Elektrohypersensitiviteit(EHS) is een niet erkende aandoening in de Nederlandse medische wereld en de diagnose van EHS is dan ook (nog) niet officieel te stellen. Wel is er steeds meer bekend over EHS en wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan door onafhankelijke wetenschappers (wetenschappers niet in dienst van de telecom). Er zijn nu in 2022 al artsen die gespecialiseerd zijn in de stralingsproblematiek. Artsen die vinden dat de klachten van elektrohypersensitiviteit lijken op die van andere aandoeningen. Aandoeningen als;
burn-out;
-ME/CVS (Myalgische Encefalomyelitis/Chronisch Vermoeidheid Syndroom);
-PTS (Posttraumatische epilepsie);
-fibromyalgie.

Fibromyalgie;
Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn. Fibromyalgie betekent letterlijk: ‘pijn in bindweefsel en spieren’ en valt daarmee in de categorie wekedelenreuma. 

 Klachten bij fibromyalgie;
-Pijn. Pijn in en rondom de gewrichten of waar de aanhechting van pezen aan gewrichten zit (een soort spierpijn). De pijn kan stekend, brandend of zeurend zijn. De spieren worden slapper bij fibromyalgie en iets optillen, of iets zwaars boven in een kast leggen of gewoon een boodschappentas tillen, lukt niet meer. Het wordt moeilijk om armen of benen op te tillen. De armen en benen kunnen gaan tintelen en lopen zonder rollator lukt niet meer en fietsen al helemaal niet meer;

-Chronische vermoeidheid;
-Stijfheid, vooral in de ochtend; de meeste mensen met fibromyalgie hebben last van ochtendstijfheid in het hele lichaam;
-Slaapproblemen. Mensen met fibromyalgie worden ’s nachts vaak wakker van de pijn en slapen daardoor slechter;
-Temperatuurgevoeligheid;
-Concentratiestoornissen. Klachten als het gaat om dingen te onthouden en niet uit je woorden kunnen komen. In de loop van de dag verergeren deze problemen vaak en veel patiënten noemen het ‘fibro-fog’ of brainfog’;
-Darmklachten. Het ene moment is het diarree, het andere moment obstipatie gepaard gaande met krampen; 
-Huidproblemen als gevoelloosheid/tintelingen;
-Chronische hoofdpijn;
-Depressieve gevoelens en angsten. 

Leren omgaan met
Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Bij fibromyalgie kunnen op allerlei plekken zeurende, stekende, brandende en snijdende of kloppende pijn voorkomen.

Hoe ontstaat fibromyalgie?
De wetenschap weet niet waardoor fibromyalgie komt. Onderzoekers hebben spieren en gewrichten bij mensen met fibromyalgie onderzocht en hebben geen afwijkingen gevonden. Er wordt wel gedacht dat het bij mensen met fibromyalgie iets anders werkt tussen de hersenen, spieren en bepaalde stoffen die de spieren aansturen (neurotransmitters) dan bij de gemiddelde mens. Het lijkt erop dat mensen met fibromyalgie heftiger reageren op wat er om hen heen gebeurt. Er wordt ook wel gedacht dat het lichaam van mensen met fibromyalgie anders werkt dan gemiddeld; Een High Sensitive Person, (HSP ‘er): hij of zij neemt subtielere nuances waar in de lichaamstaal en stemmingen van anderen. Hij of zij is gevoeliger voor geluiden, geuren en alles wat gezien, gevoeld en gehoord wordt. Een HSP ‘er neemt waar wat iemand denkt: allemaal prikkels die een hooggevoelig persoon (HSP ‘er) opvangt. 1 op de 5 mensen, z ’n 20% wereldwijd, heeft deze persoonlijkheidseigenschap en is dan ook hooggevoelig. Dat wil zeggen dat ze een aangeboren gevoeligheid voor omgevingsprikkels en een zenuwstelsel hebben, dat gewoon anders werkt dan bij de gemiddelde mens.

Wat is elektrogevoeligheid (EHS)
EHS is het verschijnsel dat mensen last hebben van sommige elektromagnetische velden van apparaten of installaties waarbij zij gezondheidsproblemen vertonen die kenmerkend zijn voor dit fenomeen. Problemen door apparaten of installaties zoals: DECT telefoons, wifi, mobiel, babyfoon, smart-tv, apparaten die werken op bluetooth en alle zendmasten(2G, 3G, 4G en nu 5G). De gezondheidsklachten door de onnatuurlijke straling hiervan verschillen per persoon. De elektromagnetische velden roepen een stressrespons op in het lichaam en veroorzaken  klachten als:
-enorme vermoeidheid;
-hoofdpijn;
-verkouden zijn elke dag, wat in de loop van de dag verdwijnt;
-concentratiegebrek;
-geheugenproblemen;
-tinnitus (piep in de oren);
-slaapproblemen;
-duizeligheid;
-kramp in de spieren (vooral de kuiten);
-gewrichtspijn;
-onwillekeurige bewegingen in het lichaam;
-huidproblemen (jeuk).

Fibromyalgie en de blootstelling aan elektrosmog
Er zijn artsen en wetenschappers die het verband leggen tussen blootstelling aan electrosmog (gegenereerd door o.a. de DECT telefoons, wifi, smartphone en zendmasten) en fibromyalgie! Die zeggen dat wanneer de elektromagnetische straling hoog is (bijvoorbeeld wanneer de mobiele telefoon gebruikt wordt als navigatiehulpmiddel (welke hoge onzichtbare, onhoorbare en reukloze elektromagnetische velden uitzend) en zich dicht bij het lichaam bevindt, kunnen de schadelijke microgolven, vrije radicalen* in het lichaam veroorzaken. Vooral zoals bij het gebruik van 5G zal gebeuren, wanneer er small cells**geplaatst worden in de directe nabijheid van woningen.

*Vrije radicalen zijn moleculen die een elektron missen en daardoor instabiel zijn. Dat betekent dat ze heel snel reageren met andere stoffen.
**Small cells zijn kleine antenne-installaties met een bereik van tien tot honderden meters. De frequenties van small cells variëren per type cell, tussen de lage 800 megahertz (MHz) tot een hoge 63 gigahertz (GHz).  Een small cell heeft ongeveer het formaat van een pizzadoos (35 cm bij 35 cm), vandaar ook de naam small cells. 

Een EHS’er reageert op deze elektromagnetische velden (EVM) Van de snel toegenomen onnatuurlijke straling. De klachten van fibromyalgie (waar de wetenschap het waarom niet van weet) hebben een grote overlap met de klachten van elektrogevoeligheid. Veroorzaakt het draadloze fenomeen deze  nieuwe ziekte; EHS?

Traditioneel is de diagnose van fibromyalgie gerelateerd aan de omgeving. In het huidige gebruik van deze onnatuurlijk elektromagnetische velden, zijn er dan ook nieuwe ziekten aan het opkomen, namelijk:
-fibromyalgie;
-elektrogevoeligheid, ook wel elektromagnetische overgevoeligheid (EHS) genoemd.

De symptomen van beide processen overlappen elkaar dan ook dramatisch.

Bronnen:
https://www.thuisarts.nl/fibromyalgie/ik-heb-fibromyalgie#:~:text=De%20belangrijkste%20klachten%20bij%20fibromyalgie%20zijn%20pijn%2C%20stijfheid%20en%20moeheid,Slapen%20gaat%20vaak%20slecht.
https://stralingsleed.nl/blog/milieugevoeligheid-ehs-alleen-voor-gevoelige-personen-of-op-den-duur-iedereen/
https://stralingsleed.nl/blog/hooggevoeligheid-hsp-en-elektrohypersensitiviteit-ehs/
https://gedachtenvoer.nl/2019/04/17/fibromyalgie-blootstelling-aan-elektrosmog-zou-het-nog-erger-maken/
en foto https://stichtingehs.nl/wat-is-elektrohypersensitiviteit-ehs