DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications; digitaal versterkte draadloze telecommunicatie. Een DECT telefoon bestaat uit een basisstation en een of meerdere handsets (de hoorn) welke opgeladen worden in het basisstation.

dect-telefoon.large.jpg

Plots waren ze overal te koop voor weinig geld. De DECT telefoons. Ideaal. Geen lastige draad waardoor je op één plek moest blijven zitten. De koude hal bijvoorbeeld want in de kamer had je toch geen privacy? Overal kon je nu gaan zitten. Buiten lekker in het zonnetje en zelfs kon het voorkomen dat je op het toilet zat en je kind het hoorntje bracht; maham…telefoon! En dan maar uitleggen dat je liever op het toilet geen telefoon wil. Ja, maar ze vragen toch naar jou? Zeg dan maar dat ik er niet ben! Maar je bent er toch wel?

En wie verdiept er zich nu in hoe deze werken? Ik niet! Dan doen mensen die weten hoe het werkt. Schoenmaker blijf bij je leest en mijn beroep is geen technicus. Als moeder en groepsleerkracht ga ik ervan uit dat gezondheid altijd bovenaan staat. Dat ook in de industrie en in de techniek, naast het maken van winst, de gezondheid nummer EEN is. Het welzijn van de mensen! En pas dan ga je als bedrijf toch pas kijken naar de materialen die naast veiligheid het goedkoopste zijn. Neen, zo schijnt het dus niet te wezen! Winst maken staat boven de gezondheid van de mens! De goedkoopste materialen dus. Waarom een signaal uitschakelen wanneer er niet gebeld wordt? Dat maakt het product alleen maar duurder! Dus straalt een DECT telefoon continu (24/7) een signaal uit of er nu gebeld wordt of niet. Maar gezondheid dan?

Want met deze telefoon haal je dus een basisstation in huis welke 24 uur per dag zeven dagen in de week, hoge frequentiegolven (straling) uitzend uit om de handsets te ‘zoeken’. Ook als er niet gebeld wordt! Het basisstation geeft evenveel straling als de 900 GSM zendmast buiten op twintig meter afstand. En dat in een woning, slaapkamer, school of kantoor! DECT telefoons hebben een bereik van300 meter dus niet alleen het eigen vertrek wordt ‘bestraald’, maar ook de buren zonder DECT telefoon.

Gelukkig zijn er al vele ‘wakkere’ Nederlanders die de moed hebben om te zeggen dat deze DECT telefoon het is die mensen warrig en duizelig maakt. Die hartkloppingen en een pijnlijk gevoel in het gezicht geeft (later met nog meer draadloze techniek erbij wordt het steeds erger). Slecht in slaap kunnen komen en moe wakker worden. Zo moe……………….Doodmoe! Dat de DECT telefoon het is die meewerkt aan een onregelmatige suikerspiegel, maag- en darmklachten en vreemde trillingen in de benen geeft. Totdat op een dag het voor kan komen dat je ‘zomaar’ door de benen zakt.

Wat te doen?

Trek de stekker van de DECT er uit wanneer dit bekend voorkomt. Zoek de telefoon met draad op (want de handleiding van de DECT geeft dit ook aan. Heb altijd een telefoon met draad achter de hand) of ga naar een kringloopwinkel en koop er een voor een prikkie. Probeer het uit en houd dit een week vol. Of koop een stralingsarme DECT telefoon bij een zaak die hier écht verstand van heeft en niet liegt ( woonbiologen kunnen hierbij helpen of stuur mij een mail).  Een grote winkelketen heeft een keer reclame gemaakt voor een stralingsarme DECT terwijl bij meting bleek dat dit gelogen was.

Stralingsarme DECT.

En de babyDECT dan? Gewoon misdadig vind ik het.

Het is hetzelfde principe als de DECT telefoon maar dan ligt deze naast het hoofd van je baby. Als babyfoon.

Zondag waren wij op kraamvisite. Lekker buiten zitten want was erg mooi weer. Gelukkig maar. Want ik weet niet of de jonge ouders een DECT telefoon hebben of Wifi. Dan moet je dit eerst vragen of gewoon aandurven en luisteren naar je lichaam. Daarom was ik zo blij dat het mooi weer was. De jonge trotse moeder van een pracht van een dochter straalde aan alle kanten. Haar baby lag nog in bed en daarom werd na verloop van tijd de babyfoon naar buiten gehaald. Na tien minuten voelde ik het al aan mijn spieren. Ze krampen samen en worden pijnlijk. Wegwezen want ook mijn hart slaat op hol en ik merk dat mijn spraak gaat vervormen, mijn gewrichten worden pijnlijk, ik word warrig en mijn benen dragen me dan niet meer na een poosje. Maar het kan ook anders en met veel moed vraag ik of de babyfoon een stuk verder mag liggen en gelukkig, de jonge lieve moeder deed hem uit! Mijn pijn zakte af en het werd een geweldig zonnige middag met een schat van een baby. Ik heb genoten!

herschaalde-kopie-van-p1280028-met-kader.large.jpg

Mijn vraag:

Wat doen we onze baby’s aan door een DECT- babyfoon te gebruiken? Ik kan weg gaan maar het kindje niet. Het alternatief is een babyfoon aan draad of de stralingsarme babyfoon die werkt op batterijen) Bedenk dat een babyhoofdje vele malen kwetsbaarder is dan een volwassen mens en voor mij was het al teveel.