Een mondmasker maakt dat mensen moeilijk verstaanbaar zijn. Voor artsen kan dat vervelende gevolgen hebben en er wordt gewerkt aan een slim mondmasker, dat dit moet verhelpen. Er wordt ook gewerkt aan een ‘slim’ masker gekoppeld aan een app voor patiënten. De app maakt het mogelijk om patiënten op afstand te monitoren. Het Holst Centre, gevestigd op de High Tech Campus Eindhoven*, staat aan de basis van de ontwikkeling en werkt samen met het Vlaamse onderzoekscentrum Imec (een groot onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica, nanotechnologie, artificiële intelligentie, ontwerpmethodes en technologieën voor ICT-systemen) en het Nederlandse TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek).

*De High Tech Campus Eindhoven is de slimste vierkante kilometer van Europa met 220 bedrijven en 12.000 onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers die werken aan de ontwikkeling van slimme** technologieën en producten.

**Dingen die slim zijn, zijn te bedienen of te volgen vanaf de smartphone of tablet.

Corona-uitbraak
De vraag naar mondkapjes nam de afgelopen maanden enorm toe door de uitbraak van het coronavirus. Er dreigde zelfs een tekort. Op de High Tech Campus wordt sinds 2018 aan een vernieuwende mondkapje gewerkt.

Niet comfortabel
Het probleem van de huidige mondmaskers is dat ze niet comfortabel zijn. Als je zo ’n mondkapje gebruikt, wil je ‘m na vijf minuten af doen want ze geven hoofdpijn, luchtwegklachten, CO2 ophoping, hypoxie (zuurstoftekort) tot aan levensbedreigende complicaties. Het biedt enige bescherming tegen de verspreiding van het coronavirus, maar onderzoekers hebben ontdekt dat door het mondkapje het zuurstofgehalte in het bloed aanzienlijk vermindert. Dit heeft dan weer een negatief effect op het immuunsysteem. Hierdoor zorgt een mondmasker juist voor een verhoogd risico op infecties.
Een ander gevaar van het dragen van mondmaskers op dagelijkse basis en met name gedurende meerdere uren is als iemand besmet is met een luchtwegvirus en een masker draagt, zullen de uitgeademde virussen niet kunnen ontsnappen en zullen zich concentreren in de neusholte, de reukzenuwen binnendringen en zo de hersenen.

Klachten kunnen variëren van hoofdpijn, luchtwegklachten, CO2 ophoping, hypoxie (zuurstoftekort in de weefsels), tot aan ernstige levensbedreigende complicaties.

Nieuw slim mondkapje
Het slimme mondkapje bevat een ingebouwde microfoon die tegelijk een sensor is die de ademhalings registreert. Een ventilator zuigt de lucht door een filter waardoor je bij de mond en de neus, frisse lucht krijgt en als je uitademt, gaat de lucht door de klep weer gemakkelijk naar buiten. Het masker meldt wanneer het filter vervangen moet worden en is gefabriceerd met 3D-printing en er komen twee sensoren op die via bluetooth op de gsm aangeven of de lucht om je heen op dat moment wel schoon is. Het microfoontje is om de stem van de drager te versterken en een wiskundige formule analyseert de data, zodat het ritme en de zuurstofsaturatie op afstand gevolgd kan worden door een arts. Het monitoren van een revaliderende covid-patiënt op afstand, is zo mogelijk.Het masker geeft zelf aan wanneer het gewassen of vervangen moet worden.

Het nieuwe normaal
Zijn mondkapjes het nieuwe normaal? Of gewoon een gat in de markt? Zijn slimme mondkapjes dom, net zoals die zogenaamde slimme meters. Daar was in eerste instantie een verplichting voor zodat iedereen de slimme meter moest laten installeren. Gelukkig is dit gewijzigd hoofdzakelijk om privacy-reden. De elektrogevoeligen in Nederland wilden geen juist geen slimme meter om die ongewenste, draadloze en ziekmakende elektromagnetische velden niet in huis te hebben. Elektrogevoeligen hebben vaak hun huis zo goed als maar mogelijk is al afgeschermd tegen deze onzichtbare, onhoorbare en reukloze velden, van anderen, die wel terdege met een hoogfrequent meter te meten zijn. En dan een verplichting om deze in huis te halen? Wie bedenkt zoiets stoms?

Krijgen we dadelijk ook wéér een verplichting om een slim mondkapje te gebruiken? En anders wordt je buitengesloten van deelname aan het leven (niet dat veel elektrogevoeligen nog kunnen deelnemen aan het leven) of een boete of gevangenisstraf? Waarom zijn persoonlijke gegevens zo belangrijk? Zijn ze geld waard of is het om mensen te indoctrineren? Als elektrogevoelige is dit nieuwe normaal voor mij toch een beetje de genadeslag. Er niet meer bijhoren dankzij onze regering die werkelijk niet begrijpt wat elektrogevoeligheid is. En heel eerlijk gezegd; het zou goed zijn dat veel ministers, oud-ministers, staatssecretarissen elektrogevoelig worden, maar ik gun het niemand.

Foto: https://pixabay.com/nl/illustrations/corona-coronavirus-masker-4938929/
https://www.tijd.be/tech-media/technologie/lage-landen-bundelen-krachten-voor-slim-mondmasker/10243349.html?fbclid=IwAR3ovN2lTcVGtuCgiK_nXV42wULaj2uIYVodQQupvSjS6_6kcwLImwo5yL0
https://www.agconnect.nl/artikel/nederland-en-belgie-werken-samen-aan-slim-mondkapje
https://niburu.co/het-complot/15396-het-slimme-mondkapje-is-in-aantocht
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3156115/na-uitbraak-coronavirus-loopt-het-storm-op-slim-mondkapje-met-ventilator-en-sensoren

Blaylock: Face Masks Pose Serious Risks To The Healthy