Sinds 1996 betalen particulieren en bedrijven een vast bedrag aan energiebelasting per verbruikshoeveelheid: kleinverbruikers betalen 26 cent per kubieke meter aardgas en 10,5 cent voor elk kilowattuur stroom. Dit is vastgelegd in het Energieakkoord.  Dit energieakkoord is uit 2013 en om een nieuw akkoord op te stellen is de eerste aanzet gegeven in december 2017  door de minister van Economische Zaken en Klimaat: minister Wiebes en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Er zijn zes Klimaattafels ingesteld die advies moeten uitbrengen over het nieuwe Klimaat- en Energieakkoord, dat het kabinet wil sluiten als opvolger van het huidige Energieakkoord 2013. In het nieuwe voorstel gaat de gasbelasting per 1 juli 2018 geleidelijk met 20 cent omhoog en de stroomheffing met 6,5 cent omlaag.

Een gemiddelde huishouden dat gas blijft stoken kan dan 380 euro per jaar meer kwijt zijn energiebelasting is de verwachting. Na alle aardbevingen in Groningen is het overgrote deel van de overheid van mening dat heel Nederland van het gas af moet.

Maar weet de overheid dan wel wat elektrogevoeligheid is?

Alhoewel de overheid in Nederland moet weten wat elektrogevoeligheid is omdat ze zo vaak benaderd zijn hierover, handelen ze er niet naar.

Overheid: de elektrogevoelige is het meest gebaat bij koken op gas!

Mijn ervaring:

Van beginnende elektrogevoeligheid naar ernstige elektrogevoeligheid

Als gezin hebben we een ander huis gekocht in 2003. Een prachtig droomhuis met een prachtige grote woonkeuken.  Een eiland met veel zit/en bergruimte en een heel bijzonder fornuis. Een fornuis met  touch control en die wanneer ze de bodem van de pan voelen, snel opwarmen. En gemakkelijk schoon te houden. De inductiekookplaat.

Elektrogevoelig

Alleen bleek de zoon ergens van ziek te worden. Hij kon niet slapen, kon niet lang op school blijven en de zorgen hierover waren groot. Het bleek, na het medische circuit doorlopen te hebben, die niks voor ons konden betekenen, door het wonen onder een kerktoren met antennes voor de mobiele telefonie (wat we niet wisten) te komen en door de DECT/telefoons en straalzender op school. Gevoelig was hij voor de elektromagnetische velden (trilling) die deze antennes, telefoon en wifirouters uitstralen. Ook met mijn lijf klopte iets niet. Het de leeftijd zijn, te druk geweest op het werk of te hard getraind, denk je heel lang. En zo klungel je jaren verder.

Niet meer kunnen koken

Totdat ik na jaren ik het fornuis (de inductiekookplaat met handige touch) aanraakte om te kunnen koken. Pats, een flinke klap tegen de knieholtes en daar lag ik op de grond. Ik kon niet meer opstaan. De benen deden niet wat ik wilde. Vanaf toen kon ik niet meer koken zonder onderuit te gaan. Vanaf toen waren alle elektromagnetische velden teveel en was ik officieel elektrogevoelig geworden, net als onze zoon. We konden niet anders dan onze prachtige woning weer te koop te zetten en meteen vluchten naar een vakantieverblijf.

 Hoe werkt inductie

Inductie koken werkt volgens het principe van magnetisme. In de inductiekookplaat produceren spoelen een magnetisch veld met een frequentie ergens tussen de 25 en 100 kiloHertz. Wanneer de spoelen in contact komen met ferromagnetisch bodem van een pan  wordt er een elektrische wervelstroom opgewekt in de magnetiseerbare bodem van de pan op de kookplaat. De weerstand van dit materiaal zet de energie vervolgens om in warmte.

Gas is de enige manier voor een elektrogevoelige om klachtenvrij te kunnen koken is mij vertelt. En nu nog meer betalen voor gas? We hebben al zoveel extra kosten gemaakt. Mogen elektrogevoeligen er soms niet zijn in Nederland?