Verstuurd naar de redactie van de Gelderlander ( Persgroep) op 27 april 2018:

Geachte redactie,

Een stuk in de Gelderlander van 27 april over de sociale media met zijn nieuwe technologie van Marga van Zundert. Al zolang vraag ik om te publiceren wat deze technologie kan veroorzaken. Beloofd is dit in 2016 door de hoofdredacteur dat er ook aandacht aan geschonken wordt. Neen dus. Geen ervaringsverhalen voor mij meer (met altijd de tegenpartij ook aan het woord) maar uitleg hoe het precies gekomen is dat deze techniek zo massaal ingevoerd mocht worden in 2006. De grove ‘fouten’ van de overheid en het kiezen voor de economie ten koste van de menselijke gezondheid. Dit willen we weten als al ziek gemaakte burgers en door het toevallig onwetend wonen onder de antennes voor de draadloze communicatie hoe dit werkt op een lichaam. Ver onder de norm zegt het antennebureau, maar waarom worden mensen ziek? Moeten Nederlanders vluchten naar het buitenland waar nog wel schone plekken zijn zonder de straling? Waar Marga van Zundert van noemt dat al het gebel met die mobieltjes hersentumoren veroorzaakt maar dat het gelukkig niet waar is, getuigd van (in mijn ogen) domheid. Graag zie ik als reactie van het onderstaande stuk dan ook een reactie van een elektrogevoelige. Elektrogevoelig gemaakt door het onwetend te gaan wonen in 2003 onder een zendmast met GSM 900 MHz. en 1800 MHz.

Het artikel van Marga van Zundert: De mooie kant van sociale media

25-04-2018

Facebook brengt nieuws, ideeën en vriendschap razendsnel de wereld rond. Weg met alle klaagzang en leve de sociale mediaOnderkant formulier. Klaagzang als; wegwezen van Facebook, verwijder je Twitteraccount. Want het zijn verdorven werelden. Werelden met trollen, nepnieuws, kinderlokkers, racisme, wraakacties, censuur en haatzaaierij. Ze schenden je privacy en proberen bij verkiezingen je stem te beïnvloeden. Ophouden dus met het najagen van duimpjes-omhoog. Allemaal nep, ongezond en schadelijk voor de samenleving.

Bij elke nieuwe technologie zijn we bang: ,,Waarvoor is het nodig, we deden het prima zonder!” Zo ging het bij de komst van de trein, de auto, computer, robots, mobieltjes, insecticiden, ivf, kernenergie, et cetera. Die snelle stoomlocomotief, dat kon toch niet gezond zijn? Kinderen ‘uit een reageerbuis’, die konden natuurlijk zelf geen kinderen krijgen. En al dat gebel met die mobieltjes, daar krijg je hersentumoren van.

Dat bleek gelukkig allemaal niet waar. Maar elke nieuwe technologie heeft voor- en nadelen. Sociale media is zo’n nieuwe technologie. En de nadelen zijn de afgelopen tijd continu in het nieuws. Maar ze zijn niet voor niets een instant succes geworden. We omarmden de vondst massaal, in alle vormen: Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, YouTube, Whatsapp. We delen gretig ons leven, volgen het nieuws op de voet, maakten nieuwe vrienden, speuren mee naar het weggelopen hondje, geven onze ongezouten mening en vormen groepjes gelijkgestemden.

Stem

Maar sociale media zijn meer dan die schattige katten- en babyfoto’s. Ze geven iedereen ter wereld een stem. Sociale media onthullen een gifgasaanval in een gruwelijke oorlog. Ze waarschuwen voor tsunami’s, zorgen dat een kleine boer in Afrika weet welk insect zijn oogst opeet en wat eraan te doen is. Ze brengen noodhulp naar de juiste plek. En ze zorgen dat mensen en organisaties hun mooie ideeën kunnen waarmaken via crowdfunding.

Laten we niet de hele technologie weggooien, maar de nadelen en kinderziektes oplossen. Wat mag wel, wat kan niet? Voor de ene technologie zijn meer regels nodig dan voor de andere. En soms worden we pas door schade en schande wijs. Het aantal verkeersdoden in de jaren 70 was schrikbarend. En onze airco’s en koelkasten vernietigden bijna de ozonlaag.Bij mij thuis vormen zich de regels al doende. Want kom bij mijn tienerdochters niet aan met het idee hun Instagram of Snapchat te verwijderen. Dat hun moeder nog opgroeide in een wereld zonder is volkomen onvoorstelbaar. Hoe praatte je dan met vrienden? Hoe maakte je een afspraak? Hoe regelde je een feestje? Hoe kende je het lesrooster? Hoe overlééfde je in hemelsnaam?

Neppers

Natuurlijk zijn ze vreselijk irritant, die continu pingende tienertelefoons. Ze moeten dus uit bij het eten en ingeleverd voor het slapen. Ik vrees e-engerds, maar zij weten zelf als geen ander dat er neppers zijn. Ze hadden zelf de grootste lol door een jongensprofiel te maken op Movieplanet en verkering te vragen met een meisje. En ze weten: géén bikinifoto’s, géén adressen. En “jaa-haa” ze controleren altijd of een profiel echt is. Natuurlijk moet je op je hoede blijven. Roddels gaan sneller, beledigingen ook. Ze ruziën via de app, er wordt gepest en buitengesloten. En soms maakt iemand toch die foute afspraak. Het is net de echte wereld. Maar oplossingen zijn er ook: conflicten worden uitgepraat, hulptroepen opgetrommeld en engerds geblokkeerd. Hebben ze minder vrienden? Komen ze niet meer buiten? Lezen ze geen boek? De vakantievrienden-app van twee zomers geleden is nog springlevend. Als mijn oudste zich verveelt, kost het nog geen drie berichtjes om ergens te gaan ‘chillen’ – levensecht. En mijn jongste heeft op haar mobiel altijd een luisterboek voorhanden. In de grote wereld zijn ook meer regels en fatsoensnormen nodig, voor de platforms zelf en voor de gebruikers. Ze maken zal tijd kosten en veel discussie. Want waar en hoe leg je regels vast bij een internationaal platform? Er moet niet alleen ruimte zijn voor politieke correctheid, maar ook voor andersdenkenden.

Ik hou mijn account voorlopig voor al het snelle nieuws, de updates van vrienden en berichten van de clubs die ik waardeer en volg.

Mijn reactie

Mijn reactie is niet in de Gelderlander  geplaatst en maakt voor de zoveelste keer duidelijk dat journalisten veel liever met zaken uit het buitenland bezig zijn dan mensen in eigen land te waarschuwen en eerlijke voorlichting te geven (of mogen ze dat niet?) De mensen in Nederland worden zo niet eerlijk  voorgelicht en niet gewaarschuwd voor het gevaar van de sociale media met alle elektromagnetische velden die de gezondheid schaden. Iets wat elektrogevoeligen al wel weten en willen delen met anderen want een leven als elektrogevoelige is geen leven meer in deze digitale maatschappij.

Hersentumoren

En al dat gebel met die mobieltjes, daar krijg je hersentumoren van, maar dat bleek gelukkig allemaal niet waar, schrijft Marga. Helaas Marga, dat is niet waar! Dat het veel gezondheidsklachten (waaronder kanker) kan geven mag schijnbaar niet bekend gemaakt worden. Veel kankers, en veel lichamelijke klachten zijn juist wél te wijten aan de mobiel. Vooral op de lange termijn is onlangs nog bekend gemaakt (zie http://www.stopumts.nl/doc.php/Artikelen/9792/power-frequency_emfs_promote_cancer_in_massive_animal_study). Te wijten aan de draadloze elektromagnetische velden die alle draadloze apparaten nodig hebben. Die ons milieu al zodanig vervuilen dat er niet aan te ontkomen is in Nederland. Een technologie die gebruikt maakt van draadloze elektromagnetische velden in het radiofrequentiegebied van 3 hertz tot 394 terahertz. Technische (kunstmatige) elektromagnetische velden (in de volksmond straling) waarvan de wetenschap het oneens is over wat ze doen met de gezondheid van flora, fauna en de mens. Een technologie waar in 2006 het voorzorgsbeginsel (of zorgvuldigheidsnorm) toegepast had moeten worden volgens de milieuconferenties in 1992 en 2000 in Rio de Janeiro. De internationale afspraak is toen gemaakt om bij verdenking van schadelijkheid voor de gezondheid, samenleving of milieu door nieuwe technieken, meteen gereageerd kon worden en niet afwachten tot, vaak moeilijk te bewijzen, een nieuwe techniek veilig is of niet. Het voorzorgsprincipe (waar ook Nederland voor getekend heeft).

Niets aan de hand, zegt onze regering

Alleen de wetenschappers in dienst van telecombedrijven worden ‘geloofd’ door onze overheid en er is zogenaamd niets aan hand. Maar is dat wel zo? Een organisme (lichaam) heeft de frequentie van de natuurlijke elektromagnetische velden nodig om te kunnen leven. Natuurlijke velden van het aardmagnetisch veld door de aardkern, de zonne-energie en onweer o.a. Zonder deze velden zou er geen leven zijn. ‘De magnetische energie is de elementaire energie, waarvan het hele leven van het organisme afhangt’, aldus de overleden professor Werner K. Heisenberg, winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde (1932) en een van de grondleggers van de kwantumfysica.

Magnetieten

De mens heeft receptoren (zintuigen) om de natuurlijke straling waar te nemen. In de hersenen zitten gemiddeld zo’ n 5 miljoen magnetietkristallen per gram weefsel (Joseph L. Kirschvink). Magnetiet is een materiaal dat gevoelig is voor elektromagnetische velden en worden beschermd door een membraam: de magnetosoom. Ook bij veel diersoorten is magnetiet te vinden. Magnetiet oriënteert zich sterk op de natuurlijke elektromagnetische velden van de aarde zodat dieren in staat zijn om zich te oriënteren.

Kunstmatige elektromagnetische velden

Wat doen nu de vele kunstmatige elektromagnetische straling afkomstig van alle draadloze elektronica met een organisme. Met flora, fauna en mensen. Organismen die het vermogen hebben om deze velden te detecteren en op te nemen? De kunstmatige straling interfereert met de natuurlijke straling, waardoor een nieuwe en ‘chaotische’ trilling (elektromagnetisch veld) ontstaat. Dat cellen in ons lichaam opnieuw worden geordend en de natuurlijke werking van een goed lopend organisme verstoren.  Mensen worden gevoelig gemaakt voor de kunstmatige elektromagnetische velden (elektrogevoelig), met alle klachten en ziekten die erbij horen en nog bij komen wanneer deze techniek geen pas op de plaats maakt.

TIP voor Marga

Marga van Zundert schrijft vooral over wetenschap. Marga werkt als freelance wetenschapsjournalist voor dagblad Trouw, voor vakbladen in de chemie/levenswetenschappen, voor TU Delft, Tilburg University en Skepter. Maar ze verdiept zich ook graag in de wijde wereld en vraagt zich af:

Wat maakt het Ebolavirus zo gevaarlijk;

Hoe begon het leven;

Hoe werkt een bionische hand.

Wanneer vraagt ze zich af hoe de uitrol van de UMTS masten zijn goedgekeurd in Nederland? Wanneer vraagt ze zich af waarom nu al een gedeelte van de Nederlanders dit kunnen voelen en er ziek van worden? Wanneer vraagt ze zich af of haar tienerdochter ook elektrogevoelig gemaakt kan worden, net als mijn tienerzoon? Zoek dat maar eens uit!