De nieuwe decoder is vooral sneller, gebruikersvriendelijker, neemt minder stroom uit het netwerk op, heeft een spraakbesturing en kan programma’s in de cloud opnemen. Het werkt alleen op radiogolven. Iets wat voor een elektrogevoelige funest is. Donderdag 25 april gaat na een testperiode, de nieuwste decoder met een bijbehorende afstandsbediening van start. De marktintroductie wordt eind mei of in de maand juni verwacht. Een afstandsbediening die werkt op stem herkenning, opnames die in de cloud komen, integratie van Netflix en You Tube én met radiogolven.

Afstandsbediening

Een decoder of mediabox dient om een signaal over te brengen en om een signaal terug te sturen. Ook het toestel, de afstandsbediening, waarmee een besturingssignaal wordt verzonden wordt valt onder de decoder of mediabox. Het signaal kan op verschillende wijzen worden overgebracht namelijk:

-door middel van infrarood licht waar de meeste afstandsbedieningen nog mee werken;

-sinds 25 april 2019 door middel van radiogolven.

Wat is een decoder

Sinds 16 april 2019 zijn alle TV programma’s digitaal. Het analoog signaal heeft vanaf dan een speciale ontvanger nodig om digitaal te worden uitgezonden en wordt ook wel decoder, mediabox, set-up box of receiver genoemd. Deze decoder maakt het digitale signaal van de kabel (DVB-C), internet verbinding (IP-TV), satellietschotel (DVB-S) of antenne (DVB-T) geschikt voor je TV, die het digitale signaal niet begrijpt. Een decoder vertaalt het signaal.

Smart-tv

De nieuwe TV’s zijn bijna allemaal smart-tv’s, een televisie die eenvoudig te verbinden is met het internet en anders heb je een decoder nodig. Eenmaal aangesloten op het netwerk installeer je diverse apps op je tv en zijn deze eenvoudig te gebruiken. Denk hierbij aan:

-Sociale Apps gebruiken op de TV, waaronder, Netflix, YouTube, Spotify, Facebook, Uitzending gemist, RTL XL, Videoland;

-Op tv: in een overzicht zie je wat er nu op tv is, wat is opgenomen en wat er later op de dag nog komt;

-Films & tv-programma’s: bij het on demand onderdeel kunnen de nieuwste films en tv-programma’s bekeken worden:

-Foto’s, video en muziek: door de smartphone te koppelen aan de TV kunnen eigen foto’s, video’s en muziek bekeken/geluisterd worden.

De afstandsbediening met een infrarode lichtdiode

De afstandsbedieningen werken met infrarode lichtdiode (LED) dat zich vooraan de afstandsbediening bevindt. Op de tv zit ook een infrarode ontvanger die het  infrarood signaal ontvangt en omzet. Voor afstandsbedieningen ligt de golflengte in het niet-zichtbare deel van het golflengtegebied, tussen 800 en 950 nanometer. Eén druk op de knop zorgt ervoor dat een smalle gebundelde straal infrarood licht naar het ontvangende apparaat gestuurd wordt. De LED zendt alleen maar uit als er op een knop gedrukt wordt en niet continue. Het ontvangende apparaat is voorzien van een infrarood ontvanger (silicium fotodiode) welke het infrarood signaal omzet in elektrische stroom.

De afstandsbediening met radiogolven

Sinds 25 april 2019 is er nieuwe decoder op de markt met een afstandsbediening die niet werkt met infrarood-signalen, maar met radiogolven, de set-top-box of mediabox next. De afstandsbediening hoeft niet langer strak op de sensor in de televisie of decoder gericht te worden, maar een afstandsbediening met radiogolven kan binnen een straal van 30 meter gebruikt worden en reageren. Zo kan de decoder in de kast staan en hoeft meer onder de TV-kast of naast de TV te staan. De afstandsbediening werkt op de 2,4 gigahertz (GHz) frequentieband en met een bereik van 30 meter gaat het radiosignaal zonder problemen door muren en is het in theorie mogelijk om de televisie van de buren op een andere zender te zetten. Het signaal van een afstandsbediening met radiogolven heeft dus niet de smalle bundel van een afstandsbediening met infrarood, die gericht moet worden op de TV maar een breed radiogolfsignaal dat verspreid wordt in de woonkamer en door muren heen gaat. Niet leuk voor de elektrogevoelige wanneer de aangrenzende buren de nieuwste set-top-box hebben.

Met spraakherkenning

Het meest spectaculaire  is de spraakbesturing in de afstandsbediening. Die spraakbesturing gebeurt via een knop (in dit geval de picto met de microfoon) op de afstandsbediening.  Deze knop wordt ingedrukt en rustig en duidelijk wordt een commando gegeven als een zender, programma of naam en de decoder zapt naar het juiste kanaal of toont de zoekresultaten.

https://tweakers.net/nieuws/152066/telenet-introduceert-tv-box-met-ondersteuning-voor-netflix-stembediening-en-4k.html

https://www.ziggo.nl/klantenservice/mediabox-next/specificaties/

https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwe-telenet-decoder-heeft-netflix-en-spraakbesturing/article-news-1456677.html?utm_medium=social_datanl&utm_source=Facebook#Echobox=1556195621