De overheid heeft zondagmorgen 22 maart 2020, een NL-Alert verstuurd om coronamaatregelen onder de aandacht te brengen bij alle burgers in Nederland. “Het is belangrijk dat iedereen doordrongen raakt van de noodzaak om 1,5 meter afstand te houden en thuis te blijven bij ziekte of verkoudheid”, aldus de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

NL-Alert
NL-Alert is een telefonisch alarmbericht van de Nederlandse overheid om tijdens (dreigende) rampen of noodsituaties, burgers sneller te kunnen alarmeren en beter te informeren. Op 8 november 2012 is het systeem landelijk in gebruik genomen. NL-Alert is een aanvulling op alarmering van de bevolking via het waarschuwings- en alarmeringsysteem (WAS-mast). Het voordeel ten opzichte van de sirenes is dat mensen met NL-Alert niet alleen gealarmeerd worden, maar dat ze ook direct geïnformeerd kunnen worden. Het NL-Alert bevat tekst over de locatie van het incident, het gevaar en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen om zichzelf in veiligheid te brengen (het zogeheten handelingsperspectief). Het ontvangen van NL-Alert is gratis. De gebruiker hoeft zich niet vooraf aan te melden maar moet wel de telefoon instellen om NL-Alert te ontvangen. Steeds meer mobiele telefoons zijn door de fabrikanten juist ingesteld voor de ontvangst van NL-Alert.

NL-Alert bij Digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro
Om zoveel mogelijk mensen te informeren en alarmeren bij een ramp in de omgeving, breidt NL-Alert uit naar aanvullende kanalen. Zo was NL-Alert op 3 december 2018 voor het eerst te zien op veel digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro. Op 2 december 2019 op digitale vertrekborden én digitale reclameschermen

22 maart 2020 NL-alert om de instructies in acht te houden van de Rijksoverheid
De overheid stuurde zondagochtend een NL-alert met de oproep om 1,5 meter afstand te houden en bij klachten thuis te blijven. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, was het NL-Alert ook te zien op veel digitale reclameschermen en vertrekborden in het openbaar vervoer. Op de boulevard in Scheveningen stonden eveneens waarschuwingsborden met de tekst: Houdt 1,5 meter afstand, beperkt de verblijfsduur en gun elkaar de ruimte i.v.m. het coronavirus.

Negeren adviezen?
Ondanks dringende oproepen niet naar het strand te gaan was het zondag erg druk op de boulevard van Scheveningen, Zandvoort, Bloemendaal en Noordwijk vanwege het mooie lenteweer. Gemeenten verzochten iedereen dringend om weg te blijven om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Het is onmogelijk om de noodzakelijke 1,5 meter afstand te bewaren. Respecteer de richtlijnen.” Het blijkt na zondag dat een grote groep Nederlanders de adviezen van het RIVM totaal en compleet negeert. Deze groep neemt de waarschuwingen totaal niet serieus en weigert de meest effectieve tactieken om verspreiding van het dodelijke nieuwe coronavirus COVID-19 te vertragen”.

Maar heeft dan wel iedereen een NL-Alert ontvangen?
In december 2019 krijgen bijna 13 miljoen mensen een test-berichtje en na vele testpogingen blijkt dat het NL-Alert steeds beter werkt. Maar Nederland heeft per 1 januari 2020 ruim 17,4 miljoen inwoners. Ruim vier miljoen mensen krijgen dus geen NL-Alert, de 170.000 pas geborenen in 2019 niet meegeteld. Niet iedereen in Nederland heeft dus een NL-Alert bericht ontvangen.

Geen NL-Alert bericht ontvangen
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een bericht niet ontvangen wordt staat te lezen op de site. Bijvoorbeeld omdat de smartphone tijdelijk uitstond, actief in gebruik was om bijvoorbeeld via internet een video te kijken of een app te downloaden, in gesprek was of omdat er tijdelijk geen bereik was. Daarnaast kan er enige tijd zitten tussen het uitzenden en het doorsturen van het bericht door de providers naar alle mobiele zendmasten. Of je wilt geen berichten ontvangen dan kan de ontvangst van NL-Alert uit gezet worden op de telefoon en wordt er geen NL-Alert ontvangen.

En de elektrogevoeligen dan?
Geen woord over de mensen die geen smartphone hebben.
Een elektrogevoelige heeft namelijk bewust geen smartphone, omdat de elektromagnetische velden (straling) hem/haar ziek maken. Niet te zien voor de buitenwereld maar een weloverwogen keus gemaakt om geen gebruik te maken van welk draadloos apparaat dan ook. Vaak totaal belachelijk gemaakt door familie en bekenden hierom en in een sociaal isolement beland wat door de Nederlandse overheid dus extra wordt benadrukt.

PS; de WAS-mast heeft zondag 22 maart niet ‘geloeid’ en ik zag het bericht pas ’s avonds op het journaal. Dus bij een echte ramp zijn mijn man en ik dood!