Wat is biologische oorlogsvoering eigenlijk?
De term ‘biologische wapens’ is een verzamelnaam voor microbiologische- en/of toxine (giftige) wapens. Microbiologische wapens zijn virussen, bacteriën of schimmels die zich kunnen vermenigvuldigen in mens, dier of plant. Toxinen zijn giftige stoffen geproduceerd door levende organismen o.a. in planten (paddenstoelen), dieren (slangen) en micro‑organismen (bacteriën).

De materialen om bovenstaande organismen te produceren zijn relatief goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar. Ze zijn vaak zelf te produceren. De kennis die men ervoor nodig heeft is wereldwijd beschikbaar en dat betekent dat biologische wapenproductie eenvoudig is.

Verdrag Biologische Wapens Convention (BWC)
Dat bio-wapens een gevaarlijke en stiekeme ontwikkeling kon worden was al snel duidelijk. Het Verdrag biologische wapens, BWC (of the BTWC Biological and Toxin Weapons Convention*), ontstond dan ook in de vorige eeuw en houd een wereldwijd verbod in op de ontwikkeling, de productie, het aanleggen en gebruik van bacteriologische (biologische)- en toxinewapens (het BTWC). Tevens regelt het verdrag de vernietiging van deze wapens. Het BTWC-verdrag is op 10 april 1972 tot stand gekomen en in 1981 door Nederland ondertekend. Het verdrag wordt door 184 landen erkend en aanvaard.

*Nederland heeft het BTWC verdrag op 10 april 1972 getekend, Het verdrag is geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving op 25 maart 1981 in de uitvoeringswet: verdrag Biologische Wapens Convention (BWC). In deze wet is het BTWC verdrag overgenomen.

Verdrag chemische wapens (CWC)
Het Verdrag chemische wapens; Chemical Weapons Convention/ CWC, houd een wereldwijd verbod in op het gebruik en het in voorraad hebben van chemische wapens. Het verdrag kwam op de Conferentie van ontwapening van 3 september 1992 in Geneve tot stand, is op 13 januari 1993 in Parijs ondertekend en ging op 29 april 1997 van kracht in 193 landen. Voorbeelden van chemische wapens  zijn o.a. mosterdgas en zenuwgas.

Global zero voor kernwapens
Dankzij het Non-Proliferatieverdrag (het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens) zijn er wereldwijd niet veel kernwapenbezitters. De kernwapenlijst wordt aangevoerd door Rusland en de Verenigde Staten. Samen hebben ze meer dan 90 procent van de kernkoppen. Ook Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en China staan bekend als nucleaire grootmachten. Verder beschikken Noord-Korea, Israël, India en Pakistan over kernwapens.

Global Zero is een internationale beweging voor de afschaffing van kernwapens en werd opgericht in december 2008, in Parijs. Global Zero gelooft dat de studenten van vandaag de wereldleiders van morgen zijn. Vandaar dat het cruciaal is om studenten te overtuigen zich in te zetten voor een wereld zonder kernwapens. Nederland streeft naar ‘Global Zero’: een wereld zonder kernwapens.

 Teleurstelling over kernwapenconferentie VN 2022

De Verenigde Naties (United Nations) conferentie, van 1 augustus tot 27 augustus 2022, is afgesloten zonder resultaat. De conferentie werd overschaduwd door de Russische invasie in Oekraïne. Rusland heeft niet alleen verhulde nucleaire dreigementen geuit tegen het Westen, er is ook vrees voor een kernramp bij de door Russische militairen ingenomen Zaporizja-kerncentrale (de grootste van Europa). Door gevechten en stroomuitval dreigt de nucleaire veiligheid in gevaar te komen. Omwonenden hebben eind augustus 2022 al jodiumtabletten gekregen. De productie van de kerncentrale is 11 september volledig stilgelegd. 19 september is na Zaporizja ook de Pivdennoöekrajinsk kerncentrale, het doelwit van Russische aanvallen (de op een na grootste kerncentrale van Oekraïne).

Gezamenlijk streven
De BWC-staten streven ernaar dat het verdrag uitgevoerd wordt, ondanks de veranderingen in de wetenschap, technologie en politiek. De staten die lid zijn, willen elke 5 jaar bijeen komen om de werking van het BWC te evalueren. Tussen deze toetsingsconferenties door zijn, verschillende activiteiten en initiatieven ontplooit om de doeltreffendheid van het verdrag te verbeteren. 

Want biologische wapens verspreiden ziekteverwekkende organismen of toxines om mensen, dieren of planten te schaden of te doden
Bio-wapens kunnen dodelijk en zeer besmettelijk zijn. Ziekten die door dergelijke wapens worden veroorzaakt, beperken zich niet tot de nationale grens en verspreiden zich wereldwijd. De gevolgen van het opzettelijk vrijgeven van biologische stoffen of toxines, kunnen dan ook dramatisch zijn. Naast het tragische verlies van levens, kunnen dergelijke gebeurtenissen leiden tot voedseltekorten, milieurampen, verwoestende economische verliezen, wijdverbreide ziekten, angst en wantrouwen bij de mensheid.

Biologische wapens (bio-wapen)
Micro-organismen, virussen en toxinen komen voor een bio-wapen in aanmerking. Het Amerikaanse Centers for Disease Control an Prevention (CDC) wijst dan ook verschillende ziekteverwekkers aan als bio-wapen aan, zoals:
-miltvuur (antrax);
-botuline toxisme;
-yersinia pestis (pest of zwarte dood);
-ebolavirus;
-pokkenvirus.

En als een nieuw bio-wapen; corona virus (het SARS-CoV-2-virus.
De term ‘biologische wapens’ is een verzamelnaam voor microbiologische- en toxine wapens. Microbiologische wapens verspreiden virussen, bacteriën of schimmels die zich kunnen vermenigvuldigen in mens, dier of plant. Het coronavirus is een nieuw en besmettelijk virus dat de COVID-19 ziekte veroorzaakt. Chinese wetenschappers voorspellen dat er; “een derde wereldoorlog met biologische wapens uitgevochten zal worden”!

Bronnen:
https://www.un.org/disarmament/biological-weapons/
https://www.globalzero.org/
https://worldunity.me/betrapt-chinese-militaire-wetenschappers-bespraken-weaponizing-coronaviruses-in-document-verkregen-door-de-amerikaanse-regering/
https://spectator.clingendael.org/nl/publicatie/het-belang-van-het-biologisch-wapenverdrag-coronacrisis
https://www.un.org/disarmament/biological-weapons/
Foto bio weapons: https://pixabay.com/nl/illustrations/wapens-oorlog-bio-wapens-aanval-5241880/
https://www.un.org/disarmament/wmd/
https://taketonews.com/na-zaporizja-three-times-now-also-de-op-een-na-grootste-kerncentrale-van-oekraine-oorlogsgebied-te-been/
https://www.metronieuws.nl/lezerscolumn/2020/03/corona-en-5g-wat-is-waar/
Foto gevaar; https://nl.freepik.com/premium-vector/gevaar-virus-met-biohazard-en-nucleaire-symbolen_8435369.htm