Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Wanneer een teek bijt, lijkt het of er een zwart puntje in de huid zit. Het is een teek en door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.

Waar komen teken voor?
Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen of struiken. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook op mensen.

Besmet
Teken kunnen besmet zijn met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Het eerste verschijnsel van de ziekte van Lyme is vaak een rode ring of vlek rond de plaats van de tekenbeet, die groter wordt en ‘erythema migrans’ is de medische naam voor deze rode ring of vlek. Soms ziet de vlek er meer blauwachtig of roze uit. In Nederland wordt uitgegaan dat ongeveer 1 op de 5 teken besmet zijn met deze bacterie.

De borrelia bacterie (Borrelia burgdorferi) verspreid zich via de bloedbaan en de bacterie is mede verantwoordelijk voor ziekten als;
-het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS);
-ME;
-MS;
-Fibromyalgie en o.a.
-ALS.
Deze spirocheet (dunne spiraalvormige bacterie) wordt dan ook wel ‘de geweldige imitator’ genoemd omdat het verschillende ziekten kan nabootsen.

Is de teek ook mede verantwoordelijk voor elektrogevoeligheid (EHS)?
EHS (elektrogevoeligheid) is het verschijnsel dat mensen ziek worden van de onzichtbare, reukloze en onhoorbare elektromagnetische velden/straling van o.a. draadloze apparaten en/of installaties waarbij zij gezondheidsproblemen vertonen die kenmerkend zijn voor deze ziekte. De symptomen bij de ziekte van Lyme worden veroorzaakt door de afweerreactie tegen de Borrelia bacterie en niet door toxische effecten van de bacterie zelf. Ons afweersysteem (imuunsysteem) wat zo belangrijk is en ons beschermt tegen infecties en andere ziekten.

Dr. Dietrich Klinghardt MD. PhD. Lymespecialist, is ervan overtuigd dat één van de factoren waardoor het mogelijk is geworden dat de ziekte van Lyme zo explosief is toegenomen, de elektromagnetische velden zijn van ons draadloos gebruik. Elektromagnetische velden van de mobiele telefoons, van steeds meer antenne-installaties, wifipunten, DECT-telefoons, smartphones, tablets en alles wat op afstand draadloos te bedienen is. De straling van het draadloze zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels met een factor van honderden keren, meer giftigheid krijgen en het immuunsysteem weten te omzeilen.

Het immuunsysteem
Het immuunsysteem kan gezien worden als een complex netwerk in het lichaam van moleculen, cellen, weefsels en organen die samenwerken om het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers van buiten het lichaam.

Auto-immuunziektes
Auto-immuun betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert. Een auto-immuunziekte ontstaat als er bij het opruimen van lichaamseigen celresten iets verkeerd gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld als goed werkende cellen worden opgeruimd door het lichaam. Voorbeelden zijn o.a. Multipele sclerose (MS),Chronische Vermoeidheidssyndroom (ME/CVS), Fibromyalgie (FM), Multiple Chemical Sensitivity (MCS), burnout, sick building syndrome en andere milieuziekten.

Elektromagnetische velden en ElektroHyperSensitivity (EHS): elektrogevoeligheid
Ook elektromagnetische velden hebben invloed op het immuunsysteem. EMF’ s (elektromagnetische velden) verstoren de immuun-functie door het bevorderen van verschillende allergische en ontstekingsreacties. Sommige mensen ontwikkelen een overgevoeligheid voor deze frequentiegolven die de draadloze apparaten uitzenden. Ook bij de ziekte van Lyme ontstaat er heel vaak een elektrogevoeligheid voor de draadloze elektromagnetische velden. Dr. Dietrich Klinghardt gelooft dat de toename van deze elektromagnetische velden een belangrijke rol spelen in de toename van de ziekte van Lyme, wereldwijd. Dat de bacterie zich vermenigvuldigt en de ziekte van Lyme de elektrogevoeligheid erger maakt.

Bacteriën en schimmels produceren meer toxines
Want schimmels en bacteriën groeien volgens Dr. Klinghardt onder invloed van de elektromagnetische velden die nodig zijn bij alles wat draadloos werkt. Dr. Klinghardt is ervan overtuigd, door eigen onderzoek, dat de klachten van de ziekte van Lyme in ernstige mate versterkt worden door de invloed van de elektromagnetische velden van alle draadloos, die vermenigvuldiging van de Borrelia burgdorferi bacterie veroorzaken. Uit een van zijn onderzoeken blijkt namelijk dat de invloed van elektromagnetische velden zorgt dat bacteriën/schimmels 600 keer meer biotoxines gaan produceren en een verstoring geven aan de ‘normale’ werking voor een lichaam van mens, dier en flora en fauna.
Dr. Klinghardt; ” De kunstmatige straling van alle draadloze en maakt de bacterie agressiever en ziekmakend“.

De overeenkomstige symptomen van de ziekte van Lyme en elektrogevoeligheid:
-koortsig gevoel, temperatuurverhoging,
-zweten, koude rillingen, nachtelijke zweetaanvallen,
-licht gevoel in het hoofd (duizelig),
-pijnlijke keel,
-hoesten,
-vermoeidheid,
-spierkrampen, restless legs
-spierzwakte,
-rugpijn,
-schietende, stekende of brandende pijnen,
-uitstralende zenuwpijn, radiculaire* pijn
-tintelingen, dood aanvoelende plekken,
-prikkelbare blaas of niet goed functioneren van de blaas,
-verandering in de darmfunctie, constipatie, diarree,
-slecht evenwicht, draaierigheid,
-verlies van zicht of delen van het gezichtsveld, dubbel zien, moeite met scherpstellen,
-oorsuizen (tinnitus) of gehoorverlies
-moeite met spreken, articuleren,
-moeite met schrijven,
-veranderingen in reuk en smaak,
-epilepsie,
-tremors (trillingen en bevingen),
-schokkende bewegingen; het tandradfenomeen,
-moeite met lopen,
-hartaandoeningen. Wanneer het geleidingsysteem tussen boezems en kamers ernstig is gestoord, kan een trage hartslag ontstaan, waardoor de patiënt kan flauwvallen en last van benauwdheid kan krijgen, ook hartfalen en zogenoemde ‘angineuze klachten’ (pijn op de borst) kunnen het gevolg zijn.

* Radiculaire pijn, of radiculitis, is pijn die wordt “uitgestraald” langs het dermatoom van een zenuw als gevolg van een ontsteking of andere irritatie van de zenuwwortel bij de verbinding met de wervelkolom.

Tip:
Ik had al EHS en dit is waarschijnlijk door een verwaarloosde tekenbeet enorm verergerd. Ga altijd naar de huisarts bij een tekenbeet!

Bronnen:
https://www.rivm.nl/tekenbeten-en-lyme/vragen-en-antwoorden#:~:text=Teken%20zijn%20makkelijk%20over%20het,ter%20grootte%20van%20een%20erwt.
Foto: https://www.istockphoto.com/nl/foto/tick-on-waist-of-woman-after-walk-forest-gm1423349819-468362449?searchscope=image%2Cfilm
https://www.tekenbeetziekten.nl/wetenschappelijke-bibliotheek/onderzoek-en-commentaar-door-niek-haak/lyme-en-het-afweersysteem/
https://www.tekenbeetziekten.nl/de-teek-en-tekenbeetziekten/de-ziekte-van-lyme/symptomen-van-de-ziekte-van-lyme/