Het begin van internet begon nog maar 50 jaar geleden
Op 29 oktober 1969 werd het eerste bericht verzonden via Arpanet. Een gegeven dat veel mensen die nog leven, hebben meegemaakt. Het bericht kwam ruim 500 kilometer verderop aan in het Stanford Research Institute. Het bericht bevatte de tekst ‘LO’ maar moest eigenlijk zijn ‘LOGIN’ zijn, want het netwerk crashte na de eerste twee letters. Desalniettemin was dit het eerste bericht dat ooit via een digitaal netwerk werd verzonden tussen twee computers.

Communiceren met elkaar
In 1974 werd door Stanford een protocol gepresenteerd om verschillende netwerken met elkaar te laten communiceren; het transmission control protocol- internet protocol, beter bekend als TCP/ IP. Dit wordt in 2022 nog altijd gebruikt. De ontwikkeling van TCP en IP is de grootste stap richting internet zoals wij het vandaag de dag kennen.

Draadloos (Wifi)
Nadat vanaf 2006 de PDA* opkwam, zijn sinds 2010 de smartphone en de tablet doorgebroken. Hierdoor is er een enorme nieuwe markt ontstaan voor mobiele apps, die soms alleen maar zinvol zijn op mobiele apparatuur, zoals geografische positiebepaling en  navigatie. Hedendaagse smartphones hebben niet alleen een camera voor stilstaande beelden en films, maar ook een microfoon, waarop commando´s kunnen worden ingesproken, zodat het kleine toetsenbord minder nodig is. Communicatie is mogelijk via internet, e-mail en SMS. Bellen is slechts een van de functies van een smartphone geworden.

*Een personal digital assistant (PDA) ofwel een persoonlijke digitale assistent (palmtop, zakcomputer of handpalmcomputer), is een klein draagbaar toestel dat computer-, telefonie-, fax- en netwerkfuncties combineert. Een pda dient vooral als mobiele telefoon en persoonlijke agenda. Pda’s worden grotendeels als verouderd beschouwd door de opkomst van de smartphone. 

Van 2G naar 5G

2G of 2G-GSM (Global System for Mobile communications) 
2G is de tweede generatie mobiele communicatie en werd in Nederland in 1992 geïntroduceerd. De eerste producten die gebruik maakten van het draadloos netwerkverkeer in Nederland, werden in 1999 gelanceerd; wifi! Wifi is een vorm van internet en betekent draadloos internet, maar je kunt ook bedraad blijven gewoon internetten!

Datasnelheden in de 802.3-standaard via een draad (bedraad)
Op vier manieren kan internetten met een kabel (bedraad internetten):
-de Ethernetkabel met een snelheid van 10 Mbps (Megabit per seconde);
-de tweede is de Fast Ethernet genoemd IEEE 802.3u protocol , waarbij een snelheid van 100 Mbps heeft;
-de derde is de Gigabit Ethernet of IEEE 802.3z , die een snelheid van 1000 Mbps of 1 Gbps (gigabit per seconde) heeft;
-de laatste is de 10 Gbps Ethernet of 802.3ae, met een snelheid van 10Gbps.

 De IEEE 802.11-standaard, draadloos
De draadloze standaard IEEE 802.11 of wifi, omvat een verzameling van standaarden voor draadloze netwerken met de volgende soorten Wifi (WLAN);

IEEE Roepnaam Frequentie
802.11b 11b 2,4 GHz (gigahertz)
802.11g 11g 2,4 GHz
802.11a 11a 5.0 GHz
802.11g Super g 2,4 GHz
802.11g 11n 2,4 GHz & 5 GHz
802.11-2012 11-12 2,4 GHz & 3,6 GHz
802.11ac 11ac 5 GHz

 

3G of UMTS
UMTS is de derde generatie mobiele communicatie; 3G. UMTS staat voor Universal Mobile Telecommunications System. Het UMTS-netwerk heeft/had meer capaciteit dan GSM en kan/kon grotere hoeveelheden data verwerken en versturen. UMTS is sinds 2003 in Nederland maar samen met het 2G netwerk is 3G in 2022 niet overal beschikbaar mee. Namelijk;

KPN Vodafone T-Mobile
2G; einde december 2025 2G; einde onbekend. Wordt gesproken over 2025 2G; geen ondersteuning meer
3G; geen ondersteuning meer 3G; geen ondersteuning meer 3G; einde onbekend

 

4G of LTE
4G is de vierde generatie mobiele communicatie; LTE (Long Term Evolution). LTE maakt gebruik van verschillende frequenties en biedt downloadsnelheden van rond de 100 Mbps per seconde. Mobiel internetten via 4G kan in Nederland sinds 2013 bij de KPN, Vodafone en T-Mobile.  

5G
De opvolger van 4G is 5G. Sinds de lente van 2020 is 5G ook in Nederland beschikbaar. 5G heeft een hoge snelheid, meer capaciteit en ‘low latency’, wat een ultrakorte reactietijd in de communicatie is tussen de apparaten. Bij 5G worden gegevens in 1 milliseconde verzonden, terwijl dit bij het 4G-netwerk 50 milliseconden is.

6G
6G belooft nóg meer “voordelen” ten opzichte van 5G te hebben, vooral de snelheid. De verwachting is dat 6G tot wel 100 keer sneller kan worden dan 5G. De TU Eindhoven geeft aan dat het met 6G slechts 0,4 seconde duurt om een film te downloaden, terwijl 5G hier ongeveer 40 seconden over doet. Een ander voordeel van de toekomstige netwerktechnologie waar reclame mee gemaakt word, is de capaciteit. 6G heeft de potentie om veel meer draadloze apparaten van internet te voorzien, voordat de verbinding traag wordt. De telecomindustrie wil dat 6G op z ’n vroegst in 2030 beschikbaar komt.

“Niet bewezen” is een leugen
Want uit studies (van wetenschappers niet in dienst van de Telecom) blijkt dat al deze straling afkomstig van o.a. de zendmasten, oxidatieve stress, DNA-schade, schade aan het sperma, EEG-veranderingen en andere effecten veroorzaakt. Dat de waarheid is dat vele duizenden gedegen wetenschappelijke onderzoeken, stelselmatig worden genegeerd, ontkend, onder tafel geschoven en tegengewerkt. En dit gebeurt allemaal op het hoogste politieke niveau. Hier wordt een grootschalig en welbewust doofpotbeleid gevoerd. Onze overheid geeft een hogere prioriteit aan de commerciële belangen van de telecomindustrie en haar eigen financiële belangen dan aan de gezondheid van de burgerbevolking en alles wat leeft. Alle waarschuwingen van onafhankelijke artsen en wetenschappers worden in de wind geslagen. Zij worden tegengewerkt of zelfs bedreigd. Vele elektrogevoeligen lijden onder Wifi en alle draadloze toepassingen en leiden een onzichtbaar bestaan. Er is weinig protest en degenen die nog wel kunnen protesteren worden genegeerd. Petities verdwijnen in de la en brieven om hulp worden niet beantwoord.

De waarheid is dat onderzoeken die zogenaamd “geen schadelijke effecten” aantonen zijn gefinancierd door de telecomindustrie en/of zo zijn gemanipuleerd om maar de “gewenste” resultaten op te leveren. De waarheid is dat er inmiddels een indrukwekkende bulk aan onafhankelijk wetenschappelijk goed uitgevoerd onderzoek beschikbaar is, dat alle reden geeft tot ongerustheid. Dat de draadloze technologie een langzame sluipmoordenaar is.

Logisch
Een biologisch feit is gewoon dat de menselijke hersenen communiceren door middel van elektrische signalen en zo de organen aansturen. En dat het menselijk lichaam het beste gedijt bij de natuurlijke frequentie van de aarde (7,83 Hz). Het is niet moeilijk voor te stellen dat wij met z ’n allen bezig zijn om deze natuurlijke frequentie steeds meer te overstemmen met de onnatuurlijke frequenties van al onze draadloze toepassingen. Het menselijk lichaam kan dit tot op zekere hoogte compenseren, maar niet jarenlang.

Onze kinderen
Ondanks alle waarschuwingen vinden wij het goed dat onze kinderen dagelijks thuis en op school worden blootgesteld aan een scala van schadelijke straling. Dit terwijl kinderhersenen nog in ontwikkeling zijn en dus extra kwetsbaar.

Mensen die het begin van het computertijdperk hebben meegemaakt (oma’s) moeten dit allemaal lijdzaam toezien. Moeten toezien hoe de wereld veranderd ten nadele en wijten dit aan het harteloze, ieder voor zich, draadloze computer tijdperk.

Bronnen:
https://tweakers.net/geek/159196/het-begon-met-een-error-de-voorganger-van-internet-begon-50-jaar-geleden.html
https://www.vtmgroep.nl/kennisbank/2g-3g-4g-5g#:~:text=2G%20is%20de%20tweede%20generatie,gsm%2Dnetwerken%20in%20gebruik%20genomen.
https://www.techtarget.com/searchnetworking/definition/8023
https://community.consumentenbond.nl/computers-elektronica-5/verzwegen-gezondheidsrisico-s-draadloze-technologie-857