Bij HSP’ ers lichten meerdere hersengebieden op.
De werking van het menselijk brein is ongelofelijk complex. Gedachten, gevoelens en gedrag komen tot stand door interaktie tussen verschillende hersengebieden en -processen en bovendien zijn er persoonlijke verschillen in het brein zoals een Highly Sensitive Person (HSP’ er), een sterk hooggevoelig persoon. HSP is een term uit de psychologie die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron.
HSP brain versus Less-HSP brain
Door wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het brein bij hoogsensitieve mensen (HSP brain) iets anders in elkaar zit dan bij niet-hoogsensitieve mensen (Less-HSP brain). Mensen die hoogsensitief zijn verwerken de dingen die zij zien, voelen, proeven, ruiken, horen en ervaren op een diepere en intensere manier dan mensen die niet hoogsensitief zijn. Alle prikkels die binnenkomen worden minder goed gefilterd en bij een HSP’ er is dan ook meer activiteit in de hersenen gemeten: meerdere hersengebieden lichtten op bij de HSP’ er dan bij een niet HSP’ er.
Niet iedere HSP ervaart een prikkelende situatie echter hetzelfde. De een slaat dicht en heeft stilte en ruimte om zich heen nodig om te herstellen, de ander kan juist heel druk, boos of ongedurig worden voordat hij tot rust kan komen. De een is introvert en de ander juist extravert. Ook bestaat er de combinatie van HSP en strong-willed: hoogsensitief en een hoge mate van wilskracht. En volgens onderzoek van professor Elke van Hoof (klinisch psycholoog), is 10% van de hoogsensitieve mensen (HSP’ ers) ook hoogbegaafd (HB).
Als HSP’ er wordt je geboren met een gevoeliger zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels als licht, geluid, maar ook emoties van anderen komen harder binnen. Naast het harder binnenkomen, is diepgaande verwerking* van die prikkels een kenmerk.
*Diepgaande verwerking is een intense verwerking van indrukken, informatie, feiten en gevoelens.
10% van de HSP’ ers is hoogbegaafd (HB)
Wat je uiteindelijk merkt van hoogbegaafd zijn is heel verschillend, omdat hoogbegaafde mensen onderling sterk van elkaar kunnen verschillen. Wat ze met elkaar delen is dat ze sneller en makkelijker grote hoeveelheden cognitieve informatie weten te verwerken dan mensen die niet hoogbegaafd zijn. Veel hoogbegaafden horen dan ook vaak dat ze anderen niet meenemen in hun denkstappen en dat ze te snel willen, wat kan betekenen dat je steeds het gevoel hebt dat je er niet bij hoort. Zeker als je een IQ hebt dat hoger is dan 143*, is het moeilijk voor anderen om je te ‘begrijpen’ en dit kan je een heel eenzaam gevoel geven: een gevoel van ‘anders’ zijn.
*Het gemiddelde IQ in Nederland is 100, volgens de zogeheten normaalverdeling. Iemand met een score van 130 of hoger geldt als hoogbegaafd. Dit geldt voor ongeveer 2,5 procent van de Nederlanders.
Hersenen anatomie
De anatomie verdeelt de hersenen in grote hersenen, kleine hersenen en de hersenstam. Elk onderdeel heeft zijn eigen unieke rol en functie. De grote hersenen, of cerebrum, zijn verantwoordelijk voor complexe cognitieve activiteiten zoals denken, leren, geheugen en emotie. Daarnaast hebben de grote hersenen ook de functie om ons bewustzijn en gedrag te bepalen en sturen ze onze spieren aan. De grote hersenen bestaan uit vier delen, die we kwabben noemen waaronder de kleine hersenen, of cerebellum, die de motorische functies en coördinatie regelen. De hersenstam verbindt het brein met het ruggenmerg en ondersteunt de essentiële levensfuncties zoals bloedsomloop, spijsvertering, ademhaling, slaap, reflexen en bewustzijn.
In een fMRI* onderzoek werd bij HSP’ ers een verhoogde activiteit gemeten in het hersengebied dat betrokken is bij bewustzijn, aandacht, en actieplanning (in de frontale kwabben aan de voorkant van de grote-hersen-helften). Dat je als HSP bewust bent van emoties van anderen én de neiging hebt er sneller op te reageren is dus te zien in je hersenen! Ook in andere hersengebieden werd een hogere activiteit gemeten bij HSP’ ers, bijvoorbeeld in de breingebieden voor integratie van zintuiglijke informatie, betekenisgeving en empathie.
*fMRI (Functional Magnetic Resconance Imaging) is een neuro-onderzoekstechniek die de plaats vastlegt waar hersenactiviteit plaatsvindt.
Elaine Arons definitie van hoogsensitiviteit
Volgens dr. Arons hebben HSP’ ers een gevoeliger zenuwstelsel en zijn ze zich bewust van subtiele veranderingen in hun omgeving. Het sleutelkenmerk is dat ze, in vergelijking met de 80% die het kenmerk niet hebben, alles rondom hen veel meer verwerken – erover reflecteren, erop verder denken en associaties maken. Dat het ‘voelen’ van prikkels onbewust gebeurt en wordt gekenmerkt als intuïtie*.
* Het woord intuïtie is afkomstig uit het Latijn en betekent letterlijk ‘innerlijk zien’. Intuïtie is ‘weten’, zonder dit concreet te kunnen beredeneren.
Meerdere hersendelen lichtten op bij HSP’ ers
De hersenen van een HSP werken dus echt anders. En dit heeft een naam; diepgaande verwerking. Diepgaande verwerking is een belangrijk, zo niet hét belangrijkste kenmerk van hooggevoeligheid, dat er meerdere hersengebieden oplichtten bij HSP’ ers dan bij niet-HSP’ ers.
Diepgaande verwerking heeft voor- én nadelen
Zoals elke eigenschap, heeft ook deze eigenschap van een HSP’er voor- en nadelen. De diepgaande verwerking is tegelijkertijd een valkuil én een kracht! Want de HSP ‘er merkt (voelt) eveneens de niet fysiek aanwezige prikkels van alle draadloze toepassingen die sinds de invoering van het 2G netwerk zo enorm zijn toegenomen; de niet natuurlijke elektromagnetische velden (EMV)*. Elektromagnetische velden die niet te zien zijn, niet te horen of te voelen zijn….maar wél voor de HSP’ er.
* Wanneer elektromagnetische velden bewegen, noemen we dit elektromagnetische straling.
Van HSP naar EHS
De EHS’ er (elektrogevoelige) is gevoelig voor alle straling, van deze elektromagnetische velden, afkomstig van alle zendmasten, mobiele telefoon en alles wat draadloos werkt. Iemand met elektrohypersensitiviteit (EHS) is door deze straling ziek gemaakt en heeft last van diverse klachten. In Nederland zijn officieel al bijna een half miljoen mensen elektrogevoelig en waarschijnlijk veel meer, maar die krijgen een andere diagnose want in Nederland bestaat elektrogevoeligheid (nog) niet.
Bronnen:
https://www.bewustmaker.com/hsp/diepgaande-verwerking
https://www.desteven.nl/nieuws/hoogsensitiviteit-wetenschappelijk-aangetoond
Foto;https://www.reddit.com/r/interestingasfuck/comments/s93pr6/highly_sensitive_persons_hsps_have_more_active/
https://stralingsleed.nl/blog/stralingsgevoeligen-worden-buitengesloten/
Reacties door Ria Luttikhold