Een democratie
Een democratie is een bestuursvorm waarin het volk regeert. Het volk kan niet over ieder bestuursbesluit of wet een beslissing nemen en daarom hebben de democratische landen waaronder Nederland, een volksvertegenwoordiging, die rechtstreeks door de bevolking wordt gekozen, de Tweede Kamer. Daarnaast de eerste kamer, die wordt gekozen door de Provinciale Staten en beide kamers vormen samen; het parlement.
De grondwet
Een rechtsstaat is een staat waarin vrijheid, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid voor de burger geld. Inwoners van een rechtsstaat hebben fundamentele vrijheden en grondrechten. Deze grondrechten zijn in de Nederlandse grondwet opgenomen en is het belangrijkste staatsdocument van Nederland. Onze Grondwet telt acht hoofdstukken, namelijk hoofdstuk;
1. Grondrechten,
2. Regering,
3. Staten-Generaal,
4. Advies en controle,
5. Wetgeving en bestuur,
6. Rechtspraak,
7. Decentrale overheden,
8. Herziening Grondwet.
Hoofdstuk 1; Grondrechten
Hoofdstuk 1 bevat de grondrechten van iedere ingezetene, zoals het discriminatieverbod, de vrijheid van godsdienst en meningsuiting, onaantastbaarheid van het menselijk lichaam, het recht op privacy, rechtsbescherming en het recht op betogen.
Artikel 11, 21 en 22:1 van hoofdstuk 1
In de hedendaagse context van grond- en mensenrechten neemt de bescherming van lijf en leden een prominente plaats in. De lichamelijke en biologische aspecten van het leven worden beschermd door fundamentele rechten, zoals het recht op leven, onmenselijke behandeling, het recht op menselijke integriteit en tot slot de menselijke waardigheid. Artikelen uit hoofdstuk 1 met betrekking tot de menselijke waardigheid zijn:
-artikel 11; recht op onaantastbaarheid van het lichaam.
-artikel 21; recht op de zorg van de overheid,
-artikel 22:1; de overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid.
Aantasting van de grondwet
Wordt de grondwet nu aangetast door alle draadloze toepassingen met hun elektromagnetische velden, ook wel elektromagnetische golven of elektromagnetische velden genoemd.
Een nieuw fenomeen is de draadloze communicatie.
Draadloze communicatie is een uitwisseling van informatie over een afstand zonder de noodzaak van draden, kabels of enige andere vorm van fysieke verbinding. Het eerste massale draadloos gebruik (wireless application protocol WAP) werd voor de massa in Nederland geïntroduceerd in 1999 en als een methode voor de mobiele telefoon. Dit wordt bereikt door het gebruik van elektromagnetische golven of radiosignalen. Draadloos anno 2025 heeft onderhand een breed scala aan toepassingen waaronder bijv. Wifi, Bluetooth, draadloos internet, een draadloos alarmsysteem, een op afstand bedienbare garagedeur, smartphone en satellietcommunicatie. Technieken die non-ioniserende straling geven en leiden tot lokale opwarming met soms blijvende schade, zegt het voorlichtingsbureau van de Rijksoverheid, (het Antennebureau) over de GSM-antennes voor alle draadloze en mobiele communicatie hiervoor nodig. Daarom zijn er blootstellingslimieten en het Antennebureau laat metingen uitvoeren bij antennes in Nederland om te onderzoeken of de straling onder deze blootstellingslimieten blijft.
Blootstellingslimieten
De gemeten stralingswaarden van antennes voor mobiele communicatie, zoals 5G, moeten onder de blootstellingslimieten liggen. De vereiste limieten zijn voor de zekerheid een factor 50 lager dan de grenswaarde voor schade aan de gezondheid en is vastgesteld door het ICNIRP.
ICNIRP
Nederland hanteert, net als de meeste andere Europese landen, de blootstellingslimieten van het ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection), een onafhankelijke internationale groep wetenschappers die de blootstellingslimieten voor elektromagnetische straling opstelt. In 2020 heeft de ICNIRP de blootstellingslimieten geactualiseerd en daarbij wordt uitgegaan van een warmteopwekkend vermogen: het ‘thermische effect’. Echter….. er ontstaan onder mensen gezondheidsproblemen bij veldsterkten vér onder deze limieten.
Aantasting van het lichaam
Bij een groep mensen, de Elektro Hyper Sensitief Persons (de EHS’ ers) wordt het lichaam namelijk aangetast. De onzichtbare, niet te ruiken en onzichtbare elektromagnetische velden of straling, geven vervolgens klachten. Klachten die maken dat deze straling vermeden moet worden. Klachten met als gevolg verhuizen, ontslag moeten nemen, geen gebruik meer kunnen maken van de gezondheidszorg (tandarts, ziekenhuis), geen boodschappen meer kunnen doen, niet meer naar een concert, bioscoop of een trein pakken. Kortom een elektrogevoelige hoort niet meer bij het maatschappelijk leven.
Overheid doe wat!
Want artikel 11, 21 en 22:1 van hoofdstuk1 geven ook de elektrogevoeligen onder ons recht op een leven zonder uitgeschakeld te worden door alle draadloos. Ook de elektrogevoelige heeft recht op een leven zonder pijn veroorzaakt door alle draadloos gebruik in ons land. Respecteer de grondwet! Ook de elektrogevoelige heeft recht op een plek om in Nederland te kunnen wonen, of niet?
Bronnen:
https://www.denederlandsegrondwet.nl/id/vlxuq54is4ik/algemene_bepaling
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/telecommunicatie/documenten/publicaties/2020/07/17/5g-straling-en-gezondheid-hoe-is-dat-geregeld-in-nederland
https://www.nwo-i.nl/medewerkersnwoi/werk-en-arbo/niet-ioniserende-straling/#:~:text=Afhankelijk%20van%20de%20energie%20en,zoveel%20mogelijk%20te%20worden%20beperkt.
https://stralingsleed.nl/blog/de-normen-van-de-icnirp-voor-het-draadloze-zijn-achterhaald-en-op-discutabele-grond-gebaseerd/
6 januari 2025
Reacties door Ria Luttikhold