Wat is CO2 eigenlijk?
CO2(koolstofdioxide) is een kleurloos en reukloos gas dat bestaat uit een verbinding tussen koolstof(C) en zuurstof (O2) Ze produceren uit koolstofdioxide, water en licht hun belangrijkste bouwstof en energiedrager: glucose. Als ‘afvalstof’ ontstaat zuurstof, dat nodig is voor de ademhaling. CO2 komt van nature voor in de aardatmosfeer. Planten zetten water en CO₂ om in koolhydraten en zuurstof (fotosynthese), een bouwstof voor planten en CO₂ is gunstig voor de natuur en maakt de aarde groener.

CO2 -uitstoot
Maar zodra CO2, door toedoen van de mens in de atmosfeer terecht komt, spreken we van CO2-uitstoot. Dit draagt bij aan opwarming van de aarde en komt o.a. door de:
-industrie,
-elektriciteit,
-mobiliteit (verkeer, vervoer per trein of vliegtuig),
-de landbouw (veeteelt en mestgebruik),
-de bebouwde omgeving (vanwege het stoken van aardgas) en het
-landgebruik (zoals bebouwing dat ten koste gaat van groene gebieden).

Opwarming van de aarde
De uitstoot van CO2 is schadelijk voor het milieu want CO2 of koolmonoxide is naast methaan (CH4), lachgas en waterdamp het meest bekende broeikasgas. En broeikasgas houdt de warmte van de aarde vast waardoor de aarde opwarmt.

In 2022 wordt duidelijk dat de IT* techieken waaronder ons draadloos gebruik eveneens een vervuilende sector is t.o.v de CO2 toename.

*Onder IT (Information Technology) verstaat men het volledige domein dat de hardware, software, randapparatuur en netwerken voor de mobiele communicatie omvat. ICT (Informatie- en Communicatietechnologie) verwijst naar alle digitale apparatuur of diensten die gericht zijn op draadloze communicatie. De huidige datacenters die nodig zijn om al het verkeer van het netwerk te kunnen verwerken zorgen voor uitstoot van CO2. In 2010, waren deze datacenters verantwoordelijk voor twee procent van de jaarlijkse wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (BKG), ongeveer 4% in 2020 en de verwachting voor 2025 is 6% en als de huidige groeilijn zich doorzet is ICT verantwoordelijk voor 14 procent van de mondiale broeikasgasuitstoot in 2040!

ICT is hard op weg de meest vervuilende sector, wereldwijd, te worden
De ICT-sector is dus hard op weg om een van de meest vervuilende sectoren wereldwijd te worden door ons intensieve draadloos internet gebruik. Want ongeveer 60% doet onderzoek op internet, shopt online en zoekt naar informatie over gezondheid. Vijftig procent doet zijn bankzaken online, zoekt naar banen en boekt reisjes. En bijna 15% is online op zoek naar mensen (een partner misschien). Gebruik makend van o.a.:
-Facebook. Facebook is een sociaal platform en heeft meer dan 1,15 miljard gebruikers… Meer dan 500 miljoen mensen loggen elke dag in op Facebook en er worden zo’n 300 miljoen nieuwe foto’s geüpload per dag.
-Twitter en LinkedIn zijn een stuk kleiner maar na Facebook duidelijk de meest geliefde social media sites. Er worden meer dan 175 miljoen tweets per dag verstuurd.

Maar wat doet al dit 5G gebruik op het klimaat en op de mens? En waarom blijft dit zo onderbelicht?

Want de impact hierop wordt onderschat en nauwelijks genoemd. Een studie, aangestuurd door Frédéric Bordage, Frankrijk, geeft aan dat de digitale technologieën samen goed zijn voor het meewerken aan alle uitstoot van broeikasgassen, wereldwijd!

De invloed van het 5G gebruik op de CO2-uitstoot
De technologie die bij het 5G netwerk komt kijken maakt dat datacenters nóg intensiever gebruik maken van alle data. Data dat wordt opgeslagen in datacenters, moet voorzien worden van stroom om continu te werken én moet gekoeld worden. Netwerk en IT-bedrijf Cisco heeft uitgezocht dat in 2021 het wereldwijde dataverkeer zeven keer hoger is dan het in 2016 al was. Door de veel hogere frequenties die 5G gebruikt is de verbinding een stuk sneller maar een nadeel van deze hoge frequenties is dat het signaal aanzienlijk minder ver komt dan de vorige netwerken, waardoor er wereldwijd signaal-versterkende antennes (small cells) moeten worden gemonteerd, die allemaal energie nodig hebben, net als de grote nieuwe antennemasten voor 5G. Alleen al in Nederland zijn voor 5G, tienduizenden nieuwe small cells nodig en wereldwijd miljarden. Het netwerk, de elektronica voor het verwerken van de signalen in de datacentra’s, zijn de grootste verbruikers want de zenders en ontvangers hebben allemaal energie nodig en vervuilen zo de aarde.

Stroom
Eén 5G-basisstation gebruikt naar schatting ongeveer evenveel stroom als 73 huishoudens, en 3x zoveel als de vorige generatie basisstations (2, 3 en 4G). Als de basisstations, datacentra en apparaten bij elkaar worden opgeteld, zal de telecommunicatie tegen 2025 meer dan 20% van de elektriciteit in de wereld verbruiken, zegt Huawei-analist dr. Anders Andrae. Talrijke rapporten beschrijven dan ook het exponentieel toenemende energieverbruik toe aan 5G en alle Internet of Things-toepassingen*.
*Internet of Things (IoT) genereert heel erg veel informatie waarmee het bedrijfsprocessen slimmer, sneller en efficiënter inricht, en/of nieuwe diensten en business-modellen worden ontwikkeld.

Zeldzame materialen
Naast het energieverbruik, zal het produceren van miljarden nieuwe 5G-apparaten, en het vervangen van alle vorige generatie-apparatuur, leiden tot een enorme vraag naar zeldzame metalen zoals lithium, met alle gevolgen van dien voor de aarde.

Zin/onzin
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ecologische voetafdruk* van 5G, en toekomstige netwerken, gestopt worden.
*De ecologische voetafdruk weergeeft hoeveel biologisch productieve grond- en wateroppervlakte gebruikt om hrt gebruiksniveau te kunnen handhaven en de afvalproductie verwerkt.

Wanneer gaan we onder ogen zien dat dingen te belachelijk zijn voor woorden, zoals;
-online vergaderen. Door de corona pandemieën, is er een explosie aan het online vergaderen. Uit een gemeenschappelijk onderzoek van de universiteiten van Perdue en Yale en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) bleek in 2021 al uit een gemeenschappelijk onderzoek dat dit een bijzonder slechte zaak is. Zij berekenden voor het eerst niet alleen de CO2-uitstoot, maar ook het water- en landgebruik dat nodig is i.v.m. met toenemende onlineactiviteiten (door het koelen van alle extra datacentra die nodig zijn en de plekken die nodig zijn voor alle datacentra’ s). Als die stijging met minstens twintig procent effectief aanhoudt is elk jaar een bos van 185.000 vierkante kilometer nodig om de extra uitstoot aan CO2 te compenseren. Het extra water dat nodig is voor de verwerking en verzending van gegevens, is net zoveel om meer dan 300.000 Olympische zwembaden te vullen!
-zoom-vergaderen. Zoom Video Communications is een Amerikaans softwarebedrijf voor teleconferentieservice. Met het platform kunnen videoconferenties, online-vergaderingen, chatsessies en mobiele samenwerking georganiseerd worden. Wie deelneemt aan vijftien Zoom-vergaderingen van een uur per week, vertegenwoordigt daarmee een uitstoot van 10 kilo CO2, rekende Enrique Ortiz uit, de directeur van het Andes Amazon Fund (Natuur- en milieueducatie programma in het Amazonegebied).

Wat zijn de mogelijke oplossingen?
In 2020 is de CO2-uitstoot door de Nederlandse economie gestegen naar 11,3 procent. Nederland wil vóór 2030, 55% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990, en in 2050 95% procent minder. In april 2018 nam het Parlement met een ruime meerderheid de nieuwe klimaatwet aan om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Het doel om in 2030 in Nederland bijna de helft (49%) minder broeikasgassen uit te stoten.

Oplossing
Misschien is het heel erg wijs om te stoppen met 5G? Om het draadloos internetgebruik net zo duur maken dan nu een pakje sigaretten is? De vervuilende fabrieken sancties opleggen, en nog wijzer is het om één gedeelte van Nederland compleet stralingsvrij te houden voor de mensen die er nu al ziek van worden en er niet tegen kunnen, zodat deze mensen ook kunnen blijven wonen

Bronnen:
https://stralingsleed.nl/blog/meer-co2-uitstoot-van-5g-dan-van-de-luchtvaart-it-de-grote-wereldwijde-vervuiler/
https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/dossier-broeikasgassen/welke-sectoren-stoten-broeikasgassen-uit-#:~:text=In%202022%20werd%20van%20de,het%20stoken%20van%20aardgas%20voor
Foto: https://www.ad.nl/binnenland/belangenclub-sleept-staat-voor-rechter-eist-verbod-uitrol-5g~a4c292b3/
Foto ik ben geen proefkonijn: eigen