Artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) is het vermogen van een computer-programma of machine om te denken, te leren en beslissingen te maken. Artificial intelligence staat voor kunstmatige intelligentie. In tegenstelling tot de natuur, wordt de intelligentie ‘kunstmatig’ en dus door de mens gemaakt.  Het is een concept waarbij computers taken uitvoeren waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is.

Is artificial intelligence (AI) een kans of bedreiging?
Nemen robots de wereld over? Het dagelijks gebruik in 2021 maakt reeds op verschillende fronten gebruik van artificial intelligence (AI). De volgende voorbeelden van AI in 2021 zijn:
-Het ‘taggen’ van vrienden via gezichtsherkenning op social media;
-Het praten met chatbots via een website. Deze virtuele medewerker ‘helpt’ op websites bij het beantwoorden van veelgestelde klantvragen;
-Het navigatiesysteem in de auto;
-Het gesprek dat je voert met Google assistent;
-De suggestie die o.a. Netflix doet op basis van persoonlijke voorkeuren en al eerder bekeken televisieseries of films;
-Spamrobots. De meeste spam die via contactformulieren verzonden worden, is ingevuld door spamrobots die op geautomatiseerde wijze honderden of duizenden formulieren per uur opzoeken en invullen met spamberichten;
-Robotverslaggevers in de media;
-Alle testen met de zelfrijdende auto*.

*Test met de zelfrijdende auto
Dat het behoorlijk mis gaan met AI blijkt in 2016 tijdens het testen waar de Amerikaan Joshua Brown in zijn Tesla in de autopilot-stand door de staat Florida. Brown noemde zijn auto liefkozend Tessy. De auto is uitgerust met diverse sensoren die objecten detecteren en zo de chauffeur ondersteunen bij het rijden. Maar hoe high-tech het voertuig ook is, Tessy mist die dag een belangrijk detail. Mogelijk door invloed van de zon signaleert het systeem de aanhanger van een vrachtwagen niet die van de andere zijde tegemoet komt rijden en de weg oversteekt. Brown overleeft de klap niet.

Kunnen we hetzelfde als in China verwachten?
De Chinese overheid heeft 5G uitgerold tevens als bewakingsinfrastructuur om met kunstmatige intelligentie burgers te kunnen ‘tracken’, herkennen en beoordelen. Dit bewakingssysteem is in 2021 drastisch uitgebreid. Ook in Nederland is men volop bezig om zogenaamde “Smart Cities” uit te rollen. Gaan we China achterna en ook mensen digitaal tracken?

Huawei testte camerasysteem dat Oeigoeren herkent en Chinese overheid kan inlichten tippen
In 2018 werkte Huawei met het gezichtsherkenningsbedrijf Megvii* aan een camerasysteem dat met behulp van kunstmatige intelligentie een Oeigoer** kan identificeren in een menigte. Zodra het systeem een Oeigoer identificeerde, kan het een alarm sturen naar de Chinese overheid.

* Megvii is een Chinees technologiebedrijf  dat software voor beeldherkenning (computer vision) en deep learing ontwerpt

**De Oeigoeren zijn een Turks volk in Xinjiang, een regio in het noordwesten van China met een eigen lokale regering. De Oeigoerse en Chinese gemeenschappen leven echter op gespannen voet en strikt gescheiden van elkaar.

Uit politiedocumenten blijkt dat de vraag naar deze digitale manier van volgen steeds verder toeneemt. Bijna twee dozijn politiedepartementen in zestien verschillende Chinese provincies en regio’s proberen sinds begin 2018 de technologie in te zetten. In documenten is deze praktijk omschreven als ‘minderheidsidentificatie’, al zeggen bronnen dat deze term een eufemisme is voor een systeem dat specifiek is gericht op het identificeren van Oeigoeren.

China zet AI-gestuurde gezichtsherkenning in voor identificatie van Oeigoeren
The New York Times meldt 8 december 2020 dat de Chinese autoriteiten een uitgebreid AI-gezichtsherkenningssysteem gebruiken om een minderheidsgroepering in het westen van het land in de gaten te houden. Het gaat om de Oeigoeren, een grote moslimminderheid in China. Het camerasysteem scant:
-gezichten;
-leeftijd;
-geslacht;
-afkomst.

Het systeem maakt snapshots van burgers en bij het herkennen van het gezicht van een Oeigoer kan het systeem daarnaast tien seconden aan beeldmateriaal, van daarvoor en daarna, laten zien. Dit systeem zou door meerdere Chinese politiediensten worden gebruikt en in één stad een half miljoen keer zijn ingezet om te scannen naar Oeigoeren. Wanneer het systeem het gezicht van een Oeigoer identificeert, kan het een ‘Oeigoeralarm’ laten afgaan. Dit alarm kan mogelijk naar de Chinese overheid worden gestuurd.

Het rapport was tot voor kort te vinden op Huawei’s website, maar werd offline gehaald toen er vragen gesteld werden aan Huawei en Megvii. Beide bedrijven hebben echter wel bevestigd dat het echt is. Volgens een Huawei-woordvoerder gaat het om een test en is het camerasysteem niet in de praktijk ingezet. Huawei zou alleen apparatuur leveren ‘voor testen’ en zou zelf geen ‘aangepaste’ algoritmes of programma’s leveren. Megvii zegt dat hun gezichtsherkenningssystemen niet zijn ontwikkeld om etnische groeperingen te targeten of te labelen.

Uitgebreid
De Chinese autoriteiten hebben eerder in de westerse regio Xinjiang, waar veel Oeigoeren wonen, al een surveillancenetwerk ingezet, maar dit is nu flink uitgebreid naar andere delen van het land. De politie zet de gezichtsherkenning nu ook in om Oeigoeren te volgen in rijkere, oostelijke steden als Hangzhou en Wenzhou, melden twee bronnen. In de stad Sanmenxia is gedurende een maand een dergelijk systeem 500.000 keer ingezet om te bepalen of de inwoners Oeigoeren zijn. Het is voor het eerst zijn dat een overheid bewust kunstmatige intelligentie inzet voor het profileren van een bepaalde etnische groep.

Het gebruik van dergelijke systemen om mensen in de gaten te houden en te herkennen is niet bepaald nieuw in China. Zo gebruikt de Chinese politie al brillen met camera’s die bedoeld zijn om criminelen op te sporen.

Studenten met een hoofdband?
Leerlingen in China krijgen bij de lessen een hoofdband om, die met artificiële intelligentie hun hersengolven meet. Zo kan de docent zien of de leerling wel oplet. De elektronische hoofdbanden die de Chinese kinderen ophebben, lijken op een diadeem, die niet over de haren, maar over het voorhoofd gaat. De apparatuur is ontworpen door het Amerikaanse bedrijf Brainco, dat een miljoenensubsidie van de Chinese investeerders kreeg en zich laat adviseren door een decaan van Harvard.

De FocusEDU
De FocusEDU zoals het bedrijf de ‘diadeem’ noemt heeft drie electrodes. Twee daarvan zitten achter de oren en één zit bij het voorhoofd. De elektrodes pikken de elektrische signalen op, die de neuronen in ons brein versturen. Dat wordt vertaald in lampjes op de hoofdband. De headsets geven blauw licht voor leerlingen met een lagere hersenactiviteit dan gemiddeld, geel voor leerlingen met een gemiddelde hersenactiviteit en rood voor leerlingen met een bovengemiddelde hersenactiviteit.

Hoofddoel headsets
BrainCo zegt dat leerkrachten zo kunnen helpen om leerlingen te identificeren die extra hulp nodig hebben, met gegevens die worden gepresenteerd op een dashboard dat de “gemiddelde” hersenactiviteit van de hele klas laat zien. De headsets – die de elektrische activiteit van de hersenen van leerlingen meten met behulp van hydrogel-sensoren die tegen de huid zijn geplaatst zijn in China getest op 10.000 leerlingen tussen 10 en 17 jaar.Honderden scholen in China, de VS en Latijns-Amerika gebruiken het product, zei de woordvoerder, eraan toevoegend dat het bedrijf nu de Europese markt in de gaten houdt.

Europa
Hebben de leerlingen in Nederland straks ook zo ’n apparaat op? “In China lopen ze met AI heel ver voorop, wij volgen maar langzaam. We gebruiken al wel adaptief lesmateriaal waarbij de ontwikkelaar gebruikt maakt van artificiële intelligentie”, zegt trendwatcher Lieke Lambs. “Wel wordt bij steeds meer adaptief lesmateriaal gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie. Denk aan apps met rekensommen. Als een kind de plussommen slecht maakt, krijgt hij/zij er automatisch meer voorgeschoteld. Er wordt bij zo ’n app ook allerlei informatie opgeslagen. Zo kunnen de makers zien dat bijvoorbeeld na tien sommen de snelheid van antwoorden afneemt omdat leerlingen moe worden.”

Onderzoek naar deze technologie
Er is weinig onderzoek gedaan naar de werking van de headsets. Headsets die vergeleken worden met de EEG*.

* EEG is de afkorting van elektro-encefalogram. Een EEG is een onderzoek waarbij hersenactiviteit elektrisch wordt gemeten. Elektroden op het hoofd registreren elektrische activiteit (hersengolven) in de hersenen met een frequentie tot 80 Hertz (Hz). En in hoeverre is het gebruik van de AI-techniek in staat om de gedachte van een kind te beïnvloeden?

Nederland en AI
De Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Eindhoven en het Universitair Medisch Centrum Utrecht hebben het alliantieprogramma ‘HUMAN autonomy perspective of Artificial Intelligence’ (HUMAN-AI) opgezet, met als doel technologische ontwikkelingen in te zetten om de menselijke autonomie te vergroten in plaats van deze te bedreigen, en om tegelijkertijd de menselijke prestaties te verbeteren en interactie met fysieke en sociale omgevingen mogelijk te maken.

Deze ‘slimme’ systemen kunnen leren onze innerlijke staat van ‘zijn’ (gedachten, gevoelens en doelen) te begrijpen en te voorspellen, hierop te reageren en in realtime te adviseren wat we kunnen doen om onze gezondheid en ons welzijn te bevorderen, met name binnen het opkomende technologische landschap van het internet der dingen. Mensen worden bij alles wat ze doen in de gaten gehouden en geleid door complexe en autonome technologieën die ze niet begrijpen of waar ze geen vat op hebben. Met andere woorden; wordt de staat van ‘zijn’ overgenomen?

 

Foto:https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_vision#/media/File:SRT_Shape_Recognition_Technology.pn
Foto:https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_vision#/media/File:SRT_Shape_Recognition_Technology.pn
Foto: https://de-ware-wereld.nl/2020/12/25/dit-staat-ons-te-wachten/
https://www.facebook.com/anon.be.legions/videos/318193819566734
https://www.youtube.com/watch?v=4-XB3bRbLuo
https://tweakers.net/nieuws/175544/huawei-testte-camerasysteem-dat-oeigoeren-herkent-en-chinese-overheid-kan-tippen.html
https://tweakers.net/nieuws/151578/china-zet-ai-gestuurde-gezichtsherkenning-in-voor-identificatie-van-oeigoeren.html
https://specials.edg.nl/cos-november-2019#!/ai
https://www.uu.nl/organisatie/faculteit-sociale-wetenschappen/samenwerking/samenwerkingsprojecten/human-ai