De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kan er vanaf 2050 niet meer gekookt worden op gas of gestookt worden met aardgas*. 

*Aardgas is, een populaire energiebron om de woning te verwarmen. Maar het is een fossiele brandstof en daardoor in de 21ste eeuw niet echt milieuvriendelijk. 

Aardgasvrij bouwen is dan ook een hot item. Nieuwbouwwoningen moeten vanaf 1 juli 2020 al voldoen aan de BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). Sinds 1 juli 2018 is het bij nieuwe bouwaanvragen zelfs niet meer mogelijk om een gasketel te kiezen voor een nieuwbouwwoning. Ook bij bestaande woningen kijken huizenbezitters steeds vaker naar de mogelijkheden om een huis te verwarmen zonder gas (dus zonder een CV-ketel).

Koken
Net als de cv-ketel zal op den duur ook het gasfornuis verdwijnen om aardgasvrij te worden. Dan is de overstap van een gasfornuis naar een inductie-, elektrische- of keramische kookplaat de beste optie. Koken op inductie heeft van de elektrische kookplaten de meeste voordelen. 

Hoe werkt inductiekoken?
Bij inductiekoken produceert de kookplaat naast een magnetisch veld met een lage frequentie (50 hertz) ook een magnetisch veld met een hogere frequentie (tussen de 25 kilohertz (kH) en 100 kH). Dit magnetische veld wordt door de metalen bodem van de hiervoor geschikte pan opgevangen, waardoor de bodem van de pan warm wordt. De sterkte van het magnetisch veld tussen de spoel in de kookplaat en de bodem van de pan is hoger dan de blootstellinglimieten van het ICNIRP (de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection, een internationale commissie gespecialiseerd in niet-ioniserende stralingsbescherming).  Omdat er geen lichaamsdelen tussen de kookplaat en de bodem van de pan komen wordt dit als geen probleem gezien want de bodem van de pan “vangt” als het ware het magnetisch veld op en zet die om in stroom en uiteindelijk warmte in de bodem. Van de pan. Maar hier wordt de elektrogevoelige mens even vergeten.

 Kun je elektromagnetische velden voelen?
De elektrogevoelige mens voelt dit dus wél (de EHS’er). Wanneer je een hypersensitief persoon (HSP) bent dan ben je meestal ook gevoelig voor elektromagnetische velden (bijv. van zendmasten (5 G), wifi op je werk, winkel of op school): de EHS ‘er.  HSP kenmerkt zich door een verhoogde zintuigelijke prikkelgevoeligheid. Ongeveer 1 van de 5 mensen is hoogsensitief en zijn gevoelig voor prikkels van buitenaf (vandaar dat (nog) niet iedereen klachten heeft in 2022). De onzichtbare, onhoorbare en reukloze elektromagnetische velden, zijn prikkels van buitenaf die door gevoelige mensen onbewust dus wél worden opgemerkt. Het lichaam detecteert* deze prikkels, deze wetenschappelijk genoemde onzichtbare golven (trilling), met de snelheid van het licht. Trillingen in ons milieu waarop o.a. het licht op verspreidt wordt en dus nu ook de data voor de mobiele communicatie. Het licht op aarde kan wetenschappelijk een huidaandoening veroorzaken (Chronische Polymorfe Lichtdermatose of CPLD) maar de wetenschap is het (nog) niet eens met het feit dat elektromagnetische velden, EHS veroorzaken.

* Naast de vijf officiële zintuigen zijn de magnetosomen met de magnetietkristallen de onzichtbare zintuigen, die in staat zijn om veranderingen van omringend elektromagnetische veld waar te nemen. (het zesde zintuig). Naast gehoor, zicht, smaak, reuk en tast, hebben we een zesde zintuig: intuïtie. In de Van Dale wordt intuïtie omschreven als: ‘inzicht zonder nadenken’.

Ik kon niet meer koken
We hebben in een mooi groot huis gewoond ergens in de Achterhoek. Een grote  en mooie woonkeuken met een voor die tijd (2003), erg modern en mooi fornuis; een inductiekookplaat. Ik mocht er graag achter koken. Na goed drie jaar niets aan de hand, wilde ik weer een maaltijd bereiden, zette de pannen op de kookplaat en drukte op de glasplaat om het te activeren.

                                            Stukje van de glasplaat om de inductiekookplaat te activeren

Met dat ik dat deed sloeg ik tegen de grond. Bibberig van de schrik krabbelde ik overeind en wilde alsnog de kookplaat activeren. Wat was er gebeurd? Ik drukte weer op de glasplaat, net zoals anders, maar sloeg weer tegen de grond. Mijn benen slaan onder mijn lichaam weg wanneer ik de inductieplaat activeer! Hoe was dit mogelijk? Ik kon plots niet meer achter mijn geliefde kookplaat staan en aanzetten, zonder dat de benen een klap kregen en ik ineen zakte. Onze zoon en mijn man moesten vanaf toen koken. Wij moesten nu werkelijk weer verhuizen (vluchten) want de kerktoren met 2G en 3G masten voor de mobiele telefonie (wat de oorzaak was) stond té dichtbij de woning (we woonden er 150 meter vanaf). Na veel andere en meerdere klachten, was dit de druppel. Ik kon niet meer mijn kookplaat aan zetten. Wegwezen hier onder de kerktoren met zijn zendinstallaties voor de mobiele telefonie.

Bronnen:
https://www.ahealthylife.nl/is-koken-op-inductie-schadelijk-voor-de-gezondheid/
https://stralingsleed.nl/blog/de-natuurlijke-elektromagnetische-velden-en-de-magnetieten-en-magnetosomen-1/
https://stralingsleed.nl/blog/de-natuurlijke-elektromagnetische-velden-en-de-mithochondrien-2/
https://stralingsleed.nl/blog/help-de-kerktoren-geeft-straling-2009-er-is-niets-veranderd/
Help! De kerktoren geeft straling. Met voorwoord door dr. Hugo Schooneveld
https://www.nlarbeidsinspectie.nl/onderwerpen/niet-ioniserende-straling