Maken Amazon, Google, Facebook en Apple misbruik van hun machtspositie. Voelen ze zich monopolyspelers in een digitale wereld? Na jarenlang onderzoek is de conclusie van een speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden, een 449 pagina’s tellend rapport dat de techreuzen hun dominante positie op de markt misbruiken.

Alles draadloos
Er is geen keus om niet gebruik te willen maken van de digitale draadloze wereld. Alles is bezig om draadloos te worden. Kun je niet meedoen omdat je er ziek van wordt? Tja, als het zo doorgaat wat blijft er dan over om dan maar zelfmoord te plegen (of is dit juist de bedoeling)? De macht van de tech-reuzen is niet gezond, veel te groot en moet doorbroken worden.

Stikken
Ook de mensen die niet tegen het draadloze geweld kunnen hebben recht op leven. Lekker gemakkelijk om niet te luisteren naar de mensen die niet tegen de snel toegenomen draadloze technologie kunnen, maar wie bewust geen draadloos willen, geen draadloos 3G, 4G en 5G. Lekker gemakkelijk om deze mensen in hun sop gaar te laten koken door gewoon niet te luisteren. Door ze belachelijk te maken en ze laten stikken. Zo is het niet de bedoelingen om met elkaar op aarde om te gaan!

Stop met draadloos werken
Er is een manier om dit goed duidelijk te maken: massaal stoppen met draadloos gebruik. Stop met draadloos gebruik te maken van Facebook, Whatsapp en Instagram. Misschien krijgen de elektrogevoeligen onder ons dan ook nog een redelijk leven hier op aarde? Denk na voordat je Amazon, Google en Apple draadloos gaat raadplegen. Veel elektrogevoeligen hebben namelijk helemaal geen mobiel maar dit kan ook gedraad. Er zijn namelijk een groot aantal mensen wereldwijd, die doodziek worden van alle straling van het draadloos gebruik van een ander en wie weet of dit lot (niet tegen draadloos kunnen) niet iedereen staat te wachten, op den duur? Denk na voordat je draadloos gaat werken. Met minder gebruikers (gedraad werken kan niet altijd) drogen advertentie-inkomsten op en wordt de macht vanzelf minder. Dit moet eerst gebeuren voordat de ernst duidelijk wordt dat al teveel mensen geen leven meer hebben omdat ze niet tegen de kunstmatige elektromagnetische velden van alle draadloze kunnen. Enne, het zal niet altijd de gemakkelijkste manier zijn maar gedraad kan er bijna altijd gewoon op facebook, Apple, Google en Amazon gewerkt of gespeeld worden alleen niet altijd en overal.

Huis van Afgevaardigde
Een commissie van het Huis van Afgevaardigden (het lagerhuis van het  Amerikaans Congres), heeft in juli 2020 de bestuursvoorzitters van vier grote technologiebedrijven in een hoorzitting, aan de tand gevoeld of zij hun  marktmacht niet misbruiken. Jeff Bezos (Amazon), Sundar Pichai (Alphabet/Google), Tim Cook (Apple) en Mark Zuckerberg (Facebook) moesten zich hiervoor gezamenlijk verantwoorden. De bestuursvoorzitters van vier van de grootste bedrijven ter wereld, met een gezamenlijke waarde van 3,4 biljoen euro (waarvan twee van hen tot de rijkste personen ter wereld behoren) vinden dat zij helemaal niet zo machtig zijn. Ze voelen zich kwetsbare omdat ze zo weer ten onder kunnen gaan in de uiterst competitieve en snel veranderende techwereld!

Verdenkingen
Onlinewinkel en internetdienstverleners Amazon wordt ervan verdacht alternatieve aanbieders van hun spullen op het platform te benadelen. Apple wordt verdacht concurrerende apps te benadelen en een hogere commissie te vragen voor het gebruik van hun appstore. Facebook zou effectief een monopolie hebben in sociale netwerken en opkomende concurrenten agressief opkopen en inlijven. Google zou zijn macht misbruiken op de markt van online advertenties, zoekmachines en telefoonsoftware.

Chaotische hoorzitting in juli 2020
In een chaotische hoorzitting in juli 2020, citeerden congresleden af en toe getuigen die stelden benadeeld te zijn door een van de techbedrijven. Google zou bijvoorbeeld inhoud gestolen hebben van een andere website, Apple zou een kritische app-maker gedreigd hebben met uitsluiting. De antwoorden van de topmannen bleven – zoals verwacht – vaag en gingen al snel over in een opsomming van alle investeringen en banen die zij de VS hebben gebracht. Een parlementslid dat Zuckerberg een interne e-mail voorlegde waarin deze schreef dat hij Instagram onder meer wilde kopen om zo een concurrent in te lijven, kwam nog het verst. De politicus concludeerde dat Facebook de mededelingsregels heeft overtreden.

De Amerikaanse commissie wil de macht van techreuzen inperken. Dat kan leiden tot het opsplitsen van Amazon, Apple, Facebook en Google
Op 07 okt 2020 verschijnt het langverwachte rapport over de vier internetgiganten: de commissie stelt regels voor die kunnen uitmonden in de gedwongen opsplitsing van de vier grote Amerikaanse technologiebedrijven Facebook, Apple, Google en Amazon, die op grote schaal misbruik maken van hun dominante positie op de onlinediensten markt. Het 449 pagina’s tellende rapport is het resultaat van een jarenlang onderzoek. Dat culmineerde in juli 2020 al in een hoorzitting waarbij de vier topmannen kwamen opdraven. Amerikaanse Congresleden legden Jeff Bezos (Amazon), Tim Cook (Apple), Mark Zuckerberg (Facebook) en Sundar Pichai (Alphabet/Google) het vuur aan de schenen met als resultaat dat de commissie de internetgiganten strenger wil reguleren. Dat dit kan uitmonden in de verkoop van bedrijfsonderdelen.

De commissie acht het namelijk bewezen dat Facebook, op het gebied van social media, en Google, op het vlak van zoekmachines, monopolist zijn geworden via ongeoorloofde praktijken. Webwinkelreus Amazon en Apple hebben volgens de onderzoekers “aanzienlijke en blijvende marktmacht”, die ze deels hebben afgedwongen door de concurrentie buiten te sluiten.

Het gevolg is dat innovatie door concurrenten steeds meer wordt ontmoedigd. Daarnaast verslechtert de privacypositie van consumenten door de dominantie van een handvol techbedrijven. Ook wordt het steeds moeilijker om online aan betrouwbaar nieuws te komen nu slechts een paar grote bedrijven veel invloed hebben op de verspreiding daarvan. Ook is het mogelijk om grote technologiebedrijven te dwingen bepaalde ingrepen in de eigen organisatie te doen die belangenverstrengeling tegengaan.

Techreuzen hebben twee petten op
Een groot probleem is het volgens de commissie dat grote techbedrijven aan de ene kant een dienst leveren aan andere bedrijven, maar tegelijkertijd concurreren met diezelfde bedrijven. Zo vond de commissie bewijs dat:
-Google via zijn besturingssysteem Android informatie verzamelde over apps van andere bedrijven, die weer kon worden gebruikt voor eigen kopieën van die apps;
-Amazon data gebruikt over goed verkopende producten van externe verkopers op zijn platform, om vervolgens diezelfde producten zelf na te maken.

Overlappende markten
Om die belangenverstrengeling tegen te gaan, wil de commissie van het Huis van Afgevaardigden dat het de techreuzen verboden wordt om in bepaalde overlappende markten actief te zijn.

Als het Amerikaanse Congres dit advies uiteindelijk overneemt, kan dit leiden tot de gedwongen verkoop van bedrijfsonderdelen. Ook is het mogelijk om grote technologiebedrijven te dwingen bepaalde ingrepen in de eigen organisatie te doen die belangenverstrengeling tegengaan.

Eigen diensten voortrekken
Concurrenten worden ook buiten de deur gehouden door eigen producten een voorkeursbehandeling te geven. Zo dwong Google bij smartphone-makers af dat ze apps van de zoekmachinegigant zouden installeren als ze ook Android gebruikten. Daarnaast kopen ze kleine
concurrenten op voordat ze uitgroeien tot een reële bedreiging voor hun monopoliepositie.

 

https://www.businessinsider.nl/techreuzen-opsplitsen-rapport-commissie/
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-vier-techreuzen-leggen-bedeesd-uit-dat-zij-heus-zo-machtig-niet-zijn~b725c58d/Foto: https://www.telegraaf.nl/watuzegt/643668541/techreuzen-zijn-te-groot-verwijder-die-apps