Bij het inademen haalt ons lichaam zuurstof (een chemisch element met symbool O) uit de lucht om toe te voegen aan ons bloed. Bij een standaard temperatuur en druk verbinden twee atomen O zich tot de molecuul O2: zuurstofgas*.
CO₂ wordt uit het bloed gefilterd door het uit te ademen. De lucht die we uitademen bevat daardoor meer dan 100 keer zoveel CO₂ dan de lucht die we inademen.

*CO2 is de scheikundige afkorting van koolstofdioxide en wordt ook wel kooldioxide of koolzuurgas genoemd. CO2 is een gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is. Maar als gevolg van menselijke activiteiten is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer de laatste 150 jaar extreem sterk toegenomen.

Ademen doe je vanzelf: je ademt zuurstof (O) in en koolzuurgas (CO2) uit. Je ademhaling past zich automatisch aan bij wat je doet:
-als je rustig bent of slaapt, adem je ook rustig,
-als je een inspanning doet, adem je sneller en dieper.
Er zijn verschillende oorzaken voor een versnelde ademhaling zoals bij:
-een inspanning;
-angst en spanningen;
-koorts;
-astma;
-longontsteking;
-een bloedklonter in je longen (longembolie);
-bloedarmoede;
-hersenletsel.

Ademhalingsproblemen is dat de lucht in en/of uit de longen wordt geremd en/of bemoeilijkt wordt. Bij gezonde mensen is de O2-verzadiging in het bloed nagenoeg steeds 100%. Afname van C02-verzadiging maakt:
-duizelig,
-dat je je ijl in het hoofd voelt,
-tintelingen in vingers, handen en lippen geeft,
-pijn of een drukgevoel op de borst,
-krampen van de vingers in strekstand.

Wat onze overheid zegt over draadloos gebruik:
“GSM-masten, mobiele telefoons en wifi zorgen voor elektromagnetische velden. Sterke elektromagnetische velden kunnen lichamelijke klachten veroorzaken. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met bronnen van sterke elektromagnetische velden”.

Kunnen de elektromagnetische velden afkomstig van alle draadloos, kortademigheid veroorzaken?
Symptomen die de GSM-masten alle mobieltje en wifi kunnen veroorzaken zijn:
-hoofdpijn,
-duizeligheid/misselijkheid,
-geheugen- en concentratieproblemen,
-slapeloosheid,
-vermoeidheid/zwakte,
-gevoelloosheid/tintelingen,
-stijfheid van de spieren, trillen en kramp in de handen
-hartklachten zoals hartkloppingen, pijn of steken op de borst, hartbonzen,
-kortademigheid ,
-hoge bloeddruk.

Het verband met elektromagnetische velden en afname van C02
Het elektromagnetische veld is een veld dat heel de ruimte beslaat. Het bestaat uit een elektrisch veld met loodrecht daarop een magnetisch veld en is onzichtbaar, niet te ruiken en niet te horen. Elektrohypersensitiviteit (EHS) of stralingsgevoeligheid is het verschijnsel dat mensen last hebben van elektromagnetische velden (EMV) waarbij zij specifieke gezondheidsproblemen (zie boven) ontwikkelen zoals hartklachten zoals hartkloppingen, pijn of steken op de borst, hartbonzen.

Hartklachten door EMV
Kortademigheid (ook wel dyspnoe genoemd) kan wijzen op een hartprobleem. Er werd een verhoogd risico waargenomen bij blootstelling aan elektromagnetische velden en hartritmestoornissen. Deze straling beïnvloede ook de efficiëntie van de werking van catecholamine, zoals dopamine en epinefrine, in relatie tot het cardiovasculaire (het hart en vaatstelsel)-systeem. Acute blootstelling aan frequenties van o.a. draadloos gebruik, resulteerde in een toename van ongeveer 22% in de hartslagfrequentie en een stijging van ongeveer 14% in de bloeddruk in de slagaders, de arteriële bloeddruk.

EMV verstoren de beschermende bloed-hersenbarrière
De hersenen zijn het enige orgaan met een ingebouwd beveiligingssysteem: de bloed-hersenbarrière. Dit systeem bestaat uit een netwerk aan bloedvaten die belangrijke voedingsstoffen doorlaten, en schadelijke stoffen tegenhouden. De Franse kankerspecialist Prof. Dr Dominique Belpomme noemt de stralingskwestie van alle draadloze, een ‘ernstig probleem voor de volksgezondheid’. Belpomme is gewezen hoogleraar oncologie aan de Université Paris-Descartes. Pr. Belpomme onderzocht hoe het bloed in de hersenen reageerde op de elektromagnetische velden van alle draadloos (EMV). Eén van de verklaringen voor het feit dat sommige mensen gevoeliger zijn voor EM-straling dan anderen, zou te maken hebben met het aantal ‘magnetosomen’ dat iemand heeft, een soort mini-kristallen die zich in de hersenen en op andere plaatsen in het menselijk lichaam bevinden. Ook bij sommige diersoorten zijn magnetosomen terug te vinden. Het zijn receptoren voor het magnetische veld van de aarde en stellen dieren/mensen in staat zich te oriënteren. Sommige mensen zouden meer van deze magnetosomen hebben dan anderen, wat hen gevoeliger maakt voor EM straling. Ook het centrale zenuwstelsel speelt volgens Belpomme een centrale rol bij elektrogevoeligheid. Als de blootstelling van de elektrogevoelige aan EM straling niet aangepakt en verminderd wordt, zou de aandoening volgens Belpomme op termijn kunnen leiden tot neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose (MS). Klachten die staan voor MS, komen dan ook overeen met elektrohypersensitiviteit (EHS), dat wetenschappelijk (nog) niet bestaat.
Volgens Belpomme verstoren EMV de beschermende bloed-hersenbarrière die de hersens moeten beschermen, waardoor het naast het aantal magnetosomen, hersenontstekingen veroorzaakt en oxidatieve stress geeft.

Wat is oxidatieve stress
Elektromagnetische velden/straling kan de toename van vrije radicalen in ons lichaam laten toenemen en geeft oxidatieve schade* en DNA-fragmentatie (versplintering).

* Oxidatieve stress geeft schade omdat er meer vrije radicalen zijn dan dat het lichaam met antioxidanten kan neutraliseren en dit kan leiden tot schade aan de cellen. Antioxidanten beschermen gezonde cellen en weefsels tegen ongewenste reacties en je lichaam heeft antioxidanten nodig om de vrije radicalen (ROS) als gevolg van elektromagnetische straling te neutraliseren. Vrije radicalen beschadigen de zenuwcel: de eiwitten in de cel, de vetten in de celwand en het DNA in de celkern. Zodra je cellen door vrije radicalen beschadigd raken kunnen ze hun functie niet meer goed uitvoeren.

Bronnen:
https://www.mst.nl/p/aandoeningen/ademhalingsproblemen/
https://www.google.com/search?q=verband+met+elektromagnetische+velden+en+benauwdheid&oq=verband+met+elektromagnetische+velden+en+benauwdheid&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIKCAEQABiABBiiBDIKCAIQABiABBiiBDIKCAMQABiABBiiBDIKCAQQABiABBiiBNIBCTI3NTQ0ajBqNKgCCLACAQ&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Foto: https://werkveilig.wordpress.com/2022/02/23/neem-tijd-om-je-hersenen-te-laten-herstellen-zonder-smartphone/
https://stralingsleed.nl/blog/myeline-afbraak-door-straling-kunstmatige-elektromagnetische-velden-emv/