijn:

 • het 5G Field Lab Amsterdam Zuidoost;
 • het 5G fieldlab Zuid-Holland op de campus van de TU Delft;
 • het 5G-fieldlab in Rotterdam;
 • Brainport Smart District ten noorden van de spoorlijn Helmond-Eindhoven;
 • de 5G proeftuin in Noord-Groningen;
 • in Maastricht zijn de eerste 5g-verbinding in de buitenlucht opgezet om ervaringen op te doen met de 5G technologie.

Den Haag wordt de eerste stad in Nederland met 5G, na de frequentieveiling in 2020

Den Haag wordt de eerste stad in Nederland met een 5G-netwerk. Het hoofdkantoor van T-Mobile is gevestigd in Den haag en de gemeente ziet veel heil in de initiatieven voor de Smart City Hubs. T-Mobile gaat na de eerste veiling de 700 MHz-band inzetten en een deel van het netwerk van Tele2. Zodra ook de 3,5 GHz en de 26 GHz frequentie zijn geveild wordt het netwerk verder uitgebreid over heel Nederland. Deze veiling vindt naar verwachting eind 2021 of begin 2022 plaats.

26GHz-band

De 26GHz band is zeer geschikt voor specifieke locaties waar zich veel mensen tegelijk bevinden zoals stadions of grote stations. Plekken waar de vraag naar data zeer groot is. De 26GHz-band heeft een zeer hoge capaciteit op millimeterniveau met een antenne bereik van maar enkele meters en dit houd in dat antennes om de 10 tot 12 huizen gebouwd moeten worden. Antennes die gerangschikt worden in een opstelling waar meerdere antennes (phased arrays) staan om gericht, met laserachtige stralen, uit te zenden naar alle mobiele telefoons en gebruikersapparaten in het servicegebied.

Demonstratie

Op donderdag 4 juli 2019, voor het debat in de Tweede Kamer over de uitrol van 5G, waar 5G en Gezondheid op de agenda stond, is er een demonstratie geweest om aan de politiek te laten weten dat de uitrol van 5G gebeurt zonder dat wetenschappelijk bewezen is of dit wel veilig is voor mens, flora en fauna.

9-9-’19 is er in Nederland een protestdemonstratie tegen de uitrol van 5G, net als in Brussel, Bern, Florence, Rome en diverse staten van Amerika. Het verzamelen voor Nederland is om 12.00 uur op de Koekamp tegenover het Centraal Station in Den Haag.

Note: één van de beloften van T-Mobile is dat heel Nederland kan profiteren van 5G. Dat zou dus inhouden dat dit ook geldt voor alle elektrogevoeligen? Wij zijn ook Nederlanders.  Ik zou niets liever willen want dat zou betekenen dat ik tegen een smartphone kan en dat ik geen enorme hinder meer zou hebben van mijn elektrogevoeligheid. Dat ik weer mee kan doen in de maatschappij en geen pijn meer heb. Nou T-Mobile vertel:wat is het plan?  Belofte maakt schuld en een zin kan vaak op meerdere manieren geïnterpreteerd worden, zoals deze zin. Ik wil dus heel graag weer mijn normale leven weer terug en meedoen met de nieuwste ontwikkelingen. Ik wil mijn leven terug.

 

Bronnen en referenties

 • https://www.stopumts.nl/doc.php/Berichten%20Nederland/12092/T-Mobile%20opent%20drie%205G%20te
 • https://www.telecompaper.com/nieuws/t-mobile-opent-drie-5g-testlocaties-in-den-haag–1299850?utm_source=telecom_vandaag&utm_medium=email&utm_campaign=08-07-2019&utm_content=textlink
 • https://emfrefugee.blogspot.com/2019/07/166-studies-showing-direct-link-between.html
 • https://www.androidplanet.nl/nieuws/t-mobile-tele2-overname-officieel/
 • https://www.rtlz.nl/tech/artikel/4773336/t-mobile-opent-drie-5g-testcentra
 • https://magazines.agentschaptelecom.nl/staatvandeether/2018/01/mobiele-telecom-spectrum-en-5g
 • https://dutchitchannel.nl/626722/t-mobile-opent-drie-g-onderzoekslocaties-in-den-haag.html
 • https://stralingsbewustzuidkennemerland.nl/2019/06/26/landelijke-petitie-stop-5g-ingediend-bij-de-tweede-kamer/