De nieuwe standaard van wifi, genaamd wifi 6e, moet allerlei problemen met draadloze netwerken oplossen.
Wat is wifi?
IEEE 802.11 of wifi omvat een verzameling van standaarden voor draadloze netwerken (Wireless LAN) ontwikkeld door groep 11 van het IEEE ( Institute of Electrical and Electronics Engineers). Wifi is het logo voor producten van draadloze netwerken, die werken volgens de internationale standaard IEEE 802.11. Dergelijke producten maken gebruik van radiofrequenties in de 2,4 gigahertz (GHz)- en/of 5,8 GHz-band die onder voorwaarden zonder licentie gebruikt mogen worden. De eisen voor dit logo worden vastgelegd door de Wi-Fi Alliance*.

*De Wi-Fi Alliance is een wereldwijd samenwerkingsverband van de industrie die zich inspant voor de promotie van draadloze lokale netwerken (Radio Local Area Networks) die werken volgens de IEEE 802.11 standaard. De Wi-Fi Alliance heeft meer dan 200 leden wereldwijd.

Van de internationale standaard naar wifi 1 t/m 6
Net zoals je 3G, 4G en 5G hebt, heb je ook verschillende niveau ’s van wifi. Met termen als 802.11b (fonetisch: acht-nul-twee-elf-bee) en 802.11g kregen we een alfabetisering van standaarden. Na 1999 werden verbeteringen toegevoegd door o.a. nieuwe frequenties aan te spreken, energiezuiniger om te gaan met middelen, het verbeteren van het bereik en trends als het Internet der dingen en virtual reality beter te kunnen ondersteunen. Na elke update veranderden de getallen en sinds 2019 is de getallenreeks vervangen door het woord wifi met opeen volgende getallen erachter zoals wifi 1 t/m 6.

Van getallenreeks naar wifi 1 t/m
wifi 1 was de 802.11b (1999)en werkt op de 2.4 GHz en heeft een maximale bandbreedte van 11 megabit per seconde (Mbps). Deze technologie is sinds medio 2005 niet meer in de handel en wordt als achterhaald beschouwd. Toch worden er nog veel laptops gemaakt die dit type wifi-standaard ondersteunen;

wifi 2 was 802.11a (1999): en werkt in de 5,8 GHz band en de bandbreedte is maximaal 54 Mbps. Wordt veel voor point-to-point verbindingen gebruikt en tegenwoordig ook in dualband* routers;

*Dualband houdt in dat de router niet alleen 2.4 gigahertz (GHz) ondersteunt, maar ook op 5 GHz kan uitzenden.

wifi 3 was 802.11g (2003), is  de opvolger van 802.11b (wifi 1) en werkt op 2.4 GHz-band, de bandbreedte is maximaal 54 Mbps. De producten die gebruikmaken van 802.11g kunnen ook met de 802.11b-standaard overweg;
wifi 4 was 802.11n en de wifi standaard werd in 2009 geïntroduceerd. Werkt zowel op 2.4 als 5 GHz, dualband. Het grote voordeel van 5 GHz 802.11n ten opzichte van 2.4 GHz is dat er op deze frequentie geen storing is van andere apparatuur. Op 2.4 GHz kunnen andere apparaten, zoals bluetooth apparatuur, babyfoons, magnetrons, alarm systemen en draadloze audio apparatuur, storen veroorzaken;
wifi 5  was 802.11ac en is in 2014 geïntroduceerd en de opvolger van 802.11n. De nieuwste standaard werkt uitsluitend op de 5,8 GHz band, gebruikt ‘Beamforming’-technologie en wordt ook wel aangeduid als Wireless-AC;
wifi 6 was 802.11ax is in 2019 geïntroduceerd. Wifi 6 is de opvolger van WiFi 5 (802.11ac) en kent op diverse vlakken flinke verbeteringen. Wifi 6 is bijna drie keer zo snel als wifi 5. De maximale snelheid  kan theoretisch oplopen tot wel 9,6 Gbps;
wifi 6e. De Federal Communications Commission (FFC) maakt begin 2020, 1200 megahertz (MHz) van het spectrum in de 6GHz-frequentieband beschikbaar voor wifi. 

Aankondiging wifi 6e
De Wi-Fi Alliance kondigde wifi 6e in januari 2020 aan. Het gaat om een uitbreiding op wifi 6, oftewel het 802.11ax-protocol die het mogelijk maakt voor apparaten om de 6 GHz-frequentieband in te zetten. Om meerdere gebruikers het mogelijk te maken om wifi 6e te gebruiken is 1200 megahertz (MHz) in de 6 GHz-band beschikbaar gesteld, met veertien tot zeven kanalen met een breedte van 80 tot 160 MHz. Het bereik van wifi 6e is door de hogere frequentie wel wat beperkter dan de 5 GHz en flink wat beperkter dan 2,4 GHz. Door wifi 6e kunnen er veel apparaten ondersteund worden door een mesh-netwerk.

Mesh-netwerk
Op het moment dat er veel draadloze apparaten zijn aangesloten op wifi, kan het zijn dat de verbinding traag wordt. Dan is een mesh-netwerk, een uitkomst want de hoofdfunctie van een mesh-netwerk is om de draadloze internetverbinding in een slimme woning te verbeteren. Hoe meer wifi punten, hoe beter je deze kunt verspreiden in je huis voor een goed wifi netwerk. Deze wifi punten zijn draadloos en hierdoor werkt het efficiënter en sneller. Het grootste verschil met een traditioneel wifi netwerk, is dat een traditioneel wifi-netwerk verbinding maakt met één router en met een mesh-netwerk heb je de mogelijkheid om te verbinden met het sterkste knooppunt dat in de buurt is. Om van een mesh-netwerk een goed werkend systeem te maken heb je dus meerdere knooppunten nodig. Knooppunten zoals o.a. Google nest wifi point, TP-Link Demo M5 WiFi systeem, ASUS Lyra WiFi Tri-Band Router 3-pack, Netgear Orbi RBS20 of de Super Wifi-repeater. 

Dit betekent concreet dat een mesh-netwerk bestaat uit meerdere draadloze zenders die voor een optimale dekking zorgen. Zo ’n draadloze zender wordt ook wel een node of satelliet genoemd.

Verschil wifi 1 en wifi 6e
Het grote verschil met wifi 1 en wifi 6, zit met name in het aantal apparaten waarmee de snelheid van 9,6 Gbps behaald kan worden. Je kunt met het hele gezin tegelijk gebruikmaken van het internet zonder dat de snelheid verloren gaat. Videobellen, Netflixen, gamen, televisiekijken en wifispeakers aan. Met wifi 6 kan het allemaal tegelijk. En de wifi blijft stabiel, de nieuwe technologie zorgt voor een beter bereik en veel meer kunstmatige elektromagnetische velden in de woning. Zowel bij een lage als hoge frequentie. De lage frequentie komt beter door plafonds en muren heen. Vooral met oog op de toekomst en ons “slimme huis” is dit zogenaamd ideaal. Waar we in 2014 gemiddeld nog maar 5 wifi-apparaten in huis hadden, is dit in 2020 verdubbeld en zal alleen maar meer worden met wifi 6e.

Gezinnen met jonge kinderen
Wat doet deze techniek met gezinnen met jonge kinderen? Ik kan maar niet geloven dat ouders met jonge kinderen dit in de woning willen hebben. Niet toen er nog sprake was van wifi 1 en al helemaal niet nu vele kleine knooppunten, de draadloze communicatie verzorgen tot zelfs het allerkleinste kamertje aan toe (wifi 6). Kinderen zijn nog gevoeliger voor de alle draadloze kunstmatige elektromagnetische velden, dan volwassen. De hersentjes van kinderen groeien voor de geboorte en vlak erna doordat er biljoenen verbindingen tussen hersencellen worden gelegd. Tijdens de eerste twee levensjaren van een kind wordt de inhoud van de hersenen liefst vier keer zo groot. Op zesjarige leeftijd is het hersenvolume al bijna net zo groot als van een volwassene.

Mobiel bellen tijdens zwangerschap schadelijk voor de baby
Een onderzoek uit de jaren negentig van de vorige eeuw wijst uit dat, vrouwen die tijdens hun zwangerschap belden met een gsm, mogelijk een baby baarden met gedragsproblemen. Dat maakt een wetenschappelijk onderzoek onder 13.159 moeders van kinderen die in de jaren ’90 geboren werden, duidelijk.

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de universiteit van Los Angeles (UCLA) en Aarhus in Denemarken. De schrikwekkende conclusie is dat amper twee à drie keer per dag bellen met een mobiel al voldoende is om het risico met 54 procent te verhogen dat de baby hyperactief wordt en later gedrags- en relatieproblemen zal ontwikkelen en moeilijk met emoties zal kunnen omgaan. Bovendien neemt het risico nog eens toe (tot 80 procent maar liefst), wanneer de kinderen zelf draadloos gebruiken, nog voor ze de leeftijd van zeven jaar bereikt hebben.

Snelle ontwikkeling wifi-techniek
Het onderzoek heeft het mobiel gebruik van de moeder onderzocht in een tijd toen er gebruik werd gemaakt van wifi 1 en wifi 2. In een tijd waar het gebruik van wifi en andere draadloze apparaten, in opkomst was. Wifi 6e zal ervoor zorgen dat de woning een binnen milieu heeft met onzichtbare, reukloze en onhoorbare kunstmatige elektromagnetische velden. Elektromagnetische velden waarin 2020 nog steeds niet duidelijk van is of het wetenschappelijk de gezondheid schaad.

Gelukkig waren onze baby’s van 1986 en 1990 en hadden we deze mogelijkheden niet. Zo moeilijk om de materie te snappen en zo moeilijk om een juiste keus te maken wanneer er geen eerlijke informatie wordt gegeven.

Aan alle jonge ouders van nu: wees wijs en maak dat je baby niet als proefkonijn dient. Dan kan het weleens fout gaan, neem geen risico en mijd draadloos gebruik zoveel als mogelijk is, liefst helemaal.

 

Bronnen:
https://www.wifi.nl/wifi-6-en-5g
https://dutchitchannel.nl/653383/smart-connectivity-g-of-wifi.html
https://wibnet.nl/techniek/het-nieuwe-netwerk-volgt-je-altijd
https://dutchitchannel.nl/653383/smart-connectivity-g-of-wifi.html
https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/wat-is-het-verschil-tussen-wi-fi-4-5-en-6/
https://kijkinjebrein.nl/onderwerpen/hersenontwikkeling/
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/gsm-en-tijdens-zwangerschap-schadelijk-voor-baby/article-normal-308083.html
https://stralingsleed.nl/wp-admin/post.php?post=1873&action=edit