Glasvezel is snel, en wie wil er nu niet snel internet? De elektrogevoeligen onder ons, die nog op internet kunnen, doen dit aan kabel, vaak met een monitor ertussen, een toetsenbord en de ouderwetse balletjesmuis. Vaak de laptop zo ver weg als maar kan omdat eronder het touchpad magnetische velden gegenereerd worden. In de kern van het gehucht, waar ik woon, wordt in het voorjaar van 2019, glasvezel aangeboden. Zie ook: http://stralingsleed.nl/blog/wat-ik-niet-wist-over-glasvezel/ . Omdat er wel beloofd wordt dat de wifi van de modem uit kan, geloof ik het niet en durf gewoon niet. Geen glasvezel dus voor ons. Maar er zijn nog ander opties wat ik niet wist.

DSL, COAX of glasvezel
In Nederland is in 2019 verbinding met het internet mogelijk, naast een draadloze verbinding of verbinding via de satelliet, via de:
• telefoonlijn (DSL);
• televisiekabel of kabel (COAX);
• glasvezelkabel.

DSL
De koperen telefoonlijn is door middel van DSL-techniek geschikt gemaakt voor snel internet en digitaal bellen. DSL-internet is dus gebaseerd op de bestaande infrastructuur van de bekabeling. Daarbij gaat er een hoogfrequent signaal door de telefoonlijn. Het modem ontvangt het hoogfrequente signaal via het telefoonnetwerk en zet dit om in een internet-signaal.

DSL variaties
DSL is een overkoepelende naam voor de volgende variaties:
• ADSL (Asymetrical Digital Subscripber Ling);
• VDSL (Very high bitrate Digital Subscriber Line);
• SDSL (voor Symmetric Digital Subscriber Line). De snelheid van SDSL internet ligt hoger dan bij VDSL.

Vanaf 2020 levert de KPN geen ADSL meer maar gaat over op enkel snelle en stabiele technieken die nodig zijn voor de toekomst.

De kabel
Met de kabel wordt de oorspronkelijke televisiekabel of de coaxkabel bedoeld. De kabel die van oudsher bedoeld is voor de televisie en sinds 1995 ook voor internet. Waar het kabelnetwerk overgaat naar de binnenhuisinstallatie is het Abonnee-overnamepunt (AOP) of het IS/RA-punt (Infrastructuur Randapparatuur) waar de modem op aansluit. Een modem die verbinding maakt en zorgt dat het internet jouw huis bereikt. In 2019 ben je nog verplicht* om een modem te huren van de leverancier waarbij een abonnement is afgesloten.

* Sinds 2008 is er een Europese regelgeving die lidstaten verplicht om regels in te voeren waarmee consumenten zelf kunnen kiezen welk modem en welke router zij gaan gebruiken. Nederland heeft stappen gezet om dit te realiseren maar de Telecomproviders zijn er niet blij mee en in 2019 is niet duidelijk of de verplichte modem bij een abonnement, nu wel of niet wordt afschaft.

Glasvezelkabel
Glasvezel of fiber genoemd, bestaat uit twee soorten glas: een flinterdunne kern (‘core’) en een dikkere mantel (‘cladding’). De kern en de dikkere mantel zijn in elkaar gesmolten waar een plastic buitenmantel omheen zit. De digitale informatie voor de telefonie, TV en internet, worden door de glasvezelkabel verzonden door het aan en uitschakelen van infrarood licht uit een laserapparaat. Hoe sneller de laser aan en uit knippert, hoe sneller de informatie wordt verstuurd. De snelheid waarmee de informatie wordt verzonden, wordt aangeduid als Gigabit-snelheid. Inmiddels bestaat 97% van het kabelnetwerk in Nederland uit glasvezel. Glasvezel garandeert een hoge snelheid.

Eigenaren
De aansluiting van de telefoonlijn is eigendom van KPN en Ziggo is de eigenaar van de televisiekabel of coaxkabel. Van het glasvezelnet zijn de kabelaars KPN, Vodafone/Ziggo of Delta Fiber Nederland, de eigenaren. Andere kabelaanbieders betalen de KPN, Vodafone/Ziggo of Delta Fiber Nederland voor het onderhoud van het netwerk.

Next Generation Networks
Netwerken met een minimale snelheid van 100 Mbps gelden binnen de Europese Unie als supersnel. Dit worden ook wel Next Generation Networks genoemd. Dergelijke snelheden zijn op dit moment mogelijk via ‘de kabel’, DSL en glasvezel.

5G-netwerk is supersnel
Bij het 5G-netwerk, wat in 2020 wordt uitgerold in Nederland, zullen grote hoeveelheden draadloze data verwerkt moeten worden. Als iedereen volop profijt willen hebben van 5G, zal in elke uithoek van Nederland een kabelnetwerk moeten liggen waar in de toekomst 800 Gigabits per seconde doorheen moet kunnen. De overheid erkent het belang van snelheid en maakte dit kenbaar in juli 2019 door het Actieplan Digitale Connectiviteit uit te brengen. Hierin staat te lezen dat de overheid er alles aan zal doen om in 2023 de grootste meerderheid van de Nederlandse huishoudens, een supersnel netwerk (een Next Generation Networks) te hebben. Dat in Nederland dus iedereen toegang moet hebben tot breedband met een snelheid van minimaal 30 M/bit per seconde of meer.

* Gigabit-snelheid
Een Gigabit-snelheid is de snelheid in miljarden bits (dus niet bytes) per seconde. In de computerwereld hét symbool om de eenheid van snelheid aan te geven. Het symbool is Gbit/s maar wordt vaak geschreven als Gbps. Duizend Mbit/s is hetzelfde als 1 Gbit.

Snelheid van het netwerk
De nieuwste generatie voor de mobiele communicatie zal nog sneller zijn dan het vorige netwerk 4G. 5G biedt de consument en het bedrijfsleven namelijk nieuwe mogelijkheden op het gebied van:
• internet of Things (IoT);
• autonoom rijdende voertuigen;
• smart cities, met o.a. slimme lantaarnpalen, slimme prullenbakken en slimme parkeerplekken;
• operaties op afstand;
• industriële automatisering waar een bedrijf van afstand kan zien wat er gaande is met machines of levende have;
• voicediensten zoals de Google Assistant, Siri of Alexa.

Een supersnel netwerk is voor deze toekomstige ontwikkelingen is noodzakelijk
Een supersnel netwerk als:
• Glasvezelkabel;
• DSL;
• Kabelinternet.

Supersnel internet via glasvezel naar 10 Gbps
KPN biedt eind 2019 een snelheid aan van 10 Gbit/s, de XGS-PON technologie. De PON-techniek is dat er een hoofdglasvezelkabel naar een wijk gaat en de afsplitsing naar de individuele huizen, in de wijk plaatsvindt. Bij de 1Gbit/s-verbindingen van KPN gaat het om G-PON netwerken en om snelheden tot 10 Gbit/s. Om deze snelheid te halen is een overstap naar XGS-PON nodig, wat de opvolger is van G-PON. Met 10 Gbit/s zou de tekst van duizend boeken digitaal verstuurt kunnen worden in één seconde.

Supersnel internet via DSL(ADSL en VDSL)
De koperen telefoonlijn is door middel van DSL-techniek geschikt gemaakt voor snel internet en digitaal bellen. Aanbieders van zulke diensten noemen we DSL-providers. Je hebt ADSL en VDSL, waarbij VDSL de snellere variant is. DSL-providers bieden ook televisie aan via DSL. De techniek die hiervoor gebruikt wordt, heet IPTV. De afkorting IPTV staat voor InternetProtocol TeleVision. IPTV is een techniek waarbij het televisiesignaal niet op de traditionele manier, via bijvoorbeeld COAX kabels wordt verzonden, maar via het IP protocol. Het IP protocol wordt veel gebruikt op internet. Je kunt op meerdere televisies via IPTV kijken, het nadeel is wel dat je voor iedere televisie een decoder nodig hebt. Daarnaast kost iedere IPTV stream bandbreedte wat vaak betekent dat je internetsnelheid langzamer wordt.

Supersnel internet via kabelinternet
Het netwerk van de toekomst is een netwerk waarbij het breedbandinternet over een bestaand kabelnet mogelijk wordt. Dit wordt mogelijk gemaakt met DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification). In Nederland krijgen 20 huishoudens en bedrijven in de Utrechtse wijk Oog in Al, als eerste in Nederland, supersnel internet over de bestaande kabel. Met snelheden van meer dan 1.000 Megabits (Mbit/s) wordt het internet ruim twee keer zo snel als in het begin van 2019 het geval was. VodafoneZiggo zal vanaf 2020 alle inwoners van Utrecht het vaste Gigabit-netwerk gaan aanbieden. En de rest van Nederland volgt. De versie DOCSIS 3.1 maakt in eerste instantie downloadsnelheden mogelijk van maximaal 5 Gbit/s en uploadsnelheden van 1Gbit/s. Met DOCSIS 3.1 full duplex is zelfs een snelheid van 10 Gbit/s mogelijk op de duur. De upgrade naar fullduplex is echter niet voor 2025 te verwachten. Ook de Zeeuwse kabelaar Delta, is in 2019 bezig om DOCSIS 3.1 aan te bieden.

Bronnen en referenties
Inleidingsfoto: Pixabay (BarbaraJackson)
https://pixabay.com/nl/photos/glasvezel-bos-site-hout-de-natuur-3362480/
https://www.internetten.nl/internet/verbinding-via-glasvezel-kabel-of-adsl
https://www.agconnect.nl/artikel/5g-uitrol-kan-struikelen-door-gaten-glasvezeldekking
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2018/07/03/actieplan-digitale-connectiviteit
https://www.vodafoneziggo.nl/1069/utrecht-wordt-snelste-stad-van-nederland
https://www.internetten.nl/internet/alles-over-breedband-internet
https://digitaletv.nl/iptv
https://www.security.nl/posting/597634/Internetproviders+geen+voorstander+van+vrije+modemkeuze