Op 20 maart 2018 wordt bekend gemaakt dat gemeenten uit Europa een eenmalige subsidie kunnen krijgen van de Europese Commissie (EC) van € 15.000 voor een gratis wifihotspot. Gratis wifi in openbare ruimtes voor de burgers in onder ander gemeentehuizen, ziekenhuizen, parken, gezondheidszorgcentra en bibliotheken.Volgens de Eurocommissaris voor digitale zaken M. Gabriel “stellen we gemeenten in staat om gratis verbindingen van hoge kwaliteit aan te bieden aan hun burgers en bezoekers. En het verhoogt de zichtbaarheid van Europa voor zijn burgers”.

Europa wil in 2020 gratis internet

In december 2016 werd het voorstel ingediend voor gratis wifi in Europa voor openbare gebouwen, het WIFI4EU voorstel. De Europese commissievoorzitter Juncker wilde dat belangrijke publieke plaatsen in heel Europa tegen 2020 draadloos internet heeft. Juncker ziet dit als een belangrijke en concrete stap naar de realisering van een digitale eenheidsmarkt.

De opzet van WIFI4EU

Vanaf kunnen 20 maart 2018 kunnen gemeenten zich inschrijven op een gespecialiseerde website om een voucher aan te vragen. De vaste lasten van de wifi exploitant worden door de gemeente betaald en de EU stelt geld te beschikking. Iedere gemeente kan bij de EU een voucher aanvragen om in aanmerking te komen voor subsidie, zo valt te lezen op de website van de Commissie. Een subsidie toegekend in de vorm van vouchers voor het kopen en installeren van de apparatuur. Dat wil zeggen de lokale draadloze toegangspunten en de vaste lasten van de wifi-exploitant worden betaald door de betreffende gemeente. De aanvraag van gratis wifi gaat in maart en de toekenning van de vouchers zal half mei gebeuren. De eerste duizend vouchers worden uitgedeeld op basis van binnenkomst van de aanvragen, dus gemeenten moeten snel zijn. In de twee jaar daarna volgen nog vier nieuwe rondes met grotere aantallen vouchers. In totaal stelt Brussel 120 miljoen beschikbaar voor het project, dus dat betekent dat 80.000 gemeenten de maximumbijdrage van 15 mille kunnen krijgen.

Hoe is dit in Nederland?

In Nederland wordt in veel gemeentehuizen en binnensteden al gratis wifi aangeboden door gemeentes naast openbare gebouwen als ziekenhuizen, zorginstellingen en openbaar vervoer. Toch ligt hier een kans voor Nederland om nóg meer wifipunten te creëren, bovenop het grote aantal wat er al is. De EC gaat van de eerste duizend vouchers, minimaal vijftien naar elke lidstaat, sturen en kan een lidstaat in de eerste ronde niet meer dan 8 procent van het totale budget binnenhalen. Een gemeente kan maar één keer profiteren. Aanvragers die in de eerste ronde met lege handen achterblijven kunnen in volgende rondes wel opnieuw meedoen.

Help! Nog meer elektromagnetische velden

Het grote aantal wifipunten wat het leven van veel elektrogevoeligen in ons land ernstig beperkt. Elektrogevoeligen die niet in een gemeentenhuis kunnen wezen zonder ongevraagd bestraald te worden. Bestraalt door de elektromagnetische velden (straling) die een wifipunt uitzenden. Wifi is wireless zoals WLAN, WiFi en WiMAX (de W van wireless). Draadloos of wireless creëert een sterk elektromagnetisch veld in het gebied van de radiogolven (RF) waardoor draadloos internetten via andere draadloze diensten (antennes) mogelijk worden. Een wifi netwerk heeft een bereik van zo ‘n 100 meter. De RF straling is qua energie van dezelfde orde van grootte als magnetron-straling. Een ernstig elektrogevoelige kan al niet meer verblijven in openbare gebouwen zonder een felle lichamelijke reactie te krijgen. Hoort al niet meer thuis in deze digitale maatschappij.

Creëer witte zones

De Europese Commissie telt 120 miljoen beschikbaar om mensen nog meer buiten te sluiten. Creëer een zone in elk land waar er behoefte is aan witte zones. Witte zones waar geen wifipunten staan en ook niet komen. Waar geen masten voor de draadloze communicatie gebouwd mogen worden. Maak openbare gebouwen vrij van alle kunstmatige elektromagnetische velden van wifipunten! Laat een elektrogevoelige ook weer gebruik maken van het openbaar vervoer. De maatschappij is er toch voor iedereen?

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/policies/wifi4eu-free-wi-fi-europeans