Een blik in de toekomst (op internet) geeft aan dat de 6de generatie mobiele communicatie technieken, in ontwikkeling zijn. Volgens de onderzoekers zorgt 6G niet alleen voor snellere telefoons en draadloos internet, maar ook voor kunstmatige intelligentie (AI), computing op het niveau van een menselijk brein. De 6G-netwerken, met golven in het terahertz-bereik, hebben antennes nodig die nog kleiner zijn dan de antennes (slimm cells) voor 5G en de transmissiesnelheden zijn nog hoger dan bij de 5G-technologie. De voorbereiding op 6G, zijn in volle gang maar de daadwerkelijke uitrol wordt verwacht tussen 2030 en 2035. Laten we hopen, bidden en protesteren dat 5G niet doorgaat en 6G al helemaal niet. Dat de rede mag winnen van de drang naar snel, sneller, het snelst. Dat de digitale maatschappij het hoogtepunt gehad heeft.

Terahertz-bereik
Terahertz-straling of submillimeterstraling, terahertz-golven, enorm hoge frequentie ( THF), T-stralen, T-golven, T-light, T-lux of THz (terahertz). Terahertz-straling bestaat uit elektromagnetische golven met frequenties van 300 gigahertz (GHz) tot 3 terahertz (THz).

Aanduiding Frequentie Golflengte
SHF (super high frequenties) 3 – 30 gigahertz (GHz) 10 – 1 cm
EHF (extremely high frequenties) 30 – 300 GHz 1 cm – 1 mm
submillimeter 300 GHz – 3 terahertz (THz) 1 mm – 100 microWatt per vierkante meter of micron met het symbool μm*
infrarood 3 – 430 THz 100 μm – 700 nm (nanometer)
zichtbaar licht 430 – 750 THz 700 – 400 nm

*De stralingsdichtheid van hoogfrequente elektromagnetische straling wordt uitgedrukt in microWatt per vierkante meter, afgekort met µW/m2.

Gelukkig nog geen 5G
Terwijl het 5G-netwerk in 2020 in Nederland werkt voor de helft van Nederland* op de techniek van 4G+ en 700 megahertz (MHz), zijn ontwikkelaars al bezig met de volgende generatie mobiele telefonie, de 6G. 6G-netwerken gaan de digitale gegevens niet via radio- of microgolven verzenden maar met terahertz-golven. Dit deel (submillimeter) van het elektromagnetische spectrum ligt tussen de microgolven en infrarood licht in. Ruim tien jaar geleden was er nog geen technologie waarmee je terahertz-golven kon genereren of registreren. Dit gebied van elektromagnetische straling was lange tijd een onbekend gebied.

*God zij dank horen wij in de Heurne (gemeente Aalten) bij de helft van Nederland waar 5G nog niet werkt!

6G zorgt voor nog sneller en innovatiever netwerk
Zoals bij elke nieuwe generatie van mobiele telefonie zal het verbeteren van de verbindingssnelheid centraal staan. 5G streeft naar het bereiken van 1GB (gigabit per seconde) aan snelheid, bij 6G zal deze snelheid exponentieel worden vermenigvuldigd naar 1 TB (terabit per seconde). Dat is vijftig keer sneller dan wat 5G op Europees niveau, op het moment aan kan. Ook zal er met 6G meer mogelijk zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie. Artificial Intelligence, (AI) zijn systemen of machines die proberen de intelligentie na te bootsen van de mensheid en die zichzelf tijdens dat proces verbeteren op basis van de vergaarde informatie. Termen zoals machine learning en deep learning zijn onderliggende gerelateerde termen van AI. Voorbeelden van AI zijn:
-chatbots die AI gebruiken om problemen van klanten sneller te begrijpen en gericht een antwoord te kunnen geven;
-een draadloze drone op afstand besturen door een AI ter grootte van een server, die net zo goed is als een goede menselijke piloot;
-intelligente assistenten die met behulp van AI essentiële informatie filteren uit grote datasets met vrije tekst om de planning te verbeteren;
-aanbevelings-engines die geautomatiseerde aanbevelingen kunnen doen voor tv-programma ’s op basis van het kijkgedrag van gebruikers;
augmented reality (AR). Bij AR kunnen dragers door een AR-bril de echte wereld nog steeds zien. De echte omgeving wordt vermengd met hologrammen. Een AR-bril werkt draadloos, zonder smartphone of computer en de hologrammen zijn met handbewegingen te besturen;
virtual reality (VR). Bij VR kom je als gebruiker met een VR-bril in een virtuele wereld. Je ziet niets meer van de echte wereld om je heen. Een VR-bril is aangesloten op een smartphone of computer en reageert op hoofdbewegingen;
-interactie met hologrammen . Een hologram is een driedimensionaal beeld, vervaardigd volgens de techniek van de holografie en door het op afstand interactief te zijn kan er samengewerkt worden door holoportatie. Holoportatie is een slimme hybride tussen VR en AR.

De verwachting van 6G
De hoop is dat 6G een positieve impact zal hebben op het energieverbruik, zodat zowel de 6G-zendmasten als smartphones minder energie gaan verbruiken. Daarnaast is de verwachting dat het submillimeter-spectra verbeteringen van bestaande technologieën mogelijk maken. Het gaat dan onder meer om camera’s die in het donker kunnen zien, HD-radar en terahertz beveiligingslichaamsscanning. En dat bij 6G een transitie van glasvezel naar draadloos glasvezel mogelijk is.

Zuiniger, meer antennes en nauwelijks vertraging
De systemen moeten zo klein zijn dat ze onopvallend op straatlantaarns kunnen worden geïnstalleerd en voorzien van de elektrische energie die daar al beschikbaar is. 6G heeft meer antennes nodig dan 5G maar de antennes van 6G zijn kleiner dan de antennes van 5G. Een mast voor 5G bestrijkt namelijk ongeveer één kilometer en bij 6G ongeveer 100 tot 150 meter. De vertraging bij een verbinding moet ook verder worden verlaagd – iets dat bij de stap van 4G naar 5G ook al gebeurde. Een verbinding zou slechts één milliseconde aan verwerkingstijd moeten hebben van toestel tot zendmast, terwijl een signaal met 100 microseconden door de lucht beweegt. In de praktijk zou de vertraging neerkomen op 10 milliseconden van een toestel naar een server.

De bodyscan met terahertz-golven
Terahertz (THz) golven worden al gebruikt in de zogenaamde ‘Full Body Scanners’ (back scatter scanners) op vliegvelden, waaronder Schiphol (2007) bij veiligheidscontroles, waarmee niet alleen metalen voorwerpen maar ook voorwerpen van andere materialen op het lichaam van passagiers kunnen worden gedetecteerd. De Full Body Scanners of Security Scanner zijn apparaten die met behulp van terahertz-golven een scan maakt van de buitenkant van het lichaam. De golven gaan door kleding heen en worden door de huid gereflecteerd. Ook op ander materiaal, zoals plastic, metaal, hout, ijzer en keramiek, reflecteren de golven. Op deze manier worden verdachte voorwerpen gedetecteerd.

Overigens is deze scanner niet hetzelfde apparaat dat wordt gebruikt om bolletjesslikkers op te sporen. De bodyscan die hiervoor wordt gebruikt, werkt met röntgenstralen om in het lichaam te kijken naar eventueel inwendig vervoerde smokkelwaar.

Onderzoek naar THz-golven in bodyscans
Boian Alexandrov, werkzaam voor het Centrum voor Nonlineare Studies (Los Alamos National Laboratory te New Mexico, VS), heeft in 2010 een onderzoek gepubliceerd samen met enkele collegae, “DNA Breathing Dynamics in te Presence of a Terahertz Field” gepubliceerd. Hierin toont hij aan dat de THz-golven, voortgebracht door full body scanners op vliegvelden, aanzienlijke schade aanbrengen in het DNA van mensen die daar aan blootgesteld zijn. Tevens is hetzelfde aangetoond in het DNA van vliegveldwerknemers die dagelijks met deze scanners moeten werken en niet worden ingelicht door hun werkgever noch door de fabrikant en hun verkopers van de scanners.

Een korte inhoud van het onderzoek: “Wij overwogen de invloed van een terahertz-veld op de ademhalingsdynamiek van het DNA met een dubbele helix. Wij modelleerden de spontane formatie van ruimtelijk gelokaliseerde openingen van een getemperde en gedreven DNA ketting, en vonden dat de lineaire instabiliteit leidde tot dynamische dimerisatie (de chemische unie van twee identieke moleculen), terwijl een ware lokale scheiding van de DNA strengen een drempel amplitude mechanisme vereist. Op basis van onze resultaten stellen we dat een specifieke terahertz-stralingsblootstelling een significante invloed kan hebben op de natuurlijke dynamiek van DNA, en daardoor op ingewikkelde moleculaire processen die betrokken zijn bij genexpressie en DNA-replicatie”.

Met andere woorden, wat Alexandrov en zijn team hebben ontdekt is dat de effecten van de resonantie van de THz-golven op onze DNA inhouden dat het de dubbele DNA helix uit elkaar ritst. Dit uit elkaar ritsen van de gedraaide streng van DNA, creëert bellen tussen de genen welke de processen van het leven verstoren, namelijk: normale DNA replicatie en belangrijke gen-uitdrukking (dat een of meerdere genen niet goed of niet meer functioneren).

En hier gaat 6G gebruik van maken? Mensen dag en nacht in de terahertz-straling zetten?

Bronnen:
https://www.welt.de/wissenschaft/article215803880/6G-Netz-Forscher-aus-Karlsruhe-brechen-Daten-Weltrekord.html?fbclid=IwAR201F8-QQo8aDyCuI3ia8q3gXQnl6NvED0YxIpts8r9tlp17gyBwD9ttb4
https://inspanje.nl/spanje/14453/spanje-zet-eerste-stap-richting-6g-netwerk/
https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5171669/6g-wensen-samsung-1000-gigabit-en-zuinig-met-je-accu
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3206481/6g-moet-nog-veel-sneller-worden-dan-5g-en-de-tue-werkt-er-nu-al-hard-aan
https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2010PhLA..374.1214A/abstract