Er zijn wereldwijd veel mensen die een smartphone of mobiel gebruiken. Steeds meer wordt duidelijk dat mensen die geen smartphone bezitten, buitengesloten dreigen te worden in deze maatschappij. Het is de groep mensen die nu al reageren op de straling van alle draadloze apparaten. De elektrogevoeligen, de Elektro Hyper Sensitive persons, wereldwijd genoemd. De EHS’ers of elektrogevoeligen. De keus om geen smartphone te gebruiken is omdat ze er fysiek op reageren. Pijnlijke fysieke reacties waardoor ze flinke beperkingen ondervinden in de dagelijkse bezigheden. Wanneer de snelheid van de draadloze ‘snufjes’ zo doorgaat dan dreigen de beperkingen nog meer uit de hand te lopen. Dan wordt steeds duidelijker dat voor elektrogevoeligen geen plek is in de 21ste eeuw, in de digitale maatschappij.

Elektrogevoelig
In Nederland zijn officieel al bijna half miljoen mensen elektrogevoelig. Waarschijnlijk veel meer, maar die krijgen een andere diagnose want in Nederland bestaat elektrogevoeligheid niet. Het is geen erkende aandoening. Straling van draadloze apparaten kunnen niet de klachten veroorzaken die elektrogevoelige mensen zeggen dat ze hebben, vindt onze Nederlandse Gezondheidsraad en overheid. De oorzaak moet wat anders zijn. In Zweden, Oostenrijk en Zwitserland denken ze er anders over en is elektrogevoeligheid als een nieuwe ziekte erkent. Geen rekening hoeven te houden met de elektrogevoelige als Nederlandse overheid, betekent dat de draadloze maatschappij (de economie) alle ruimte krijgt om nieuwe uitvindingen uit te proberen. Voor de elektrogevoelige geeft dit grote angsten en de vraag: hoe lang kan ik nog in dit land wonen? Hoor ik nog wel in deze digitale maatschappij?

De elektrogevoelige hoort niet bij het maatschappelijk leven
Als elektrogevoelige moet je al zoveel inleveren. Je werk, woning, familie en kennissen. Nog steeds zijn er plekjes in Nederland waar het nog een beetje ‘leefbaar’ is voor de elektrogevoelige. Maar of dat blijft? En of de elektrogevoelige dit betalen kan? Ondertussen holt de digitale draadloze maatschappij maar door, zonder rekening te houden de Nederlanders die nu al heel veel moeite hebben om te (over)leven. Die geen arts, tandarts, winkelcentra, ziekenhuis of gewoon lekker een terras, kunnen bezoeken. Overal smartphonende mensen, masten voor de telecommunicatie en wifi punten met frequentiegolven, waar de elektrogevoelige persoon op reageert. Een reactie met krampende spieren in armen, benen en nek en bij niet op tijd wegwezen, gewoon door de benen zakken, niet meer kunnen praten en verlammingsverschijnselen. Stekende hoofdpijn en oorpijn krijgen en dagen het griepgevoel hebben daarna, op een nog wel schone plek zonder de elektromagnetische velden van alle draadloze in de woning en omgeving. Met de volgende hieronder genoemde nieuwste ‘snufjes’ zal het in Nederland nog beroerder worden voor de elektrogevoelige. De elektrogevoelige kan o.a geen:

Zorgverzekeraar
Op een site van alle zorgverzekeraars in Nederland is het mogelijk om persoonlijk gegevens in te zien. Gegevens als:
-zorgverbruik;
-stand van zaken wat betreft eigen risico;
-status van declaratie;
-pakket bekijken en eventueel wijzigen.
Sinds 2017 is dit alleen nog mogelijk met de DigiD code én een SMS code.
Maar je hebt toch geen smartphone dus wat nu? Daar is aan gedacht en het antwoord is: je kunt dan een SMS code aanvragen op de vaste telefoon, zodat er probleemloos ingelogd kan worden.
Na gebeld te hebben blijkt dat de SMS code elke zes weken veranderd en na zes weken een nieuwe aan moet vragen? De elektrogevoelige wordt dus voor de tweede maal de dupe van gedrag van anderen. Mensen willen draadloos en omdat er mensen zijn die de boel willen oplichten.
De boodschap is duidelijk: elektrogevoeligen horen niet meer bij de maatschappij.

Of parkeren
Alweer een speciale app: de Park-line Parkeer app. Zorgeloos parkeren met de park-line app. Mogelijk via de Iphone, Blackberry, Windows Phone en Android smartphones. Bij de parkeer plaats de app openen en drukken op start. Bij het verlaten drukken op stop. Gemakkelijk en tijdsbesparing. Ook voor een ander merk smartphone is er een oplossing. De elektrogevoeligen onder ons willen toch ook dat gemak en tijdsbesparing? Alweer een vorm van discriminatie?

Met de trein
De trein en alle openbaar vervoer is nu al bijna niet mogelijk voor veel elektrogevoeligen en helemaal niet voor de ernstig elektrogevoeligen. Overal wifi in treinen en bussen en overal smartphonende mensen. Daarbovenop komt nog dat de NS met een smartphone app wil komen waar reizigers kunnen zien of ze in- of uitgecheckt hebben en kunnen beslissen en veranderen of ze toch liever eerste klas willen reizen. Een smartphone is bijna nodig in dit land!

Koopjes app
Heb je geen smartphone of mobiel? Dan ook geen inzage in koopjes. Koopjes die je alleen via een app kunt opsporen. Bijvoorbeeld:
-waar in de buurt is het goedkoop tanken? De app moet ingesteld worden met de brandstof die je gebruikt en wat de inhoud van de tank is. Je krijgt dan te zien waar in jouw buurt het tankstation zich bevindt welke het goedkoopst is. De app is gratis.
-kortingsbonnen. Kortingsbonnen wat betreft uit eten gaan, uitgaan of een wellnesscentrum willen bezoeken. Je voert het in de app en wanneer je op bestemming bent geeft de app een code die je het recht geeft op korting.
-aanbiedingen. Geen folders meer in de bus. De neen/neen sticker kan op de brievenbus of voordeur. Deze app geeft alle aanbiedingen in heel Nederland op een rijtje. Toets in welke supermarkt je kiest en de producten die je nodig hebt. Lekker couponing met de smartphone. De app is gratis. En heb je geen smartphone, dan dus ook niet de koopjes die je alleen via apps kunt krijgen.
-Vakantieveilingen. Een app biedt je de mogelijkheid om altijd en overal mee te bieden op de duizenden veilingen die per dag voorbij komen. Vanaf een euro kan geboden worden op vakanties, weekendjes weg, avondjes uit, beauty & wellness en nog veel meer. Je de verschillende lopende veilingen in de gaten houden en meebieden op de veilingen die jij interessant vindt. De mensen zonder smartphone missen dit en het woord discriminatie komt naar boven.
-Hotelkamer boeken. Een hotelkamer boeken gaat niet zonder een smartphone. De bedoeling is om langs de receptie te lopen. Niet meer inchecken en niet meer wachten. Time is money. Meteen doorlopen naar de hotelkamer en die openen met je smartphone. Door een app te downloaden wordt dit mogelijk gemaakt. En wat te denken van de app, de goedkoopste hotelkamer zoeken? Een voordeel voor mensen met een smartphone en de elektrogevoelige mist deze info.
De elektrogevoelige echter heeft bewúst geen smartphone omdat de fysieke reactie van het lichaam niet wenselijk is. Niet van eigen gebruik maar ook niet van gebruik in de omgeving. De elektrogevoelige hoort dus niet meer in de omgeving?

De staatsloterij
6-10-2017 zit er een mail in de mailbox met het lotnummer van de Staatsloterij, terwijl we hadden aangegeven en nog gecorrespondeerd hadden en het goed bevonden was, dat het per post gestuurd zou worden. Ik weet dat veel elektrogevoeligen niet eens een computer hebben laat staan een smartphone.
Ik denk dat ik nu mijn lidmaatschap maar opzeg.

Geen fysiek geld meer?
De centrale banken willen steeds meer naar een wereld toe waarin fysiek geld niet meer zal bestaan. Eerder deze maand maakte De Europese Commissie haar plannen bekend om het gebruik van contant geld aan banden te leggen.
Om het gebruik van contant geld voor grote transacties te ontmoedigen moet er volgens de Europese Commissie serieus worden nagedacht over nieuwe Europese regelgeving, zodat alle lidstaten van de Europese Unie in de toekomst dezelfde limieten hanteren ten aanzien van contant geld. Witwassen en belastingontduiking kan op die manier beter aangepakt worden, omdat het dan niet meer loont om geldstromen te verplaatsen richting Europese landen die een vrij soepel beleid hanteren ten aanzien van anonieme betalingen.

Krijgen we dan de volgende toestanden?
-Als opa een kleinkind wat geld wil geven, dan zal opa met zijn (mobiele) bankapplicatie moeten inloggen bij de bank en moeten ingeven hoeveel geld naar de rekeningen van het kleinkind overgedragen mag worden. Muntgeld en papieren geld is in de toekomst niet meer in gebruik.
-Als je een kopje koffie wilt drinken, dan weten ze hoeveel je drinkt, waar je dat koopt enzovoort. Dit kunnen ze allemaal in een elektronisch bestand zetten en dat zullen ze ook doen. De wereld wordt volledig gedigitaliseerd.”
Veel landen doen dit al. In sommige Amerikaanse staten kun je boven een bepaald bedrag al niet meer met contant geld betalen. Overheden zijn er dol op, want ze kunnen je controleren.

Hoe moeten de elektrogevoeligen dan leven met dat kleine beetje wat er over is gebleven? De beknotting gaat maar door.

NL alert
Het luchtalarm gaat verdwijnen. Het alarm, dat elke eerste maandag van de maand en bij rampen klinkt, moet eind 2017 voor het laatst gebruikt worden. Vanaf 2018 wil de overheid burgers alleen nog maar waarschuwen via de smartphone. NL-Alert is de nieuwste versie van het luchtalarm. Het luchtalarm gaat verdwijnen en werkt nog tot eind 2017. Het luchtalarm (of WAS mast) werkt met geluid en NL-Alert werkt op basis van cell broadcast (een soort SMS) en werkt daardoor ook als het netwerk overbelast is. De berichten worden uitgezonden via de smartphone in het gebied waar de noodsituatie zich voordoet. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Ook bij kortstondige stroomuitval kunnen NL-Alert berichten worden ontvangen.

En de mensen die geen mobiel hebben? Die mogen bij noodgevallen onwetend blijvend. Misschien zelfs wel verongelukken. Is de overheid meteen van die vervelende groep mensen af waar ze niet van weten hoe ze daar mee om moeten gaan. Is dat de bedoeling?