5G-satellieten geven vanuit de ruimte een draadloze verbinding op aarde met het 5G-netwerk. Ook voor het 6G netwerk zijn al testen in de ruimte:  http://stralingsleed.nl/blog/6g-satelliet-de-ruimte-in-om-te-testen/.

Elke satelliet zal millimeter golven uitzenden met een vermogen tot wel 5 miljoen watt (afkomstig van duizenden fase-gestuurde antennes). De vele satellieten die in vanaf 2020 geplaatst worden in de magnetosfeer* van onze aarde voor draadloos gebruik, hebben een significante invloed op de elektrische eigenschappen van de atmosfeer (en zo ook voor mens flora en fauna?) Het doel van 5G doorgeven via satellieten, is om overal toegang tot snel en betaalbaar internet mogelijk te maken. Dat gebeurt via onzichtbare en onreukbare radiogolven, microgolven en infrarode straling. De geplande satellieten en nano-satellieten (cubesats), http://stralingsleed.nl/blog/5g-satellieten-zijn-een-gevaar-naast-het-draadloos-gebruik-verstoren-ze-het-luchtruim-en-andere-satellieten/ ) leiden tot veel kritiek van wetenschappers, astronauten en astronomen die last hebben van lichtvervuiling, maar ook bezorgd zijn over kosmische botsingen. Voor de nu al elektrogevoelige mensen die vrezen dat het leven op aarde onleefbaar wordt. In een rapport waarschuwde de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) in april 2020 voor het groeiende gevaar van de massa’s satellieten die eraan zitten te komen.

Satellieten voor 5G
De satellieten konden voor het eerst worden waargenomen op 24 mei 2019, toen er een groep testsatellieten werden gelanceerd. In november 2019 werden de eerste operationele satellieten gelanceerd en in 2020 werden er meermaals nieuwe satellieten gelanceerd. In 2021 zijn er zelfs verschillende bedrijven die de ruimte in gaan en nog willen.

*Een magnetosfeer is het gebied rondom de aarde (en andere hemellichamen) binnen de invloedssfeer van het magnetisch veld veroorzaakt door de hemellichamen, waaronder de aarde zelf. Het leven op aarde wordt namelijk door het aardmagnetisch veld beschermd tegen de straling van de zon en kosmische straling (de natuurlijke straling). De kunstmatige straling van de satellieten, gemaakt door mensenhanden, valt niet onder het natuurlijke proces van het leven op aarde en beschermt de mens dus niet.

Een opsomming van bedrijven die de ruimte in gaan en willen
Satellieten (ook wel: kunstmanen) zijn door de mens gemaakte objecten, die in een baan om de aarde zweven. Satellieten die zorgen voor een draadloos netwerk zoals:
*Starlink. Starlink is een satellietnetwerk van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX voor het aanbieden van internettoegang. SpaceX ( Space Exploration Technologies Corp.) is gevestigd in Hawthorne Californië en eigendom van Elon Musk.  SpaceX heeft al toestemming om 12.000 satellieten te exploiteren en heeft nog voor 30.000 satellieten aanvragen ingediend;

* OneWeb heeft het hoofdkantoor in Londen en kantoren in Californië, Florida, Virginia, Dubai en Singapore. OneWeb heeft als doel om wereldwijd breedband diensten aan te bieden met de bedoeling om in 2021 met wereldwijde diensten te beginnen. Nadat er 140 satellieten met succes zijn gelanceerd vraagt OneWeb op 12 januari 2021 voor 6.372 toestemming aan de FCC (Federal Communications Commission);

* Telesat is een Canadees bedrijf voor satellietcommunicatie met het hoofdkantoor in Ottawa, Canada. Telesat wil in 2020 de geplande satellieten verhogen naar 1.671;

* AST & Science (VS) en wereldwijde partners, bouwen aan een mobiel breedbandnetwerk dat toegankelijk is voor standaard-smartphones. Abonnees roamen vanaf een land-netwerk naar een ruimtevaart-netwerk.  De satellietfabriek en hoofdkantoor bevinden zich in Midland (Texas). Gebruikmakend van bewezen technologieën, zullen ultrakrachtige SpaceMobile-satellieten 2G, 3G, 4G, 4G+, 5G- en NB-IoT-connectiviteit bieden met standaard mobiele telefoons en IoT-apparaten. Het bedrijf verwacht om jaarlijks 100.000 ruimtemodules te produceren, Microns genaamd;

* Omnispace.  Omnispace  (een communicatieleverancier met hoofdkantoor in Washington, DC.) en Lockheed Martin (een wereldwijd bedrijf op het gebied van beveiliging en ruimtevaart met het hoofdkantoor in Bethesda, Maryland) werken samen om gezamenlijk een technologie te ontwikkelen die nodig is om 5G-connectiviteit op wereldwijde schaal te leveren. Het doel van de Lockheed / Omnispace-overeenkomst is om één wereldwijd 5G-netwerk te combineren met een satellietconstellatie voor een breed scala aan toepassingen, waaronder civiel, commercieel, overheidsdefensie en militair gebruik;

*SBIRS(Space-Based Infrared System) is de militaire tak van de Amerikaanse strijdkrachten in de ruimte en is bedoeld om de 21e eeuw te voorzien in de behoeften van de op het gebied van infraroodbewaking in de ruimte. Lockheed Martin (NYSE: LMT) heeft in december 2020 aangekondigd dat de US Space Force heeft vastgesteld dat de vijfde Space Based Infrared System Geosynchronous Earth Orbit-satelliet ( SBIRS-5) klaar is voor lancering in 2021. De vijfde satelliet ‘SBIRS GEO-6’ wordt gelanceerd in 2022. 

* Amazon.  Amazon.com, Inc. (handelsnaam: Amazon) is een Amerikaans bedrijf gevestigd in Seattle (Washington). Het werd opgericht in 1994 door Jeff Bezos en was een van de eerste grote bedrijven die goederen over het internet verkochten. De aanvraag van Amazon om 3.236 satellieten te bedienen, werd afgelopen juli 2020 goedgekeurd door de FCC.

* Lynk. Net als Omnispace en AST & Science, ontwerpt Lynk zijn satellieten om te communiceren rechtstreeks met mobiele telefoons. Lynk heeft een experimentele licentie van de FCC en heeft niet onthuld met hoeveel satellieten het van plan is te opereren.

* Facebook. Facebook heeft begin september 2020 een eigen experimentele satelliet in omloop laten brengen. De satelliet werd in omloop gebracht met de Arian 5-raket, in een ride sharing lancering, waarbij meerdere kleine satellieten met dezelfde raket in de ruimte worden gebracht (cubesats);

*5Groningen. 5G Groningen gaat een samenwerking aan met de European Space Agency (ESA) om te zien hoe 5G en satellieten elkaar kunnen aanvullen. ESA’s satelliet voor 5G (S45G) heeft tot doel de toegevoegde waarde van de ruimte voor 5G te promoten door het ontwikkelen en demonstreren van geïntegreerde satelliet- en 5G-diensten op Aarde voor meerdere markten en gebruiksscenario’s met de hoge frequentie van 32 gigahertz (GHz).

Dekking in Nederland
Het satellietinternet van ruimtevaartbedrijf SpaceX wordt in de tweede helft van 2021 beschikbaar in grote delen van Nederland en België, is te lezen: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5216559/satellietinternet-van-musk-bedrij-spacex-later-dit-jaar-nederland-beschikbaar. Voor veel adressen in Nederland en België is dat ‘halverwege 2021’, zoals bijvoorbeeld in Haarlem en Antwerpen het geval is. Maar voor adressen in bijvoorbeeld Leuven en Maastricht wordt 2022 genoemd.

De Brik II
De Nederlandse luchtmacht heeft sinds 2019 de beschikking over een kleine satelliet (nanosatelliet). De kunstmaan is onder andere bedoeld voor het verzamelen van inlichtingen en als experiment om te kijken hoe rendabel dit soort satellieten zijn. De satelliet, genaamd Brik I, is ongeveer zo groot als twee melkpakken. De opvolger, Brik II, zal in 2021 gelanceerd worden en drie jaar in het luchtruim verblijven. Het bedrijf Virgin Orbit gaat met zijn eerstvolgende lancering de eerste Nederlandse nanosatelliet in een baan om de aarde positioneren. 

Defensie wil met Brik II:
-de gecodeerde communicatiesignalen in eigen beheer verwerken, zodat er een wereldwijde dekking is;
-de satelliet inzetten om elektromagnetische signalen van militaire systemen te detecteren en lokaliseren;
-de invloed van veranderende zonnestraling op de ionosfeer onderzoeken. De ionosfeer kan namelijk een negatieve invloed hebben op communicatie- en navigatieapparatuur, en als bekend is wanneer deze apparatuur minder betrouwbaar is, kan daar rekening mee worden gehouden.

Zoveel kunstmatige elektromagnetische velden vanuit de ruimte en geen onderzoek naar de biologische schade op mens, flora en fauna op Aarde? Geen onderzoek naar wat deze kunstmatig elektromagnetische velden vanuit de ruimte doen in combinatie met alle kunstmatige elektromagnetische velden aan het aardoppervlak met zijn vele:
-antenne-installaties;
-small cells;
-IoT-verbindingen;
-wifi- verbindingen;
-draadloze gadgets?

Dit moet niet mogen. Wie grijpt hier in?

Foto Aarde: https://pixabay.com/nl/illustrations/wereld-satelliet-liefde-hart-4842729/
Foto atmosfeer: https://profielopwarmingvandeaarde.jouwweb.nl/informatie-opwarming-van-de-aarde https://nl.wikipedia.org/wiki/Ionosfeer#/media/Bestand:Atmosphere_with_Ionosphere.svg
https://ast-science.com/2018/11/15/space-manufacturing-facility-midland-texas/
https://www.nu.nl/internet/5827080/amazon-wil-3200-satellieten-de-ruimte-in-sturen-voor-aanbieden-internet.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Space-Based_Infrared_System
https://nanostarproject.eu/what-are-cubesats/
https://www.villamedia.nl/artikel/facebook-brengt-eigen-experimentele-satelliet-in-de-ruimte
https://omnispace.com/
https://zephyrnet.com/nl/lockheed-martin-en-omnispace-streven-naar-een-wereldwijd-hybride-5g-netwerk/
https://tweakers.net/nieuws/126257/esa-en-europese-ruimtebedrijven-willen-5g-via-satellieten-mogelijk-maken.html
https://tweakers.net/nieuws/132419/nederlandse-luchtmacht-neemt-in-2019-zelfgebouwde-spionagesatelliet-in-gebruik.html