Google heeft de tweede generatie Nest Hub aangekondigd, die wordt geleverd met een interessante nieuwe functie: Sleep Sensing. Met behulp van hun Soli energiezuinige radartechnologie analyseert de nieuwe Nest Hub je slaap op basis van je beweging en ademhaling. Elke ochtend wakker worden met een persoonlijk slaapoverzicht! 

De Google Nest Hub 2
De Google Nest Hub 2, de opvolger van Google’s originele smartdisplay, de Google Home Hub, is 16 maart 2021, gelanceerd. Nieuwe Google Nest Hub kan de slaap tracken met de Soli-radar (Sleep Sensing): een bewegingsdetectie functie door simpelweg met de hand te zwaaien. Het heeft ook drie in plaats van twee microfoons en een chip voor machinelearning, dat reageert op stemcommando’s. De Nest Hub 2 heeft verder een thermometer aan boord en het touchscreen heeft een resolutie van 1024×600 pixels.

De Nest Hub 2 verricht de slaapanalyse op basis van bewegingen, het geluid van ademen, maar ook omgevingslicht en temperatuur. Deze informatie wordt verwerkt in een rapport, dat ’s ochtends kan worden bekeken. Met een optionele functie kan het smart display nagaan of je slaap werd verstoord door hard te hoesten of bijv. te snurken. Hoe goed deze functionaliteit werkt wanneer meer dan één persoon dicht bij het apparaat slaapt, zal moeten blijken.

Om de privacy van de gebruiker te garanderen, moet de analyse handmatig worden ingeschakeld. Daarnaast beweert Google dat enkel het slaaprapport wordt doorgestuurd naar het bedrijf en niet zal worden gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties. De Sleep Sensing-functie is gratis beschikbaar voor Nest Hub-klanten, aangezien het om een preview gaat die nog niet helemaal af is. Het is dus goed mogelijk dat Google na verloop van tijd een maandelijkse vergoeding zal aanrekenen. 

Sleep Sensing of slaaptracking
Net als de voorganger heeft de nieuwe Nest Hub 2 geen ingebouwde camera, maar kan door de Soliradar bewegingen waarnemen. Als gebruikers de Nest Hub 2 naast hun bed zetten, kan het apparaat statistieken bijhouden over slaap. Sleep Sensing gebruikt Motion Sense wat mogelijk gemaakt wordt door de Soli energiezuinige radartechnologie. Dit om o.a. te kunnen analyseren hoe de persoon die het dichtst bij het scherm van de Nest Hub 2 slaapt. Sleep Sensing kan ook slaapstoringen detecteren, zoals hoesten en snurken of veranderingen in het licht en/of  temperatuur in de kamer. Dit dankzij de ingebouwde microfoons in de Nest Hub en omgevingslicht- en temperatuursensoren, zodat je beter kunt begrijpen wat je slaap beïnvloedt. Bovendien is de Nest Hub is ontworpen met gerecyclede materialen en bevat 54% gerecycled plastic in de mechanische onderdelen. De opname van slaapregistratie in het nieuwste slimme display van Google en de grootste verandering in de bijgewerkte Google Nest Hub 2. De toegenomen kunstmatige elektromagnetische velden in de nacht (testen), worden die ook gemeten, naast het wakker worden van mensen daardoor?

Werking Sleep Sensing
De Soli-radar kan detecteren en het definiëren van;
-woelen;
-draaien;
-uit bed komen;
-het op en neer gaan van een borst bij het ademen.

Vervolgens heeft Google een algoritme gemaakt dat deze bewegingen kan analyseren en categoriseren in een van de drie staten;
-slapend;
-wakker;
-afwezig.

Google heeft het algoritme getraind met behulp van een miljoen uur aan gegevens van duizenden individuen, deze vergeleken met slaapdagboeken en opnamen van andere slaapsensoren. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om een ​​dagelijks rapport te maken waarmee u kunt zien hoeveel slaap u krijgt en wanneer slaapstoringen optreden, maar het laat niet zien wat de oorzaak van de slaapverstoring is. 

Zodra de Google Nest Hub 2 heeft vastgesteld dat de gebruiker slaapt, gebruikt hij ook de microfoon om het geluid in de kamer te analyseren en te bepalen of de slaper op een bepaald moment hoest of snurkt. Het algoritme verwijst dit vervolgens met de storingsgegevens om te bepalen of dit de oorzaak is van de slaaponderbrekingen. 

Elke ochtend wordt er een Sleep Sensing-rapport weergegeven op het Google-smartdisplay en u kunt ervoor kiezen om de gegevens ook in de Google Fit-app te bekijken. Na ongeveer 14 dagen slaapregistratie, biedt het Sleep Sensing-rapport gepersonaliseerde suggesties, zoals het aanpassen van uw bedtijdschema aan uw persoonlijke lichaamsklok. Deze op maat gemaakte suggesties zijn ontwikkeld door het team van slaapwetenschappers van Google en in navolging van verschillende organisaties, waaronder de American Academy of Sleep Medicine.

Gegevens Soli-chip
De Soli-chip meet slechts 8 x 10 mm, bevat de sensor en antenne-array in één apparaat en kan zelfs in de kleinste wearables geïntrigeerd worden. De Google Soli-chip maakt gebruik van radar, dus het werkt door elektromagnetische golven uit te zenden met objecten in de straal die informatie terug naar de antenne reflecteert. Soli voelt “subtiele veranderingen in het ontvangen signaal in de loop van de tijd. Door deze te verwerken kan Soli complexe vingerbewegingen en handvormen binnen zijn veld onderscheiden. Soli gebruikt millimetergolfradar om beweging op het micron, een miljoenste van een meter, niveau te detecteren en die gegevens door te geven aan software. Millimetergolven zijn langer zijn dan infraroodgolven, maar korter dan radiogolven. Soli heeft zowel een zender als een ontvanger op zijn chip. De zender zendt een gemoduleerde radiogolf uit. Dat betekent dat een tweede signaal wordt gecombineerd met een “normale” radiogolf die extra gegevens bevat. Wanneer deze golf een object raakt, verspreidt het zich in veel verschillende richtingen, inclusief direct terug bij de ontvanger van de Soli-chip.

Sterker signaal
Google mag bovendien de radarchip een sterker signaal laten uitzenden dan in de wet staat vastgelegd. Dat heeft telecomautoriteit Federal Communications Commission (FCC) laten weten. De radarchip moet in staat zijn gebruikers op een virtuele knop te laten drukken, waarna de chip de beweging als vanzelf herkent. Een nog een sterker signaal? Infraroodstraling of ultraviolet (ioniserende straling)?

Frequentieband
Want Google maakt gebruik van radarsignalen op de frequentieband tussen de 57 en 64 gigahertz (GHz) wat microgolfstraling is in het elektromagnetisch spectrum. Hoger is niet toegestaan, aangezien het risico dan bestaat dat het de sensoren van andere technologieën, verstoord worden. Of is het dan ioniserende straling?

Dit wil ik NIET! Ik wil niet in de kunstmatige elektromagnetische velden zitten die een ander meent nodig te hebben. Ik word er erg ziek van en kan niet meer functioneren in deze maatschappij. En velen met mij.  We willen een plek zónder kunstmatige elektromagnetische velden! Mensen die draadloze gadgets willen (zoals de Google Nest Hub 2), prima, maar zorg voor voldoende plekken op de wereld voor mensen die dit NIET willen. Mensen die willen leven zónder de belasting van de kunstmatige elektromagnetische velden. Ze zijn er al, maar onze regering ontkent het bestaan van deze mensen.

Foto: https://nl.techbriefly.com/google-toont-de-tweede-generatie-nest-hub-met-soli-sleep-sensing-functie-tech-27616/
https://www.techradar.com/news/google-nest-hub-2
https://www.pocket-lint.com/nl-nl/telefoons/nieuws/google/134079-wat-is-google-project-soli-en-zal-het-de-manier-waarop-we-wearables-gebruiken-voor-altijd-veranderen
https://blog.google/products/google-nest/new-nest-hub-soli/
https://nl.hardware.info/nieuws/75607/google-nest-hub-2-kan-slaappatroon-analyseren-zonder-gebruik-van-camera