Uit onderzoek is gebleken dat jongeren veel sneller aan de bril moeten door het gebruik van smartphones en tablets. Bijziendheid (myopie) onder jongeren is in 40 jaar tijd zelfs verdubbeld!

De draadloze tablet en mobiel zijn niet meer weg te denken tegenwoordig. De exacte link tussen schermtijd en myopie (bijziendheid) blijft een gebied van lopend onderzoek. Studies suggereren echter dat langdurige focus op objecten dichtbij ‘zoals de schermen van mobiel, smartphone en draadloze laptop’ de ogen kan belasten en mogelijk geassocieerd kan worden met de ontwikkeling en de toename van myopie bij kinderen en jongvolwassenen.

Oogheelkundige Caroline Klaver, die onderzoek deed naar bijziendheid (myopie) onder jongeren, maakt zich zorgen. “Als je een bijziendheid ontwikkelt die min 6 of meer is, dan heb je een kans van 1 op 3 om de rest van je leven slechtziend te zijn. Het is op je 20ste misschien nog geen probleem, maar de ernstige slechtziendheid treedt pas op wanneer je ouder wordt.’’

Myopie bij kinderen: een groeiend probleem dat aandacht verdient
Myopie, ook wel bekend als bijziendheid, komt wereldwijd steeds vaker voor. Voor Nederland waarschuwen deskundigen voor een explosieve in toename van ernstige myopie. Het aantal jongeren met zichtproblemen zit zo erg in de lift, dat de voorspelling is dat in 2050 de helft van onze bevolking kampt met myopie.

Hoe bijziendheid ontstaat?
Lichtstralen (licht, is een vorm van elektromagnetische straling. Elektromagnetisch straling die de smartphone en draadloze tablet onzichtbaar produceren) vallen het oog binnen via het hoornvlies en gaan via de pupil naar de ooglens. De ooglens heeft een platte bolvorm. Het hoornvlies en de ooglens breken de lichtstralen en komen achter de ooglens samen in één punt. Bij normaal gebruik van de ogen vallen de lichtstralen samen op het netvlies, achter in het oog. Hierdoor ontstaat er één helder beeld. Is iemand nu bijziend, dan komen de lichtstralen samen vóór het netvlies in plaats van erop. Het zicht in de verte is hierbij wazig (bijziendheid).

Hoe herken je myopie bij kinderen?
-veel of regelmatig knijpen met de ogen,
-opvallend vaak in de ogen wrijven,
-het schoolbord (of ander object op afstand) niet goed kunnen zien,
-veel of regelmatig last van hoofdpijn en
-klagen over vermoeide, prikkende of pijnlijke ogen.

Myopie (bijziendheid) door smartphone gebruik
Te lang dichtbij kijken naar bijvoorbeeld een smartphone, tablet of boek en te weinig tijd buiten doorbrengen op kinderleeftijd, zijn misschien wel de grootste boosdoeners. Het heeft invloed op de groei van de ogen en daarmee op de ontwikkeling van bijziendheid. Zolang het oog nog groeit (soms tot wel 25 jaar) kan bijziendheid ontstaan of verergeren door dit gedrag.

Smartphone en mobiel
Een smartphone en een mobiel ‘werken’ draadloos op elektromagnetische velden. We spreken over elektrische en magnetische velden (EMV) als de velden aan elkaar gekoppeld zijn. Elektromagnetische velden: niet te ruiken zijn, niet te zien en niet te horen. De sterkte van elektromagnetische velden is het grootst dichtbij de bron en neemt af als de afstand tot de bron groter wordt. Het aantal golfbewegingen in de sterkte van de velden per tijdseenheid noemt men de frequentie. De frequentie wordt uitgedrukt in het aantal golfbewegingen per seconde en de eenheid is ‘hertz’. Als de velden sterk genoeg zijn, kunnen er gezondheidsrisico’s ontstaan want de effecten die elektromagnetische velden op een lichaam hebben hangen af van de frequentie en de sterkte van de velden.

Toename elektromagnetische velden
Sinds het begin van alle draadloze, in juli 1994, was het eerste openbare GSM-netwerk beschikbaar en zijn alle draadloze toepassingen alleen wetenschappelijk benaderd vanuit een economische en technische invalshoek. Scholen waren pas goed bezig als ze hun gebouwen met een wifi netwerk lieten uitrusten. Ziekenhuizen en openbare plaatsen werden overspoeld door draadloze communicatietechnologie en tegenwoordig heeft iedereen een smartphone, die elektromagnetische straling uitzendt, zelfs wanneer er niet actief gecommuniceerd wordt. We baden zo 24 uur in een omgeving vol elektromagnetische velden en straling!

Opwarming of het thermisch effect
Het soort effect dat deze elektromagnetische velden op een lichaam heeft hangt af van de frequentie. Bij de radiofrequente velden van alle draadloze kunnen wetenschappelijk een opwarming van 10 C in het lichaam optreden en bij hogere waardes kan er schade aan lichaamsweefsels of organen ontstaan. De norm voor het toestaan van EMV is dan ook op deze opwarming (thermisch effect) gebaseerd. Het biologisch effect is nooit onderzocht.

Meest gevoelige orgaan
Het meest gevoelige orgaan voor schade door opwarming is het oog. De Gezondheidsraad zegt hierover dat: “vanwege het geringe vermogen van het oog om warmte af te voeren, kan blootstelling aan EM velden (EMV) al snel leiden tot een behoorlijke verhoging van de temperatuur (het thermisch effect)”. Het Kennisplatform Elektromagnetische velden zegt: “sterke elektromagnetische velden met frequenties die voor mobiele telecommunicatie worden gebruikt, kunnen lichaamsdelen opwarmen. Bij hoge blootstelling kan overmatige opwarming leiden tot schade aan het oog ”.

Mobielverbod
In Nederland is de discussie over de negatieve consequenties van de digitale media op gang gekomen. Vooral ouders en docenten onderkennen het effect van het langdurige schermgebruik. Dit heeft er toe geleid dat sinds 1 januari 2024 het gebruik van mobiele telefoons niet meer is toegestaan op middelbare scholen en vanaf het schooljaar (2024-2025) is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op basisscholen en het (voortgezet) speciaal (basis) onderwijs.

Hoelang moet het nog duren voordat deze feiten over mobiel gebruik officieel bekend worden gemaakt? Net zolang als het niet-roken verhaal?

Bronnen
https://www.vanleeuwenopticiens.nl/oogzorg/oogzorg/myopie-bij-kinderen-een-groeiend-probleem-dat-aandacht-verdient/ en foto
https://www.rivm.nl/elektromagnetische-velden
file:///C:/Users/Gebruiker/Downloads/advies-radiofrequente-elektromagnetische-velden-300-hz-300-ghz%20(10).pdf
https://www.kennisplatform.nl/wetenschap-over-emv-mobiele-telefoons/#:~:text=Sterke%20elektromagnetische%20velden%20met%20frequenties,het%20oog%2C%20uitdroging%20en%20hittestress.
https://stralingsleed.nl/sigarettenplaatjes-gelden-ook-voor-mobiel-gebruik/