De nieuwste wifi routers vallen onder de IEEE 802.11n standaard en de IEEE 802.11ac standaard. Dit houdt in dat ze werken op zowel 2.4 gigahertz als op de 5 Gigahertz frequentieband. Op deze dualband kunnen meerdere apparaten gebruik maken van een draadloze verbinding en kunnen snelheden bereikt worden tot maximaal 2.100 Mbit/s. Een megabit, wordt afgekort tot Mbit en is 1000 kilobit ofwel 1.000.000 bit. De bit is de kleinste eenheid van informatie. De nieuwe standaardrouter onder de telecom routers heet de Speedport Smart en is sinds 2017 te koop bij de provider T-Mobile. In de handleiding van de router staat een waarschuwing: niet te dicht bij de slaapkamer van kinderen plaatsen en plekken waar kinderen veel verblijven!

Wat is wifi anno 2017 nou precies?
Wifi of WiFi is een technologie om draadloos te kunnen werken of communiceren op internet. Wifi is draadloos en maakt gebruik van radiogolven (elektromagnetische velden) om gegevens te ontvangen of te versturen. De gegevens liften mee op de 2,4 gigahertz (GHz)- en/of 5 GHz. frequenties. De frequentie is het aantal trilling van de radiogolf uitgedrukt in hertz, het eenheidssymbool van frequentie. De radiogolven gaan van 3 tot 30 megahertz waarbij één megahertz gelijk is aan 1.000.000 hertz.
De nieuwste wifi routers in 2017 zenden uit met beide frequenties.

Waar is wifi voor?
Wifi wordt gebruikt voor een of meerdere draadloze netwerken, ook wel WLAN genoemd. Vaak heeft men het over draadloos internet, maar bij deze wifi router kan:
-de mediaplayer draadloos aansluiten op het netwerk;
-een films gestreamd worden vanaf de pc naar de tv;
-draadloos geprint worden;
-iedereen de NAS gebruiken. Een NAS (Network Attached Storage) is een soort harde schijf die is voorzien van een netwerkaansluiting voor alle gebruikers in het thuisnetwerk. Hierdoor zijn bestanden die op een NAS staan beschikbaar voor alle gebruikers in het thuisnetwerk.
-iedereen draadloos in de tuin gebruik maken van de voordelen van de wifi router.

De meeste internetproviders leveren een modem waar de router al ingebouwd zit.

IEEE
Het Institute of Electrical and Electronics Engineers of IEEE (I-tripel-E) is in 1884 door enkele van de meest prominente uitvinders van toen in de elektrotechniek zoals Nikola tesla en Thomas Edison. Het doel is het bevorderen van technologische innovatie in het voordeel van de mens. Het instituut is ’s werelds grootste vereniging van wetenschappers, ingenieurs, wiskundigen, informatici en fysici. En hebben als doel het bevorderen van technologische innovatie in het voordeel van de mensheid.

Standaard
De wereld van computers en elektronica vereist normen. De commissies van de IEEE werken samen met industrieën om normen te definiëren. Deze normen worden vervolgens gepubliceerd. Als er nieuwe technologie wordt gemaakt, worden oude normen aangepast aan nieuwe behoeften en ontdekkingen. Enkele bekende IEEE-standaarden zijn de IEEE 802x, waar een hele serie netwerkprotocollen en specificaties onder vallen zoals onder andere:
-IEEE 802.11 of wifi omvat een verzameling van standaarden voor draadloze netwerken (Wireless LAN);
-IEEE 802.15 of Bluetooth. Bluetooth is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Dankzij bluetooth kunnen bijvoorbeeld snel adresgegevens tussen mobiele telefoons worden uitgewisseld, kan er snel vanaf een smartphone of tablet worden geprint en kan een mobiele telefoon uitgerust worden met een draadloos headset.

De verschillende standaarden van IEEE 802.11
Er zijn verschillende standaarden wifi die een verschillend uitgestraald vermogen mogen hebben namelijk:
-IEEE 802.11b: de allereerste WiFi standaard. Werkt op 2.4 Gigahertz (GHz) en heeft een maximale bandbreedte van 11 Mbps. Mbps ofwel megabit per seconde is een gangbare schrijfwijze voor de computerindustrie in de eenheid voor snelheid van gegevensoverdracht. 2.4 GHz.) wordt niet vaak meer gebruikt.
-IEEE 802.11a: werkt in de 5 GHz band. Wordt veel voor point-to-point verbindingen gebruikt en tegenwoordig ook in dualband 802.11n routers. Er zijn verschillende soorten point-to-point verbindingen. Je hebt laserverbindingen, straalzenders (van de ene school naar de andere) op een frequentieband waar een vergunning voor nodig is en er zijn WiFi point-to-point verbindingen.
-IEEE 802.11g: is de opvolger van 802.11b, de wifi standaard. Hiermee kunnen hogere snelheden worden behaald, door een grotere bandbreedte van 54 Mbit/s. Werkt op 2.4 GHz..
-IEEE 802.11n: de WiFi standaard is van 2009. Werkt zowel op 2.4 als 5 GHz, dualband. Hard op weg de meest gebruikte standaard te worden.
-IEEE 802.11ac: 802.11ac (2013) gaat verder op de weg die ingeslagen is sinds de 802.11n. Doordat de 80 MHz en 160 MHz gebruikt worden er hogere draadloze snelheden mogelijk. In theorie kunnen er door het combineren van meerder 160 MHz kanalen zelfs snelheden van 3,47 gigabits (Gbit/s) gehaald worden

De nieuwere wifi standaard, de IEEE 802.11n en de IEEE 802.11ac
Waar in de 20ste eeuw de mensen vaak één beeldscherm hadden, van de TV, is het heel gewoon dat mensen in de 21ste eeuw tot wel vijftien draadloze beeldschermen hebben in huis. Het maakte dat wifi via de 2,4 GHz-band overbelast raakte. Overvol door alle apparaten die gebruik maken van het draadloze netwerk. Bovendien verstoorden magnetrons, bluetooth en draadloze deurbellen geregeld de wifiverbinding.

Verschil 2,4 GHz en 5 GHz-band
Waar de wifi in de 20ste eeuw gebruikt maakte van de 2,4 GHz, frequentie (single-band router) is het in de 21ste eeuw de 5 GHz. frequentie als single-band router en de simultaneous dual-band router (zowel 2,4 en 5 GHz.) welke gebruikt wordt. De 5 GHz band is sneller dan de 2,4 GHz band, en gaat moeilijker door muren heen dan de 2.4 GHz-band. De storing van andere apparatuur en veelheid van netwerken is daardoor bij de 5GHz band veel kleiner dan bij de 2,4 GHz band. De dualband-router ondersteunt beide frequenties. Apparatuur met een hoge doorvoervraag, wordt gekoppeld aan de 5GHz. en apparatuur als een laptop, smartphone of tablet met de 2,4 GHz. De nieuwste wifi routers hebben drie tot vier antennes per frequentie en bieden en beloven een beter bereik en snelheden tot 2100 Mbit/s.

Draadloze router buiten de meterkast plaatsen?
De meterkast is vaak de meest logische plek om de draadloze router te plaatsen. De trend van de 21ste eeuw is dat juist de router overal geplaatst kan worden. In de slaapkamers, werkkamer, woonkamer, badruimte en keuken. In de handleiding van de router Speedport Smart, die begin 2017 in de handel is gekomen, wordt gewaarschuwd om dit niet te doen in ruimten waar kinderen vertoeven. Op pagina 21 van de handleiding van de wifi router worden namelijk de volgende adviezen gegeven:

De geïntegreerde antennes verzenden en ontvangen radiosignalen voor o.a. het verstrekken van wifi. Vermijd het plaatsen van de router dicht bij slaapkamers woonkamers, en plekken waar kinderen vaak verblijven. Beperk de blootstelling van elektromagnetische velden van de router (s).

Waarom dit advies
Onderzoekers van 13 laboratoria in 6 verschillende landen concludeerden dat zelfs lage niveaus van straling zoals bij wifi, mobiele telefoons en tablets gevaarlijk zijn en de oorzaak van het lekken van de bloed-hersenbarrière. Onderzoek op proefdieren gaf aan dat na zes weken vertoeven in de elektromagnetische straling van draadloze apparaten de neutronen in het hersengebied krompen en gedegenereerd werden. Zorgwekkend is dat het resultaat van de ‘bestraalde’ neutronen ervoor gaan zorgen dat de bloed-hersenbarrière gaat lekken. De laag van verdediging om onze hersenen tegen infecties en giftige chemicaliën te beschermen. De niet-ioniserende straling (de zwakke straling) waar de Gezondheidsraad in Nederland van zegt; de straling van deze apparaten is van zo’n laag niveau dat niemand zich zorgen hoeft te maken.

Bewijs
De waarschuwing van T-Mobile duidt op duidelijke zorgen voor de gezondheid en is gegeven door de Telecom zelf. Nu nog onze overheid en de Gezondheidsraad.

Bronnen:
https://www.telekom.de/hilfe/downloads/kurzbedienungsanleitung-speedport-smart.pdf
http://www.connect.de/testbericht/telekom-speedport-smart-router-test-3196312.html
http://www.computerbild.de/artikel/cb-Tests-DSL-WLAN-Telekom-Speedport-Smart-Test-17277113.html

Voor- en nadelen 5 GHz dualband routers


https://www.antennebureau.nl/actueel/nieuwsbrieven/nieuwsbrief-wifi/wifi-en-gezondheid

WiFi

Lage niveaus straling WiFi mobiele telefoons slimme meters gevaarlijk


https://www.routercenter.nl/advies/routers.html