Op 17 april 2019 is in Zwitserland het eerste grootschalige commerciële 5G-netwerk geïntroduceerd en Swisscom-klanten kunnen in 54 steden en gemeenschappen 5G gebruiken met Ericsson-apparatuur. Swisscom wil voor het eind van 2019 90% landelijke 5G dekking in Zwitserland hebben.
Te lezen op: http://stralingsleed.nl/blog/het-5g-netwerk-in-europa-is-in-veel-steden-al-actief/

In februari 2019 heeft Zwitserland de 5G-frequenties toe te kennen aan drie grote exploitanten, Swisscom, Sunrise en Salt, waardoor het land inkomsten van bijna 380 miljoen Zwitserse frank ($ 384 miljoen, 350 miljoen euro) kon behalen. Begin juli 2019 waren er al 334 antennestations operationeel. De uitrol botst echter op zware hindernissen.

Zwitserland hoort samen met Italië en Spanje bij de eerste landen in Europa die 5G geactiveerd hebben. De angst voor de gezondheid wat betreft de straling van de antennes die de mobiele technologie van 5G dragen, leiden tot een landelijke opstand. Tegenstanders maken gewag van mogelijke gezondheidsproblemen door blootstelling aan de elektromagnetische velden van de nieuwe antennes. Critici dreigen met een referendum. De tegenstanders sturen aan op een compleet moratorium.

Studies
Ook de Zwitserse artsenfederatie dringt aan op voorzichtigheid. “Zolang er geen wetenschappelijk bewijs is dat de technologie geen schadelijke gevolgen heeft voor de menselijke gezondheid, moet een verhoging van de stralingsvolumes zoveel mogelijk worden vermeden,” aldus de artsen. Er zijn al verschillende onderzoeken – onder meer bij de Wereldgezondheidsorganisatie – naar de impact van de technologie aan de gang. De Zwitserse regering heeft eveneens een groep experts aangesteld om de risico’s van de introductie van de 5G-technologie te onderzoeken. De publicatie van de resultaten van die studie is tegen het einde van dit jaar voorzien (dan is het crimineel om de uitrol al te starten). Eerst was de voorstelling echter voor de eerste helft van dit jaar aangekondigd. Het onderzoek bleek volgens de Zwitserse regering echter complexer dan was voorzien. Critici vrezen daarentegen een druk van de telecom-operatoren. Want hoewel er in delen van het land geen nieuwe antennes worden gebouwd, converteren de operators op de bestaande 4G-antennes (4G+), het 5G-gebruik. En dit is iets wat zonder toestemming mogelijk is (in ook Nederland waar de uitrol van 5G gepland staat voor 2020).

19 september 2019
Een groeiend aantal Zwitsers slaan alarm en waarschuwen dat 5G ongekende gezondheids- en milieurisico’s met zich meebrengt door gebruik te maken van millimetergolven, in vergelijking met de vorige mobiele technologieën. (Want waarom wordt bij opwarming van de aarde het grote probleem van kunstmatig elektromagnetische niet meegenomen wereldwijd. Het grootste milieuprobleem.)

Olivier Pahud, die regelmatig demonstreert tegen 5G voor de VN in Genève, vind dat de technologie “effecten op de gezondheid, op het milieu en op het denkvermogen van mensen” zal hebben. (Mijn ervaring na 16 jaar, is dat je niet meer in deze wereld past en beter op kan zouten.) En voor mensen zoals hij, die lijden aan “elektromagnetische overgevoeligheid”, zal de nieuwe technologie verwoestend zijn, zei hij. (Ik wil geen angst hebben voor de dag van morgen, maar ik ben doodsbang). De aandoening wordt in de meeste landen niet als een medische aandoening herkend, maar patiënten staan erop dat blootstelling aan mobiele telefoons, zendmasten, wifi-routers, DECT-telefoons, televisies en andere draadloze gadgets, de elektrogevoeligheid veroorzaken en erger maken, van mild ongemak in het begin en na een tiental jaren tot een levensverwoestende handicap.

De krachtige Zwitserse Federatie van Artsen dringt ook aan op voorzichtigheid en beweert dat “zolang er geen wetenschappelijk bewijs is dat het verhogen van de stralingslimieten geen invloed zal hebben op de gezondheid, men moet afzien van het verhogen.

Dit had dus ook de Nederlandse Gezondheidsraad moeten beogen. Eerst onderzoek na de impact van 5G en niet de bevolking als proefkonijnen gebruiken en zeggen na tien jaar: oeps, foutje.

“Je moet je echt afvragen wat hierachter zit. Welk spelletje wordt er gespeeld waar wereldwijd mensen buiten de maatschappij worden gezet en ziek worden gemaakt”.

Zwitsers zien in 5G bedreiging voor de gezondheid


https://www.thelocal.ch/20190918/why-the-swiss-are-rebelling-against-5g-rollout-mobile-phones