Door vormen van straling, met name de kilohertz frequenties van de draadloze mobiele communicatie, zijn de pathogene bacteriën sneller gaan groeien, waaronder de Borellia burgdorferi  bacterie. De Borellia burgdorferi bacterie is de veroorzaker van de ziekte van Lyme.

De laatste jaren worden we overspoeld met de elektromagnetische velden (EMV) die uit draadloze apparaten (de mobiel) en o.a. zenders van de mobiele communicatie (GSM) masten komen.

Wat is de ziekte van Lyme?
Teken bijten zich vast in de huid van mensen en dieren. Na een paar dagen zwellen de teken, door het zuigen van bloed, op tot een bruin of grijs bolletje, ongeveer zo groot als een erwt. In eerste instantie ontstaat een rode vlek op de huid, meestal zo’ n vier tot tien dagen na de infectie. Deze ontwikkelt zich in de periode daarna meestal tot een rode ring. Als de bacterie zich via de bloedbaan verspreidt, kan die in principe in elk orgaan terechtkomen en daar vervolgens schade aanrichten. Je hebt dan de ziekte van Lyme.  Je kunt onder meer last krijgen van pijn in de armen of benen, dubbelzien, flauwvallen en het ontwikkelen van hartritmestoornissen. Jaren na de besmetting kan de ziekte van Lyme ook nog leiden tot chronische huidproblemen, zenuwklachten, gewrichtspijn en ernstige loop- en oriëntatie klachten. De symptomen kunnen per persoon verschillen.

Aantal ziekten van Lyme
Een op vijf teken draagt de bacterie (Borellia burgdorferi) bij zich, die de ziekte van Lyme veroorzaakt en elk jaar worden er zo’ n 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen door mensen en hiervan krijgen ongeveer 27.000 mensen de ziekte van Lyme, waarvan 1000 tot 1500 mensen langdurige klachten houden.

Oorzaak ziekte Lyme ons draadloos gebruik?
Lyme-specialist, Dr. Dietrich Klinghardt MD. PhD, is ervan overtuigd dat één van de factoren die het mogelijk maakt waarom de ziekte van Lyme zo explosief is toegenomen, de elektromagnetische velden van ons draadloos gebruik is. De elektromagnetische velden van de wifi, alle mobiele telefoons en zendmasten van 2G, 3G, 4G en nu al 5G. Dat de straling van alle draadloze ervoor zorgt dat bacterie zich met een factor van honderden keren meer giftigheid geeft. En dat sommige mensen een overgevoeligheid voor de frequentiegolven, die de draadloze apparaten uitzenden, hebben.

Bacteriën produceren meer toxines door het draadloos gebruik
Dr. Klinghardt is ervan overtuigd, door eigen onderzoek, dat de klachten van de ziekte van Lyme in ernstige mate versterkt wordt door de invloed van de elektromagnetische velden van alle draadloze.  Dat ons draadloos gebruik de vermenigvuldiging van de Borrelia burgdorferi, de ziekte van Lyme, aanwakkert. Uit een van zijn onderzoeken blijkt namelijk dat de invloed van de elektromagnetische velden ervoor zorgt dat de bacteriën 600 keer meer biotoxines gaan produceren en een verstoring geven aan de ‘normale’ werking voor een lichaam van mens en dier.

Standpunt van de stichting EHS (Elektrohypersensitiviteit)
Elektrogevoelige personen kunnen niet tegen de straling, de elektromagnetische velden (EMV) uit apparaten en zenders voor de mobiele communicatie, en ontwikkelen symptomen van elektrohypersensitiviteit (EHS). Klachten als slaap- en concentratieproblemen, hoofdpijn, oorsuizingen en diverse andere somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK). De klachten van elektrogevoelige mensen zijn reëel en de factoren die de klachten veroorzaken nog steeds niet formeel zijn opgehelderd en geaccepteerd. De WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie), nog steeds gereserveerd wat EHS betreft, geeft de volgende omschrijving; “EHS is gekarakteriseerd door een variëteit aan niet-specifieke symptomen die door betrokkenen toegeschreven worden aan elektromagnetische velden (EMV). De symptomen omvatten dermatologische aandoeningen (roodkleuring, tintelingen en brandend gevoel), neurasthenische (neurasthenie is een zwakte als reactie bij een overgevoelig zenuwstelsel) aandoeningen en vegetatieve symptomen (vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen en spijsverteringsproblemen) symptomen. Ze maken geen deel uit van een bekend syndroom”.

Onderzoek ziekte van Lyme en 5G
De ziekte van Lyme is een ontstekingsinfectie. Iemand die geïnfecteerd is heeft dus hogere levels van ontstekingsproteïne (eiwit) in het lichaam. En een hoog gehalte aan één bepaald eiwit in het lichaam kan een vroege waarschuwing zijn voor een infectie met de Borrelia burgdorferi.

Onafhankelijke wetenschappers (niet afhankelijk van de telecom) wijzen vooral op schadelijke effecten van langdurige, chronische blootstelling dat: “kunstmatige elektromagnetische velden (EMV’ s) die in het dagelijkse leven overal aanwezig zijn het immuunsysteem beïnvloeden en het menselijk lichaam op cellulair niveau verstoren op lagere (niet-thermische) niveaus”. Ook dus bij veldsterktes die ver onder de huidige grenswaarden liggen. Dat de huidig geldende grenswaarden enkel gebaseerd zijn op de thermische effecten (opwarming van lichaamsweefsel) en geen rekening houden met de biologische effecten in een lichaam”.

Celbioloog en biochemicus, dr. Henri Woelders en onderzoekers richten zich op de radiofrequente elektromagnetische velden (EMV) van het draadloze. Op o.a. de UMTS-signalen (de derde generatie (3G) mobiele communicatie), de mobiele telefoons en het Wifinetwerk. Om te kunnen meten of dit type EMV in staat is om onze cellen en moleculen te beïnvloeden, richt het onderzoeksteam zich op moleculaire signalen van het immuunsysteem. “Het immuunsysteem is heel gevoelig en kan verstoringen van buitenaf gemakkelijk oppikken”, legt Woelders uit. Woelders hoopt met het onderzoek effecten in de lichaamscellen te kunnen vinden en dit te kunnen koppelen aan de straling en zo een link te kunnen leggen tussen de straling en de ziekte van Lyme.

Bronnen:
https://stichtingehs.nl/blogberichten/ehs-hoe-staat-het-met-de-erkenning/
https://npokennis.nl/longread/7966/wat-zijn-de-symptomen-van-de-ziekte-van-lyme?at_medium=sl&at_campaign=ntr_npo_kennis_longreads&at_platform=google&gad_source=1
https://www.zonmw.nl/sites/zonmw/files/typo3-migrated-files/85300007_Woelders_LOPEND.pdf
Foto teek: https://www.wandel.nl/wandelgezondheid/tekenbeet-teek-verwijderen/
https://stralingsleed.nl/blog/hoe-emv-s-ons-immuunsysteem-verstoren/
Foto 5G: https://pixabay.com/nl/illustrations/netwerk-5g-mobiel-technologie-7144797/