Aldi opent in Utrecht, woensdag 20 juli 2022, het eerste filiaal zonder kassa’s of zelfscanners, in Nederland. Het nieuwe concept houdt in dat klanten niet meer met hun boodschappen langs de kassa hoeven! Klanten moeten voordat zij de winkel binnengaan, een app installeren en door middel van camera’s en sensoren wordt er bijgehouden, wat de klant meeneemt. Bij het verlaten van de winkel worden de boodschappen via de app automatisch afgerekend.

Slimme sensoren en camera ‘s
In de supermarkt registreren namelijk slimme sensoren* en camera ’s aan o.a. het plafond, welke producten klanten in hun winkelwagen of -mand leggen. Bij het verlaten van de winkel wordt er met de special geïnstalleerde app, automatisch afgerekend. Het filiaal met de naam ALDI Shop & Go wordt zo de eerste kassaloze winkel in Nederland van ALDI Nord in Europa.

Elektromagnetische velden (EMV)
De sensoren kunnen functioneren door middel van elektromagnetische straling, (EMV) dat gebruik maakt van microgolven en infrarode straling. De impact van de 5G-technologie op de sensoren is dat er met een snelheid gehaald wordt van 1 tot 10 Gbps (Gigabit per seconde)! Voor de elektrogevoeligen (EHS ‘ers) onder ons, een winkel dus om weg te blijven! Een niet van toepassing voor elektrogevoeligen. In deze winkel kunnen mensen die al elektrogevoelig zijn gewoon niet wezen. Ze worden dus niet gelijk behandeld dan mensen die niet elektrogevoelig zijn voor alle draadloze toepassingen. Er wordt verschil gemaakt voor de niet elektrogevoelige en de al elektrogevoelige. Dit is discriminatie toch?

Het systeem van Albert Heijn werkt anders. Klanten die gebruik willen maken van het kassaloos betaalsysteem hebben een tap to go-kaart van de winkelketen nodig of kunnen winkelen met een speciale app op hun mobiele telefoon. Met de kaart of de telefoon tikt de klant tegen het prijskaartje op het schap van een product. De klant kan daarna meteen het product pakken en de winkel verlaten. Na 10 minuten wordt het bedrag automatisch van de rekening afgeschreven. Maar er zijn dus mensen met een werkende mobiel in de winkel, dus is het ongeschikt om te verblijven voor de elektrogevoelige. Een voorkeur wordt er zo gemaakt voor de niet-elektrogevoelige en voor de onzichtbare, reukloze en onhoorbare straling die de elektromagnetische straling produceert. Ook zo wordt ervoor gezorgd dat een elektrogevoelig iemand niet in deze winkel kan zijn.

Discriminatie
En zo komt er bewust (of onbewust) een verschil in behandeling van mensen, DISCRIMINATIE dus! Want volgens Wikipedia is discriminatie letterlijk “het maken van onderscheid.” En onderscheid wordt er gemaakt want de ernstig elektrogevoelige kan hier ook echt niet naar binnen, zonder ziek te worden.

Aldi 20 juli 2022
Het bijzondere innovatieproject van Aldi maakt winkelen zonder kassa’s of scanapparaten mogelijk. Intelligente camera’s (draadloos) in het plafond en sensoren in de schappen detecteren de bewegingen van de klant en het gekozen product. Het filiaal in Utrecht dient als testlocatie waar de nieuwe technologie* wordt geoptimaliseerd voor klant en medewerkers.

*Het door Trigo Vision Ltd. ontwikkeld systeem maakt gebruik van intelligente camera’s en sensoren in de schappen. Met deze geavanceerde technologie worden enkel de bewegingen die de klant en het artikel maken gevolgd. Het systeem maakt geen gebruik van gezichtsherkenning, scans van ogen of vingerafdrukken, noch het gebruik van andere biometrische kenmerken, zeggen ze. Het systeem volgt enkel de ‘bewegingen’ die de klant en het artikel maken, zeggen ze.

Aldi Shop & Go
Klanten (de niet elektrogevoeligen)  kunnen in de winkel hun boodschappen doen na het installeren van de ALDI Shop & Go-app (een app op de mobiel). Daar waar de ernstig elektrogevoelige al helemaal geen mobiel heeft! De boodschappen kunnen tijdens het winkelen direct de tas in en de klant hoeft niet meer naar de kassa of moeite te doen met de een eventuele zelf-scan. De app zorgt ervoor dat de producten direct bij het verlaten van de winkel automatisch worden afgerekend met de aan de app gekoppelde creditcard. Medewerkers blijven wel in de winkel aanwezig: voor het bevoorraden van de schappen, het bakken van vers brood en voor het beantwoorden van vragen van klanten.

Intelligente camera ’s aan het plafond
“Het scannen van boodschappen bij de kassa of zelf-scan, is daarmee verleden tijd”, zegt de supermarktketen zelf. Aldi hoopt dat klanten met dit systeem ‘zo eenvoudig mogelijk hun boodschappen kunnen doen’ (Aldi heeft er zeker ook nooit bij stil gestaan dat er mensen zijn die hier ziek van worden van alle draadloze.)

Stappen doorlopen
Ook de niet elektrogevoelige moet echter de eerste keer nogal wat stappen doorlopen: een app installeren, een account aanmaken en een creditcard van Visa of Mastercard koppelen. Het automatisch afrekenen via de app werkt alleen via creditcards.

Bij binnenkomst in de winkel moeten klanten een QR-code op hun telefoon scannen. Producten die weer in het schap worden teruggelegd worden automatisch weer verwijderd. De kassabon gaat naar de e-mail van de gebruiker.

Iedereen een mobiel
Alle winkelende mensen bij de Aldi Shop&Go hebben dus een werkende mobiel en er zijn vele draadloze camera ’s en sensoren in de winkel. Een mobiel waar geen openheid (en eerlijkheid) voor gegeven wordt maar waar wetenschappers, niet in dienst van de telecom, voor waarschuwen. En waar in Amerika een tien jaar durende studie door een National Institutes of Health-divisie (het National Toxicology Program-NTP)  in 2018 is afgerond, en waarschuwt: “de straling gegenereerd door de mobiele telefoon, schaadt de menselijke gezondheid”!

Schaadt de gezondheid
Wetenschappers hebben bewijs gevonden dat de onzichtbare, onhoorbare en reukloze straling van zendmasten, mobiel, en o.a. wifi leidt tot een aantal fysieke en cognitieve symptomen bij blootstelling aan deze elektromagnetische velden (meteen of later). Veel voorkomende symptomen die bij elektrogevoeligheid (EHS) horen zijn:
-slaapstoornissen (niet in slaap komen en niet wakker kunnen worden);
-duizelig gevoel;
-oorsuizingen (tot een irritante hoge piep);
-jeukende hoofdhuid;
-hoofdpijn;
-opgejaagd, nerveus gevoel;
-vreemde bewegingen( schokken) in het lichaam;
-huiduitslag, ontwikkeling eczeem tot verbrandingsverschijnselen toe;
-verlammingsverschijnselen;
-problemen met spreken (de woorden zitten in je hoofd maar komen er hakkelend of niet uit;
-gevoel van dodelijke vermoeidheid;
-pijnlijke benen tot zelfs door de benen zakken.

Niet veilig
Dr. Ronald Melnick, hoofdontwerper van de NTP-studie naar straling van mobiele telefoons, zegt “dat we niet langer mogen aannemen dat de huidige draadloze technologie (5G), veilig is.” Dit werd bevestigd door een panel van experts.

Geen gezichtsherkenning, zegt de Aldi
Aldi zegt dat het systeem alleen de bewegingen van de klanten en de producten volgt. “Het systeem maakt geen gebruik van gezichtsherkenning, scans van ogen of vingerafdrukken, noch van andere biometrische kenmerken.”

Neen, het maakt mensen stilletjes ziek!

Bronnen:
https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5321902/aldi-supermarkt-zonder-kassa-kassaloze-super-utrecht
https://nl.wikipedia.org/wiki/Discriminatie
https://stralingsleed.nl/blog/draadloos-gebruik-geeft-gezondheidsschade-nu-of-later/
https://stralingsleed.nl/blog/de-wetenschapniet-in-dienst-van-de-telecom-en-de-overheidsvoorlichting-liggen-over-straling-ver-uit-elkaar/
Foto: https://www.duic.nl/retail/kassaloze-aldi-in-de-binnenstad-van-utrecht-opent-woensdag-zo-gaat-boodschappen-doen-er-in-zijn-werk/
Foto AH; https://nieuws.ah.nl/ah-to-go-heeft-europese-primeur-met-pin–en-kassaloos shoppen/#:~:text=Het%20werkt%20heel%20eenvoudig%3A,het%20direct%20in%20je%20tas.
https://www.duic.nl/retail/kassaloze-aldi-in-de-binnenstad-van-utrecht-opent-woensdag-zo-gaat-boodschappen-doen-er-in-zijn-werk/