Nadat op 3 december 2018 de zendmast voor de mobiele communicatie geactiveerd is hebben een aantal bewoners in De Heurne nog steeds klachten over het mobiele bereik in De Heurne. De antennemast heeft op 21 februari 2019 antennes van de:

-GSM 900, 3 december 2018 geactiveerd met frequentie van 935.2 tot 944.8 megahertz (MHz.);

-UMTS, 3 december 2018 geactiveerd met een freqeuntie van 942.2 MHz.

-LTE,  4 december 2018 geactiveerd met frequentie van 816 MHz. en 1815 MHz.

-vaste verbinding of straalverbinding 12 december geactiveerd met een frequentie van 19.645 gigahertz (GHz). Een straalverbinding (ook wel point-to-pointverbinding genoemd) bestaat uit een zend- en ontvangstantenne. Deze antennes wisselen data uit voor beeld, geluid, internet en multimedia.
In december werd de zendmast voor telecommunicatie aan de Hoge Heurnseweg in De Heurne in gebruik genomen. Dit zou het einde betekenen van het slechte bereik in De Heurne. Zo werd geschermd met het feit dat 112 regelmatig niet mobiel te bereiken was. Dat hierdoor doden gevallen zijn (wat niet waar is). Dit feit was voor Heurns Belang reden om actie te voeren voor plaatsing van een zendmast wat na jaren gelukt is. Na activering van de mast blijkt echter dat er nog steeds mensen zijn die geen of slecht mobiel bereik hebben.

De KPN is gevraagd door Heurns Belang hoe dit mogelijk is

Het antwoord van de KPN is: Helaas zal de nieuwe zendmast niet voor iedereen met een KPN abonnement (!) een verbeterd bereik geven. Des te verder je van de mast vandaan woont des te lastiger het wordt om vooral binnen goed te kunnen bellen. Dit begint vaak al op een kilometer van de mast vandaan. Maar is ook afhankelijk van bijvoorbeeld de isolatie van je eigen huis. Is deze goed geïsoleerd en met HR++ glas uitgevoerd dan heeft het mobiele telefoonsignaal moeiten om binnen te komen. Ook veel bebossing of bebouwing zijn blokkades voor het mobiele signaal. Op dit moment profiteren dus alleen mensen met een KPN abonnement van een verbeterd bereik. Vodafone, T-Mobile en Tele2 kunnen alle drie ook antennes in de mast hangen en daarmee het signaal verbeteren, maar op dit moment hebben we nog geen aanvragen van ze.

Op de site van Heurns Belang staan een aantal tips voor beter bereik:

https://www.heurnsbelang.nl/tips-mobiele-telecommunicatie/

Is dit niet wat minister Steur in het kamer debat van 2015 beloofde: “Door de plaats of houding van de mobiele beller het bellen kan beïnvloeden? Via regionale kranten, tv en radio, zal de mobiele beller op de hoogte worden gehouden hoe het beste bereik te krijgen”. Dit laatste is nooit gebeurd en de tips op de site van Heurns Belang zijn een te late en afgezwakte poging volgens mij, nu de mast er eenmaal staat. De mensen hadden in 2016 al eerlijk voorgelicht moeten worden hoe bereik te krijgen in slecht bereikbare gebieden. Niet het goedkoopste abonnement kopen maar eerst kijken welke telecomprovider het dichtst in de buurt zit met een zendmast voor de mobiele communicatie. Bovendien is in 2019 een 112 melding niet langer afhankelijk van de dekking van één Telecomprovider. De toegang tot de alarmcentrale is met de smartphone al verzekerd wanneer een van de nu nog vier telecomproviders al een mobiele dekking heeft.

Ongevraagd bereik

Het ergste is dat bij onze woning wél bereik is. Dat ik rond sinterklaas 2018 het vermoeden had dat de mast in werking was gezet, gezien de toenemende klachten van:

-jeuk over het hele lichaam (had ik niet in Zieuwent);

-nachtelijke krampen in de benen (ook in Zieuwent);

-onwillekeurige schokken van de benen in rusttoestand (ook in Zieuwent);

-piep in de oren (ook in Zieuwent);

-evenwichtsstoornissen (had ik niet in Zieuwent);

-ademhalingsmoeilijkheden (had ik niet in Zieuwent);

-blauwe plekken na de felle pijnscheuten in mijn lijf (had ik ook in Zieuwent);

-constante zeurpijn en bijna niet kunnen lopen (had ik niet in Zieuwent)*.

*Het heel moeilijke lopen en constante zeurpijn met onverwachte felle scheuten en evenwichtsstoornissen, wijt ik aan de tekenbeet met rode ring in 2008. De ziekte van lyme die getriggerd wordt door de elektromagnetische velden (straling) van de mast.

Onduidelijkheid antenneregister

Op antenneregister stond dat de mast 11 december geactiveerd zou worden dus het raadsel was groot. Waar komen de klachten dan vandaan? De vreselijke jeuk is werkelijk gekmakend. Totdat we zelf op 10 december zijn wezen meten. De mast is al geactiveerd! De meter is niet onmeetbaar zo hoog maar maakt een vreselijk gillend en snerpend geluid, zo gauw we de weg inslaan (DH Keuperstraat) richting de Hoge Heurnseweg, waar de mast staat.  Zie je nou wel: mijn lichaam heeft hier dus toch op gereageerd. De meter geeft achter het huis eerst nog 00.0 µW/m2 aan fluctuerend tot 00.9 µW/m2. Ver, ver onder de norm maar schijnbaar heeft mijn lichaam maling aan normen. In januari 2019 geeft de meter al gemiddeld 01.0 tot 02.0 µW/m2 aan en 21 februari buiten:

en op de slaapkamer met het raam open:

De slaapkamer moesten we in januari verder afschermen met een extra raamwerk met afgeschermd gaas voor straling, voor het raam wat de straling nog buiten de slaapkamer houdt, volgens de meter. Buiten zit het hetzelfde gaas tegen de schutting en toch krijg ik daar sinds december 2018, straling binnen. Straling op de slaapkamer en straling op het terras. Daar waar mensen in De Heurne zogenaamd geen bereik hebben en dat wel willen, krijg ik straling binnen en wil dit niet. Het verschil? Naar mij wordt niet geluisterd als ervaringsdeskundige en na een strijd vanaf 2003 ben ik moe en teleurgesteld dat we nu eigenlijk weer weg moeten. Moe van het vluchten en waarschuwen. Er is gewoon geen plek meer voor mij.

24 februari 2019. De straling in de woonkamer

Nadat ik vanmorgen weer ontzettend moeilijk uit bed ben gekomen, ga ik beneden meten. Beneden in de woonkamer waar het nog altijd 00.0 µW/mis geweest, nadat de muur behandeld is met Y-Schield verf en de ramen zijn aangepast met HR++ glas. Voor het eerst in de jaren dat we hier wonen komt er straling in de woonkamer! Help. Bij de eettafel waar ik altijd aan tafel eet is het veel te hoog:

Lekker languit met de benen op de bank een beetje puzzelen met de TV aan is het:

Wat nu? Twaalf jaar geleden was het genoeg geweest om te verhuizen. Maar nog een keer vluchten? Ik ben op.

 

27 februari; en elke keer een beetje meer.

De benen lijken vanmorgen weer op springen te staan. Lopen gaat zo moeilijk en is zo pijnlijk. Net als in Zieuwent 2007, toen er allemaal puntbloedinkjes op mijn bovenbenen verschenen. Ik ga meten in de woonkamer en schrik me te pletter.  27 februari meet ik ín de woonkamer (in de hoek keuken-woonkamer waarschijnlijk door de tuindeur met HR++ glas)) een voor mij veel te hoog elektromagnetisch veld:

Ik weet dat ik hier weg moet wezen. Maar waar heen? Wat gebeurt er als ik niet wegga? Is het dan tot de dood erop volgt? Vooralsnog schermt Tonnie weer af met beschermend gaas tegen de straling van de nieuwe zendmast.