Glasvezel buitenaf kleine kernen
We wonen in de Heurne, een buurtschap in de gemeente Aalten (GLD.) met een inwonersaantal van rond de duizend inwoners. Rondom de Heurne wordt er hard gewerkt om de groene kabel in de grond te krijgen en De Heurne wordt overgeslagen (gelukkig).

Dan krijgen we in april 2019 bericht dat ook De Heurne glasvezel zal krijgen bij genoeg deelname door Glasvezel buitenaf kleine kernen. De aansluitkosten zijn gratis en het enige dat betaalt moet worden zijn de abonnementskosten bij de dienstaanbieders. De keuze aan iedere potentiële klant welke dienstaanbieder het beste past is uit:
-Caiway;
-CBizz;
-Delta;
-Helden van nu;
-Online.nl.

De deadline is op 3 juni 2019
Ook wij maken veel gebruik van het internet. Zowel mijn man voor zijn werk als ik door artikelen te schrijven voor een on-line encyclopedie en op mijn eigen site over elektrogevoeligheid. Door mijn gevoeligheid voor elektromagnetische velden (EHS)is dit op een gedrade laptop met een verlengd toetsenbord en een monitor ertussen, omdat de laptop zo ver mogelijk weg moet staat i.v.m. magnetische velden. De modem waar het internet binnenkomt, is de experia-box van de KPN. Een modem waar de wifi uit kan en ook uit blijft ook bij een stroomstoring (gemeten met de Gigahertz Solutions HF35C).  De set-up box van Ziggo voor de TV heeft wel een vies rood lampje maar de meter geeft geen hoog frequente velden aan en ’s nachts gaat alles uit. Dit wil ik zo laten en glasvezel is dus enorm welkom. De snelheid zal omhoog gaan. Die is langzaam, maar niet echt een probleem. Mijn man gaat naar een  voorlichtingsavond en komt terug met het feit dat er een aanbieder tussen zit met een modem waarbij de wifi uit kan.

Wat is een modem, wat is een router?
Internet komt het huis binnen via de kabel, ADSL of glasvezel. De modem vertaalt het binnenkomende internetsignaal en stuurt het door naar de aangesloten apparaten, zoals de computer. Omgekeerd vertaalt je modem ook het signaal dat vanuit je huis naar je internetprovider gaat. Een router verdeelt het internetsignaal over meerdere apparaten. De router zorgt vervolgens voor de communicatie tussen meerdere apparaten. Zo ontstaat er een netwerk.

Een gratis modem bij een van de vijf aanbieders.

Het blijkt dat de modem behouden dus niet kan en iedere aanbieder zijn eigen modem en set-up box heeft. Op de vraag van mijn man of de wifi definitief uit kan en niet weer automatisch aan gaat staan na een stroomstoring, is het antwoord wel positief. En ik wil proberen om dit te geloven, maar ben té wantrouwig. Ik wil gewoon zeker weten dat er geen draadloos bij komt kijken en moet een ‘oplossing’ hebben voor als er  inderdaad een draadloos signaal bij komt kijken. Die oplossing lijkt er niet te zijn. Ik moet erop vertrouwen dat de modem niet toch stiekem elektromagnetische velden uitstraalt. De wettelijke regel dat de keus aan de eigenaar is, welke modem iemand kiest, is er niet op tijd door.  Mijn wantrouwen is té groot om het te proberen na alle ervaringen van de afgelopen vijftien jaar. Een modem in eigen huis (afgeschermd voor elektromagnetische velden) krijgen waarvan ik niet zeker weet of de wifi écht uit is en uitblijft, durf ik niet meer voor te kiezen. Bij de slimme meter (2019 in De Heurne geplaatst) hadden we wettelijk nog  een keus (ging ook niet over een leien dakje trouwens) en dan nu voor een modem kiezen en in huis halen waarvan ik niet zeker weet of ik er nog zieker van kan worden?(ook een mast is onlangs geactiveerd waardoor we ook de elektromagnetische velden hiervan  binnen krijgen.) Een nieuwe laptop moest ik kopen, omdat de oude niet meer deed. Wat een toestanden nu blijkt dat er een ingebouwde wifi-verdeler in de laptop zit die niet uit kan Afschermen met speciaal gaas maar weer). De hoog frequente velden zijn ver onder de norm, maar dit wil ik niet meer. Neen, voor mij is dat een brug te ver en de onzekerheid over wel of geen straling is iets waar ik al veel te lang in zit (14 jaar). Zelfs met de experia box die bekend staat dat de wifi uit kan, heb ik een nare ervaring. We woonden hier nog geen zes jaar, toen er plots  in 2016 een bericht kwam dat de experia box  vervangen werd voor het nieuwste model, de V8.  De monteur kwam plots op een morgen de modem  vervangen en ik werd me daar toch naar. Trillende benen, flinke krampen, warrig hoofd en pijn met felle onwillekeurige steken overal. Ik ben naar buiten gevlucht en later bleek dat de wifi  op de nieuwe modem (standaard) aanstond terwijl wij een modem hadden met de wifi (wireless) uit. Gelukkig kon mijn man  een knopje (lang vasthouden) de WLAN ontvinken en ging de wifi uit. Ik wil gráág glasvezel maar echt rekening houden met de elektrogevoelige is nog een ver van mijn bed show. Het is te onduidelijk voor mij en dan moet ik maar kiezen voor géén glasvezel op dit adres. Bij twijfel niet inhalen een spreekwoord welke van toepassing is.

https://www.stopumts.nl/doc.php/Voorlichting/10324/wifi_uitzetten_modems_van_kpn_xs4all_proximus_en_ziggo
https://tweakers.net/reviews/5321/all/zelf-een-thuismodem-kiezen-gaat-het-dan-toch-nog-gebeuren.html
https://www.utp-kabel.nl/blog/help-ik-krijg-glasvezel.html
https://www.bitdefender.nl/consumer/support/answer/15075/ wifi experiabox uitschakelen.