Wetenschappers en artsen roepen een halt toe aan de uitrol van 5G. De wetenschappers dringen er bij de Raad van Europa, bekend van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, op aan om Resolutie 1815* te respecteren.
* In resolutie 1815 heeft de Raad van Europa (RvE) zware kritiek op de normen die gelden bij mobiel gebruik. Resolutie 1815 riep in 2011 al op tot een verlaging van de blootstellingslimieten en adviseerde een blootstellingslimiet van 0,2 Volt per meter voor de 900 MHz. Dit is 100 microwatt per vierkante meter, ongeveer 100.000x (!) lager dan de huidige norm.
De limieten
De meeste Westerse landen (waaronder Nederland) hebben de bloostellingslimieten voor elektromagnetische velden (EMV) of straling overgenomen van de ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection). Elektromagnetische velden die voorkomen bij GSM-antennes, mobiele telefoons en alle ander draadloze gebruik. Deze elektromagnetische velden mogen niet meer zijn dan de normen die zijn vastgelegd in de ICNIRP-norm. De ICNIRP-normen gelden als niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen terwijl de wetenschap nog volop onderzoek verricht naar de effecten op de lange termijn!
De ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection)
In Nederland, en de meeste andere westerse landen, zijn de limieten voor blootstelling aan burgers van elektromagnetische velden of straling van zendmasten, mobieltjes, elektrische auto’s en alle draadloze technieken, gebaseerd op de ICNIRP-limieten. Dit is een particuliere stichting, gevestigd in München. Voor elke frequentie van ontvangen straling is er een maximaal niveau van veldsterkte gesteld. Voor de onzichtbare, niet te ruiken en niet te horen straling van 5G:
– bij de 900 (megahertz) MHz (GSM); 41 V/m (volt per meter):
– bij de 1800 MHz: 58 V/m,
– bij de 2100 MHz: 61 V/m.
Normen waar niet naar het advies van de Raad van Europa is geluisterd!
Iedereen blootgesteld
En met het steeds meer uitbreiden van de toepassingen van draadloze technologieën is iedereen blootgesteld aan de onzichtbare straling. Bovenop het toegenomen 5G-netwerk zijn volgens schattingen ook ‘10 tot 20 miljard aansluitingen’ (naar koelkasten, wasmachines, bewakingscamera’s, zelfrijdende auto’s en bussen) die in 2025 deel uitmaken van het draadloze systeem. Dit alles leidt tot een constante blootstelling aan elektromagnetische straling (RF-EMF) voor mens, dier en plant. Blootstelling waar de leefomgeving ook op reageert. Bij de mens heet dit ElektroHyperSensitiviteit (EHS) maar wordt officieel niet (h)erkend*. Wel nemen al steeds meer landen maatregelen rondom deze straling door eerst te willen weten wát deze straling kan veroorzaken. En tot dit goed duidelijk is, moet er gestopt worden met de uitrol van 5G. Anders wordt het spreekwoord misschien van kracht: ‘als het kalf verdronken is, dempt men de put’, wat wil zeggen dat pas nadat er iets fout is gegaan, men maatregelen neemt die al veel eerder genomen hadden moeten worden!
*Gevoeligheid voor elektromagnetische velden en de aandoening EHS wordt door de telecom en vele medische instanties genegeerd en ontkend. Onlangs (2023) heeft echter eindelijk het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de aandoening EHS als officiële handicap erkend! Dit in navolging van het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens.
Klachten door blootstelling aan elektromagnetische velden
Dat er gezondheidsklachten door alle elektromagnetische velden van alle draadloos kunnen
ontstaan, waarschuwen meer dan 240 onafhankelijke wetenschappers uit meer dan 40 landen voor. De wetenschappers wijzen naar de talrijke publicaties die aantonen dat elektromagnetische velden (EMV) levend organismen beïnvloedt en effecten geeft als:
-een verhoogd risico op kanker,
-cellulaire stress (cellulaire stress is het brede scala aan moleculaire veranderingen die cellen ondergaan als reactie op de straling),
-toename van schadelijke vrije radicalen (vrije radicalen zijn moleculen die een elektron missen en daardoor instabiel zijn),
-genetische schade geeft (genetische schade is schade aan het DNA zodat de normale functie van een lichaam verandert),
-structurele en functionele veranderingen van het voortplantingssysteem,
-leer- en geheugenstoornissen,
-neurologische aandoeningen (neurologische aandoeningen zijn aandoeningen aan de hersenen waaronder o.a. epilepsie) en
-negatieve gevolgen voor het algemeen welzijn bij mensen.
Flora en fauna
De schade reikt veel verder dan alleen het menselijk ras, aangezien er ook steeds meer aanwijzingen zijn van schadelijke gevolgen door elektromagnetische velden, voor onze flora en fauna en zelfs het weer beïnvloed. Onderzoekers van NTP (National Toxicologi Program) ontdekten een ‘statistisch significante’ toename van hersen- en hartkanker bij dieren die blootstaan aan elektromagnetische straling op een niveau dat ver onder de huidige veiligheidsgrens valt! Tevens stelden zij vast dat elektromagnetische straling het plantenleven aantast. Want duidelijk is dat planten als gevolg van deze straling een stressreactie laten zien. Stress bij planten is een biologische reactie om de strijd aan te gaan met situaties die hun gezondheid negatief beïnvloeden. De hoeveelheid vrije radicalen neemt toe en activeren bepaalde stressgenen. Deze stress zorgt voor vorming van zogenaamde hitteshock-eiwitten, waardoor de fotosynthese afneemt. Daarnaast vormt een plant onder invloed van stress de zogenaamde reactieve zuurstofverbindingen die de cellen beschadigen en leidden tot celdood.
Oproep tot stopzetting van uitrol 5G-netwerk
5G Appeal vraagt de Europese Unie om de ontwikkeling van het nieuwste netwerk 5G een halt toe te roepen totdat onafhankelijk onderzoek, niet gefinancierd door de mobiele-telefoonindustrie, hebben kunnen vaststellen wat de invloed van deze technologie is, op de menselijke gezondheid, de flora en de fauna is. Vanaf 3 juli 2024 hebben 438 wetenschappers en artsen het beroep ondertekend.
Het 5G Appeal
Het 5G appeal werd oorspronkelijk al in 2017 voorbereid door wetenschappers en artsen die de EU dringend opriepen om de uitrol van alle draadloos te stoppen vanwege de ernstige mogelijke gezondheidseffecten hiervan. Dr. L. Hardell, Professor in Oncologie aan de Örebro Universiteit in Zweden stelt: “dat de telecomindustrie een technologie uitrolt die mogelijk zeer schadelijke consequenties heeft. Want wetenschappelijke studies, zowel recent als van vele jaren geleden, stellen schadelijke effecten op de gezondheid vast bij het gebruik van alle draadloze technieken. We zijn dan ook zeer bezorgd dat de toename van blootstelling aan straling zal leidden tot schade dat niet kan worden teruggedraaid”. De vijfde generatie (5G) dat nu actief is (2025), is gedaan zonder dosimetrische* bepaling of studie naar de mogelijke gezondheidseffecten. De media verheerlijkt alle mogelijkheden die deze technologie kan bieden en de consequenties voor de gezondheid van mens, plant en dier worden in het geheel niet besproken. Politici, overheden en media zijn verantwoordelijk voor een eerlijke voorlichting. De gewone man wordt nu niet eerlijk geïnformeerd over deze technologische ontwikkeling. Gezondheidseffecten door radiofrequente straling zijn in de media een non issue.”
*Stralingsdosimetrie is het meten, berekenen en beoordelen van de dosis straling die wordt geabsorbeerd door het menselijk lichaam.
Van 5G naar 6G
Voor 5G zijn veel meer zendmasten en antennestations nodig, want een hogere frequentie heeft een kleiner bereik dan de voorgaande netwerken. Gemiddeld genomen reikt een 700 MHz-signaal tot vijftien kilometer. Het bereik van een 3,5 GHz-(gigahertz) signaal is ongeveer een kilometer en de 26 GHz-signalen reiken zo’ n 100 meter. 5G werkt in 2025 met een 3,5 GHz-signaal en daarom plaatsen providers antennes in lantarenpalen en andere lichtmasten, die toch al in de openbare ruimte staan.
De volgende generatie van ons mobiele netwerk, 6G belooft opnieuw een forse stap vooruit, in capaciteit, betrouwbaarheid en datasnelheden. Daarnaast gaat 6G niet alleen voor communicatie gebruikt worden, maar ook voor lokalisatie met behulp van radarwaarneming. Het 6G-netwerk belooft een nog hogere snelheid dan 5G. Het doel is om downloadsnelheden van liefst 100 Gbps (Gigabit per seconde) te halen: 10 keer sneller dan de downloadsnelheid van 5G, en zelfs 300 keer sneller dan de 4G-netwerken.
Is hier het spreekwoord straks inderdaad van toepassing: als het kalf verdronken is, dempt men de put?
Bronnen:
https://stralingsbewust.info/wp-content/uploads/2020/02/Resolutie-1815-Raad-van-Europa-27-05-2011.pdf
https://stralingsleed.nl/blog/ziektes-en-het-verband-met-straling/
https://stralingsleed.nl/blog/de-invloed-van-5g-is-merkbaar-in-de-natuur/
https://stralingsleed.nl/blog/heeft-de-vele-regen-iets-te-maken-met-de-uitrol-van-5g/
https://praktijkhetveld.nl/praktijkinformatie/nieuws/112-230-wetenschappers-wereldwijd-waarschuwen-voor-ernstige-gezondheidsschade-agv-5g
https://stralingsleed.nl/blog/de-lantaarnpalen-worden-massaal-vervangen-door-smart-lantaarnpalen/
Foto:https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/over_elektrocultuur_en_alle_energieen_om_ons_heen/
Reacties door Ria Luttikhold