Sinds 1995 is het in Nederland mogelijk om te internetten via de kabel. Sinds 2000 is draadloos internet geïntroduceerd door gebruik te maken van wifi. Deze techniek maakt het mogelijk om zonder kabels toegang tot het internet te hebben. Massaal gebruiken mensen in 2018 wifi. Wifi maakt gebruik van de 2,5 Gigahertz (GHz.) en/of 5 GHz. De apparaten werken draadloos op de radiofrequentie tussen een zendmast voor de mobiele telefonie en het draadloze apparaat. In 2018 is er geen wetenschappelijke consensus of deze radiofrequenties (elektromagnetische velden) die de verbinding verzorgen, de gezondheid van de mensen kunnen schaden.
Hoe werkt wifi
De draadloze verbinding via wifi wordt mogelijk gemaakt door zendmasten voor de mobiele communicatie. Via radiofrequenties (in de volksmond straling) staat elke draadloze wifirouter in verbinding met de dichtstbijzijnde mast. De draadloze router heeft een accespoint (een draadloos toegangspunt voor wifi) en zorgt voor een draadloze verbinding tussen de smartphone, laptop of tablet (iPad). De zendmasten kunnen zijn:
-2G of GSM met de 900 MHz. of 1800 MHz;
-3G of UMTS met de 2100 MHz. band;
-4G of LTE met de 2600 MHz. of 900.50 MHz. band;
-5G de 700 MHz, de 3,5 GHz band en de 26 GHz frequentieband.
Hoe werkt ethernet, een bekabeld netwerk
Wie geen gebruik wil maken van wifi kan ook internetten, de mail versturen of een word document maken door de ethernetkabel te gebruiken. De ethernetkabel (UTP kabel) maakt de verbinding met de router *(een router verdeelt het internetsignaal over meerdere apparaten) en ethernet is de naam voor bedraad netwerken. Voor bedraad netwerken is een kabelmodem nodig (een modem zorgt voor een werkende internetverbinding) die meestal in de meterkast zit (komt de telefoonkabel het huis binnen) en de ethernetkabel die naar de pc of laptop loopt. Ethernetkabels hebben aan de uiteinden een soort stekker (connector) die in wordt ingeplugd in de muur (wandcontactdoos) of contactdoos.
*Minder wifi-straling in huis met een eco-wifi router van Jan Rutger Schrader: https://www.jrseco.com/nl/pcat/stralingsarme-wifi-routers-jrs-eco-wifi/?c=392e40eaa002
Een gewone wifi router voor draadloos internet geeft 10 keer per seconde, 24 uur per dag een signaal af, ook als ze niet word gebruikt. Een stralingsarme wifi-router vermindert de wifistraling met 90% in stand-by. Dit levert een meetbare factor 10 vermindering op van de straling bij de router.
Eenvoudige installatie. De wifi-router wordt met een gewone netwerkkabel (bijgeleverd) op uw internetmodem aangesloten (KPN, Ziggo etc.). Als uw modem een ingebouwde wifi heeft schakelt u deze uit. Vraag het de klantenservice van uw provider. Alle verdere functies van uw internetmodem zoals telefonie blijven gewoon te gebruiken.
Opmerking elektrogevoelige Ria; ideaal om de buren te geven die in onze twee-onder-een kapper wifi gebruiken. Zelf gebruik ik de kabel, een monitor ertussen en een verlengt toetsenbord. Geen gezicht in de kamer maar nu heb ik nog wel een poortje met de buitenwereld. Een poortje dat wel steeds moeilijker gaat maar ik hoor toch ook bij deze wereld?
Verschillende mogelijkheden voor de kabel
Er zijn in 2018 verschillende mogelijkheden om bekabeld te internetten, namelijk via:
-DSL;
-Kabelverbinding;
-Glasvezel.
Via DSL
DSL staat voor Digital Subscriber Line. Internet via DSL werkt via de kabel van de vaste telefoon. DSL is de overkoepelende term voor zowel;
-ADSL;
-VDSL.
ADSL
Bij ADSL is een vaste telefoonaansluiting nodig om data te versturen, te ontvangen of te internetten. Het is een digitale verbinding en om de verschillende frequenties uit elkaar te halen is een splitter nodig. ADSL is een techniek die enigszins verouderd is omdat de verbinding met internet traag is. Van de hoofdcentrale gaat de koperen bedrading in de grond naar de wijkcentrale en van daaruit naar de huizen. Hoe verder de woning van de hoofdcentrale ligt, hoe trager het internet. Snelheid gaat verloren door het transport van de verbinding. De modernere versie ADSL2+ heeft een iets hogere snelheid.
VDSL
De verbeterde en snellere versie van ADSL is het VDSL. Met VDSL en met de nieuwere techniek VDSL2 zijn de snelheden veel sneller dan de voorganger ADSL. De koperen draad van ADSL van hoofdcentrale naar de wijkcentrale is vervangen door glasvezel en naar de woningen ligt nog de koperdraad van de ADSL. De snelheid is hier wel afhankelijk van de afstand tussen de aansluiting van de woning en de dichtstbijzijnde zendmast voor de mobiele communicatie. De maximale afstand voor goed bereik is bij VDSL is 2,1 kilometer en bij ADSL meerdere kilometers.
Kabelverbinding
De kabelverbinding loopt via de coaxkabel, ook bekend als de tv-kabel. Een coaxkabel wordt gebruikt bij meerdere hoogfrequente signalen (bijvoorbeeld een televisiesignaal en een computersignaal). Hoogfrequente (HF) signalen zijn stromen en spanningen die die snel wisselen van positief naar negatief en daardoor trillingen veroorzaken (elektromagnetische velden). Bij eveneens gebruik voor de computer of laptop heb je een kabelmodem nodig. De beloofde snelheid is meestal ook de werkelijke snelheid en elke huisaansluiting heeft zijn eigen stukje frequentie. Bij gebruik van de buren op het internet treedt er geen storing op. De meeste woningen in Nederland zijn aangesloten op de kabel. Kabelinternet is alleen verkrijgbaar in combinatie met een tv-abonnement.
Via glasvezel
Glasvezel is de snelste manier om bekabeld te kunnen internetten. De digitale gegevens worden door laserlicht door de haardunne glasvezels doorgegeven. De informatie wordt door punten en strepen als een soort van morsetaal verzonden van en naar het aansluitpunt. Wel is het een nadeel dat niet iedereen in Nederland glasvezel heeft.
Draadloos is hot
Draadloos is hot. Geen lelijke kabels nodig en geen vaste computerplek. Bijna overal verbinding met de eigen wifirouter of de wifipunten overal. In bed, de supermarkt, de trein en op het werk. Er zijn ook mensen die bewust kiezen om bedraad te internetten. De redenen om geen wifi te willen gebruiken kunnen zijn omdat:
-veel gebruik van wifi het wifi netwerk instabiel maakt;
-gebruik van een onbeveiligd wifi netwerk de kans vergroot dat je gehackt wordt;
-het anno 2018 niet duidelijk is of het gebruik van wifi de gezondheid kan schaden.
Veel gebruik van wifi maakt instabiel
Sinds de invoering van het draadloos netwerk wifi (wireless fidelity) in 2000, is het gebruik van draadloos internetten enorm gestegen. Draadloos internetten op de laptop, smartphone en tablet. Het wifi netwerk met een frequentie van 2,4 GHz. werd door steeds meer draadloze apparaten gebruikt en werd traag en instabiel. Een oplossing van de overheid in overleg met het Agentschap Telecom (een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat die de radiofrequenties in Nederland controleert en regelt) in 2015 was een andere frequentie erbij, de 5 gigahertz. En weer is het gebruik en de stralingsbelasting in de lucht enorm toegenomen in 2018. En weer maakt het wifi traag door de toename van het gebruik van het draadloze wifi netwerk. Men zoekt wederom naar een andere vorm van draadloos kunnen internetten. De oplossing lijkt om het draadloos internet te verspreiden via het licht, lifi. De bedoeling is dat lifi, wifi moet ontlasten.
Onbeveiligde wifi netwerken
Een onbeveiligd netwerk is waar kun je zonder code verbinding kunt maken met wifi en bij een beveiligd netwerken moet er eerst een code ingevoerd worden. In een onbeveiligd wifi netwerk kan een hacker zijn slag zijn door jouw gegevens ‘over te nemen en te gebruiken’.
Kan wifi de gezondheid schaden?
De radiofrequenties of trillingen (de elektromagnetische velden) zijn de dragers van het dataverkeer en deze trillingen verstoren volgens veel wetenschappers de menselijke interacties van een lichaam. De radiofrequenties waar de wifi techniek gebruik van maakt. Al tientallen jaren wordt er onderzoek gedaan naar de invloed van draadloos wifigebruik op de mens, flora en fauna. Wat doen de elektromagnetische velden (trillingen of straling) met een mens en met onze flora en fauna? Veroorzaken de elektromagnetische velden;
-kanker;
-een lekkende bloed-hersenbarriëre;
-vruchtbaarheidsproblemen;
-slaapproblemen door verstoring van het natuurlijk slaaphormoon (melatonie);
-een storing in het natuurlijk immuunsysteem met alle gevolgen van dien.
De wetenschap heeft in 2018 geen duidelijke overeenstemming bereikt dat deze negatieve invloeden het gevolg kunnen zijn van draadloos gebruik. De helft van wetenschappelijke onderzoeken komen tot deze schokkende resultaten waar een waarschuwing op zijn plaats is en de andere helft van de wetenschappers vinden dat er niets aan de hand is. De wetenschappelijke onderzoeken gaan uit van het feit dat alle gemeten elektromagnetische velden onder de toegestane internationale normen van de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) blijven en daardoor te verwaarlozen zijn. De conclusie van deze onderzoeken is dan ook dat draadloos veilig is. Op basis van deze onderzoeken concludeert ook de Nederlandse overheid dat draadloos gebruik veilig is voor de gezondheid van de mens.
Opmerking Ria; ja, wifi kan de gezondheid schaden. Ik ben het levend bewijs dat dit mogelijk is. Als het mij overkomt vrees ik wel de lange termijn voor iedere wifi gebruiker. Gek dat de wetenschap niet alerter is en een zelfde conclusie trekt.
Bronnen en referenties
http://www.managing-it.nl/it/hardware/wifi-versus-ethernetkabel/
Internet via kabel, DSL of glasvezel? Voordelen en nadelen op een rij
https://www.overstappen.nl/internet-bellen-tv/faq/kabel-adsl-glasvezel/
http://www.kennisplatform.nl/onderwerpen/mobiele-telefoons/systemen-voor-mobiele-communicatie-2/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23479077
Reacties door Ria Luttikhold