Zorgen om de vele satellieten sinds 2020.

Lichtsporen achtergelaten in de lucht (gefotografeerd met een lange belichtingstijd), door Starlink-satellieten, gezien vanuit New Mexico, VS.

Starlink is een satellietnetwerk van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX voor het aanbieden van internettoegang. Door duizenden satellieten in een lage aardbaan te plaatsen wil het bedrijf wereldwijd draadloos breedbandinternet kunnen leveren, tegen een prijs die vergelijkbaar is met huidige (bekabelde) internetverbindingen. De gebruiker heeft hiervoor een antenne nodig die “zo groot is als een pizzadoos”.

Het doel van Starlink is om op den duur 42.000 satellieten in de ruimte te krijgen die snel breedbandinternet kunnen stralen naar afgelegen gebieden op aarde. Op de website van Starlink is te lezen dat het bedrijf aan het eind van 2020 dekking heeft in de Verenigde Staten en Canada en “vrijwel wereldwijde dekking” in 2021.

Het doel is om een satellietnetwerk te creëren met de naam Starlink. Als Elon Musk zijn zin krijgt, zullen tegen 2025 niet minder dan 11.943 van zijn satellieten de aarde omcircelen, en als er toestemming wordt verleend, is het uiteindelijke doel maar liefst 42.000 satellieten. De grote droom van Elon Musk om de “multiplanetaire samenleving”  te verwezenlijken en om alle aardbewoners te voorzien van supersnel internet. Het zal geen verwondering geven dat niet alle aardbewoners dit willen.

Lichtvervuiling en files in een baan om de aarde
Wat de potentiële voordelen van een dergelijk systeem ook mogen zijn, een van de desastreuze gevolgen zal lichtvervuiling zijn. Terwijl ze door de lucht reisen, zouden duizenden Starlink-satellieten astronomische beelden effectief onbruikbaar maken door lange lichtsporen achter te laten. Tijdens de keynote speech van de conferentie “Satellite 2020” van 9 maart 2020, negeerde Elon Musk die zorgen en beweerde dat zijn satellieten geen kwaad zullen doen aan astronomisch onderzoek en indien nodig zullen ze zwart geverfd worden. Dit idee is getest met satelliet 1130, “DarkSat”. De resultaten waren niet overtuigend, op zijn zachtst gezegd. De volgende generatie zou moeten zijn, minder lichtgevend dan de zwakste sterren die met het blote oog te zien zijn, maar dit is nog steeds veel te helder voor de ultragevoelige instrumenten van astronomen, die sterrenobjecten vier miljard keer zwakker dan die drempel kunnen waarnemen.

Andere satellietoperatoren maken zich grote zorgen. Het gebied met een lage baan om de aarde wordt al intensief gebruikt door wetenschappelijke satellieten, teledetectie- en telecomsatellieten en door het internationale ruimtestation ISS. Een grootschalige toename van het aantal satellieten zou het risico op botsingen in de ruimte en de daaruit voortvloeiende vermenigvuldiging van puin vergroten – in het ergste geval zouden de LEO (Low earth orbit) satellieten en de nabije ruimte-omgeving onbruikbaar kunnen maken. Het eerste incident vond al plaats: op 2 september 2019 werd het European Space Agency gedwongen een van zijn aardobservatiesatellieten te verwijderen om een ​​botsing te voorkomen nadat Starlink weigerde het pad van zijn satelliet te veranderen. Elon Musk beweert dat alle satellieten zijn uitgerust met stuwraketten om ze terug te laten vallen op aarde zodra ze het einde van hun actieve leven bereiken, maar dat vermindert het risico niet terwijl ze operationeel zijn.

Afval in de ruimte, afval op aarde
Sinds de eerste lancering zijn er al zes Starlink-satellieten mislukt. Als slechts 5% van de Starlink-satellieten het begaven tijdens hun geschatte levensduur van vijf tot zeven jaar, worden er vele duizenden fragmenten van ruimtepuin toegevoegd aan de 20.000 kilo die al onder toezicht staan.

Musk was aanvankelijk van plan om een ​​kwart van satellieten op een hoogte van 1110 km (690 mijl) te plaatsen. Vijfenzeventig procent zou niet hoger dan 600 kilometer (370 mijl) worden geplaatst. Onder deze hoogte zal de resterende atmosferische weerstand er uiteindelijk voor zorgen dat een mislukte satelliet uit een baan valt. Op 17 april 2020 heeft SpaceX zijn plannen gewijzigd en toestemming gevraagd voor al zijn satellieten om lager dan 600 km te cirkelen. Dit verkleint het risico dat een kapotte satelliet eeuwenlang in een hoge baan om de aarde blijft, maar vergroot de congestie in het gebied met een lage baan om de aarde.

Afgezien van de operationele risico’s, zou het bouwen, lanceren en onderhouden van zo ’n gigantisch netwerk van satellieten een enorme hoeveelheid grondstoffen en energie vergen. In tegenstelling tot de geostationaire satellieten die gewoonlijk door telecombedrijven worden gebruikt, zullen Starlink-satellieten in een lage baan om de aarde blijven en slechts een paar minuten de zichtbare lucht van een bepaalde locatie doorkruisen. Om ze te volgen en er verbinding mee te maken, zullen kopers speciaal gebouwde phased array antennes moeten gebruiken. Om ze betaalbaar te maken, zouden ze in massa moeten worden geproduceerd, en SpaceX heeft toestemming gevraagd voor 1 miljoen.

Concurrentie
Starlink is niet het enige satellietinternet-netwerk in opbouw. Zo is er het SES/03b satellietennetwerk, en ook OneWeb heeft soortgelijke plannen waarvoor begin 2019 de eerste zes testsatellieten werden gelanceerd. In februari 2020 begon ook Oneweb met de opbouw van zijn satellietnetwerk. OneWeb heeft zich kritisch uitgelaten over de enorme hoeveelheid Starlink-satellieten. Die zouden de ruimte onveilig maken en satellietbotsingen kunnen veroorzaken. SpaceX brengt daar tegenin dat hun satellieten bestuurbaar zijn en botsing ontwijkende manoeuvres kunnen uitvoeren. Ook heeft Jeff Bezos in 2019 satellietinternet onder de vlag van zijn bedrijf Amazon aangekondigd dat de naam Kuiper zal dragen. Kuiper en Starlink hebben als voordeel dat hun eigenaar ook het bedrijf bezit dat lanceringen uitvoert. Oneweb koopt daarvoor extern de lanceerservice van Arianespace en Roskosmos in. In maart 2020 vroeg OneWeb mede door de coronacrisis het faillissement aan. Een doorstart kon in juli 2020 worden gemaakt na te zijn overgenomen door de Britse overheid en het Indiase communicatiebedrijf Barthi Global.

Dit gaat niet goed. Dit is gedoemd te mislukken. Laat het gezonde verstand winnen en stop de draadloze verbindingen.

https://phys.org/news/2020-05-costly-collateral-elonmusk-starlink-satellite.html?fbclid=IwAR3tk5mijbFf92WsrzTNDcLaxStV2ekHg5gOU-6EbqGyc4CD_de04nIwJ_s