Aldi is een afkorting van Albrecht Diskont. Een internationaal opererende Duitse keten van discount-supermarkten, opgericht in 1946 in Essen (Noordrijn-Westfalen) door de broers Karl Albrecht (1920-2014) en Theo Albrecht (1922-2010).  Het bestaat uit twee zelfstandige bedrijven, Aldi Nord (hoofdvestiging in Essen) en Aldi Süd (hoofdvestiging in Mülheim an der Ruhr). Aldi Süd is in 2021 eigendom van Siepmann Foundation en Aldi Nord is eigendom van Markus Foundation, in 1973 opgericht door Theo Albrecht. In Nederland en België opereert Aldi Nord als ALDI.

Test kassaloze Aldi-winkel
Supermarktketen Aldi Nord, de groep waartoe ook de winkels in ons land behoren, test vanaf begin volgend jaar een kassaloze winkel in Utrecht, via sensoren en camera’s.  Jan Oostvogels, de directeur van de discounter in Nederland, zegt “zeer blij en vereerd” te zijn dat het nieuwe filiaal op de hoek van de Utrechtse Oudegracht en de Lange Viestraat als testlocatie is aangewezen binnen de Europese groep van bedrijven van ALDI Nord. Volgens hem is dat vooral te danken aan de “hoge digitaliseringsgraad” van Nederland.

Mensen worden niet ‘herkend’
De betreffende winkel, die begin volgend jaar (januari 2022) wordt geopend, is ruim 500 vierkante meter groot. De Aldi-keten benadrukt dat er door het systeem geen gebruik wordt gemaakt van gezichtsherkenning of bijvoorbeeld scans van ogen of vingerafdrukken maar alleen de bewegingen die de klant en het artikel maken, worden gevolgd. Je loopt de supermarkt in en meld je aan via een app op je mobiele telefoon. Je loopt langs de schappen, pakt alles wat je nodig hebt waar sensoren enkel de bewegingen volgen van de klant en loopt de winkel weer uit. Het bedrag dat je moet betalen, wordt automatisch van je rekening afgeschreven.

Aldi-app
Aan de klanten wordt gevraagd om de Aldi-app te downloaden en een profiel aan te maken. Ze scannen vervolgens een QR-code aan poortjes aan de ingang en scannen die ook weer als ze opnieuw naar buiten gaan. Dus iedereen heeft een smartphone en de alom aanwezige bewegingsensoren* registreren automatisch welke producten ze in hun winkelkar plaatsen of welke producten ze weer in de rekken plaatsen.

*Een bewegingssensor is een sensor die op beweging reageert. De sensor kan functioneren door middel van ultrageluid ad 1* of door elektromagnetische straling, zoals microgolven ad 2* of infrarode straling ad 3*.

*Ad 1. Het ultrasone geluidsgebied begint vanaf ongeveer 20.000 hertz (20 kilohertz) en loopt tot 800 miljoen hertz (800 megahertz) en is geluid waarvan de frequentie té hoog is om gehoord te worden door het menselijk oor.

Ad 2. Een microgolf is elektromagnetische straling; het zijn radiogolven in het hogere frequentiegebied. Microgolven hebben een golflengte van 1 m (bij een frequentie van 300 megahertz) tot 1 mm (bij een frequentie van 300 gigahertz), d.i. ultra high frequentie (UHF), super high frequentie (SHF) en extremely high frequentie (EHF). De grenzen tussen ver-infraroodstraling en microgolven zijn echter niet duidelijk gedefinieerd. De golflengte van microgolven is groter (verder uit elkaar) dan die van infrarood.

Ad 3. Infrarood of infrarode straling, is voor het menselijk oog niet waarneembare elektromagnetische straling, met golflengten tussen circa 780 nanometer (nm) en 1 millimeter (106 nm). Veelal wordt het golflengtegebied van 780 nm tot 10 micrometer (µm) aangeduid met nabij-infrarood, van 10 tot 30 micrometer met middel-infrarood, van 30 µm tot 300 µm met ver-infrarood en van 300 µm tot 1 metermetergebied (mm) met sub-millimetergebied. Infrarood betekent ‘onder het rood’, omdat de frequentie van infraroodstraling iets lager ligt dan die van zichtbaar rood licht.
https://stralingsleed.nl/blog/wordt-het-gebruik-van-microgolven-en-infraroodstraling-5g-het-einde-van-alle-leven-op-aarde/

Camera’s met bewegingssensoren in de supermarkt houden in de gaten welke producten jij pakt of terug in het schap zet. Wanneer je de winkel verlaat, haalt de supermarkt het bedrag van jouw bankrekening.

Aldi verzekert dat de privacy van de klanten nooit in gevaar komt. “Het systeem maakt geen gebruik van gezichtsherkenning, scans van ogen of vingerafdrukken, noch het gebruik van andere biometrische kenmerken’, aldus het persbericht. ‘Het systeem volgt enkel de bewegingen die de klant en het artikel maken. Aldi zegt zich ook aan de privacyregels te houden. “De slimme technologie zorgt ervoor dat gezichtsgegevens er direct worden uitgefilterd en die niet worden verwerkt.”

Het concept wordt vanaf 2022 getest in de winkel in Utrecht. De test zal waarschijnlijk twaalf maanden duren, waarna bekeken zal worden of het systeem uitgebreid kan worden naar andere locaties in Nederland en/of naar andere landen. Mogelijk komt het concept, ten vroegste in 2023, dus ook naar België.

In Nederland opende Albert Heijn twee jaar geleden al eens zo ’n robotsupermarkt. De digitale winkel van 14m2  stond tot en met eind januari 2020 op het Jan Dellaertplein en was dagelijks geopend van 08.00 tot 20.00 uur. Tot een permanente kassaloze Albert Heijn heeft het experiment tot nu toe niet geleid.

Individueel volgen
Klanten individueel volgen door de winkel en zien waar eventuele twijfelmomenten zitten, is volgens futuroloog Maurits Kreijveld waardevolle informatie voor retailers. Zulke info hebben ze nog niet. Maar individueel gevolgd worden met een camera gaat wel een heel stuk verder dan de camera’s die voor beveiligingsdoelen zijn geplaatst. De camera’s in de testwinkel doen niet aan gezichtsherkenning. De techniek registreert een persoon als een bolletje en een staafje en de data wordt vervolgens verwijderd als de klant de winkel verlaat”, zegt Hoogers.

Volgens mij hebben de futurologen ook geen eerlijke informatie over de oorzaak van elektrogevoeligheid. Want de mensen die niet tegen de kassaloze winkels kunnen, komen niet meer! Die kunnen er helemaal niet meer zijn en zoeken een winkel die nog redelijk stralingsvrij is.

Boete voor Amazon
De Amerikaanse webwinkelreus Amazon Go heeft eveneens geen kassa ‘s of kassamedewerkers. Je loopt er naar binnen, kiest wat je wilt en loopt naar buiten. Amazon noemt het een gewoon weglopen-winkelervaring.

Maar 30 juli 2021 moet techgigant Amazon een boete betalen van maar liefst 746 miljoen euro omdat ze de privacy van zijn klanten heeft geschonden. De boete is opgelegd door de Luxemburgse privacywaakhond CNPD (Nationale Commissie voor Gegevensbescherming). Het bedrijf zou zich niet aan de regels gehouden hebben bij het gebruik en verzamelen van gegevens van haar klanten. Amazon is in de EU gevestigd in Luxemburg en valt daarom in eerste instantie onder de Luxemburgse toezichthouder CNPD. Amazon zou persoonlijke gegevens hebben verzameld en gebruikt hebben van individuen, aldus de zakenkrant The Wall Street Journal. Misbruik dus ondanks de mooie praat.

Wat zegt de Aldi ook alweer: de privacy van de klanten komt nooit in gevaar. Het systeem maakt geen gebruik van gezichtsherkenning, scans van ogen of vingerafdrukken, noch het gebruik van andere biometrische kenmerken’, aldus het persbericht. Voor mij is dit toch al een no-go area door alle kopers met een werkende smartphone, maar dat de privacy nooit in gevaar komt? Dat is nu wel heel erg moeilijk om te geloven!

Bronnen:
https://moneytalk.knack.be/geld-en-beurs/consumeren/aldi-test-in-nederland-kassaloze-winkel/article-news-1785013.html?utm_medium=social_datanl&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR3RPM_TT7rKTYn45qJj4KIr-Md5oJxkDTzcJl_5vsJTP8q6eA5Iy9qyDUk#Echobox=1633084768-1
https://nieuws.nl/economie/20211001/budgetsupermarkt-aldi-test-kassaloze-winkel-in-utrecht-2/
https://www.aldi.nl/over-ons/pers/persberichten/aldi-test-nieuw-concept-in-utrecht.html
https://www.transport-online.nl/site/127884/europese-miljoenenboete-voor-amazon-vanwege-privacy-schending/
Foto: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5257709/supermarkt-aldi-kassaloze-winkel-utrecht-ah-albert-heijn
Foto EMV; http://www.vanderbilt.eu/infrarood.html