De Elektronische Schap Label (ESL)

 Het wordt nog moeilijker voor de elektrogevoelige om naar de supermarkt te gaan. De straling neemt enorm toe door alle nieuwe draadloze technieken. Het was al een hele aanslag op je gezondheid om de wekelijkse boodschappen bij elkaar te grijpen, maar het met het in gebruik nemen van de digitalisering van de prijskaartjes onmogelijk om de wekelijkse boodschappen te halen. Tot nu toe was in elke supermarkt anders en de supermarkt met de minste elektromagnetische velden (EMV) daar ging je naar toe. De nieuwe technieken komen eraan en ik vrees het moment dat het niet meer zal gaan in de winkel. Dat ik neerval omdat ik niet op tijd wegwezen kon. Het moment dat er teveel straling is en waar ik als elektrogevoelige op ga reageren. Waarom worden een grote mensen buitengesloten?

 De papieren prijskaartjes
Want de papieren prijskaartjes gaan er uit en worden vervangen door elektronische prijskaartjes. Een ontwikkeling wordt geïntroduceerd waar bijna alle supermarkten, apotheken, kleinhandel, warenhuizen, logistieke bedrijven, doe-het-zelf winkels, elektronica zaken en de speciaalhandel gebruik van gaan maken: de electronic shelf label ‘s of elektronische etiket (ESL). De ESL die de elektrogevoelige noopt om weg te blijven van deze zaken.

 Elektronisch etiket (ESL)
Het electronisch etiket of ‘electronic shelf label’ (ESL) is ontwikkeld om de digitalisering in een winkel te versnellen. Een elektronisch systeem van schaplabels (prijskaartjes) die in winkels worden gebruikt om de prijs en andere informatie van producten weer te geven. Met één druk op de knop is een centrale prijswijziging direct actief in alle winkels van het betreffende bedrijf. Soms is er ook een knipperlicht dat aangezet wordt bij een afprijzing of bonus. De kern van het systeem bestaat uit draadloze prijskaartjes van het product (de zogeheten electronic shelf labels) die communiceren met de smartphone applicatie en de backend bij de kassa. Om een product te scannen houden bezoekers simpelweg hun smartphone tegen het productkaartje.

Naast de vele elektromagnetische velden die er al zijn
Deze slimme oplossing kan worden ingebed in bestaande IT-systemen en helpt bedrijven bij het opzetten van een Internet of Things (IoT)-infrastructuur die de prijsautomatisering mogelijk maakt en de winkelervaring verbetert voor het grote publiek. De mensen die echter gevoelig zijn voor elektromagnetische velden van alle draadloze apparaten kunnen hierdoor niet meer in de supermarkt zijn. Een supermarkt waar iedereen de smartphone paraat houdt om het product te scannen, naast alle elektromagnetische velden die er al waren van:
-kassasystemen met slimme software.  Hardware is volledig te optimaliseren naar de situatie in de supermarkt, terwijl slimme modules in de software meer inzicht geven in het koopgedrag van de klant. Inzicht geven over actiecodes, ingrediënten, urenregistratie, kortingspassen, het optimaliseren van het wegen van versproducten, het doorlopend bijhouden van kortingen en o.a. de koppeling met een kortingspas van de klant. En niet te vergeten de laaghangende energiezuinige verlichting bij de kassa;
-een zakelijk wifi netwerk;
-gratis klanten wifi;
-antidiefstalpoortje. Deze werken op basis van radiofrequente (RF) velden die door de tags of labels wordt getriggerd wanneer die in het detectieveld van de antennes terechtkomen;
-een draadloos omroepsysteem.  Klanten kunnen vanaf diverse servicepunten op de knop van een oproepunit drukken om een winkelmedewerker op te roepen;
-veel supermarkten in Nederland bieden middels apps op de smartphone een standaardaanbod aan van recepten, producten en aanbiedingen en o.a. spaarzegels sparen, waardoor de smartphone constant aan is en de elektromagnetische velden (straling) verspreid. Elektrogevoeligen worden ongevraagd ‘bestraald’ en worden onwel van alle digitale toepassingen.

Verschillende winkels hebben al een elektronisch etiket (ESL)
Verschillende winkel (keten) ‘s hebben het ESL-systeem al ingevoerd, vooral supermarkten. Hoogvliet begon hier in 2009 mee en was een van de eerste winkels in Nederland die gebruik maakte van ESL’s.  In 2018 startte Ahold Delhaize  een proef  met het ESL-systeem en vervolgens is Ahold Delhaize in 2020 begonnen met de invoering van ESL’s in zijn Albert Heijn-winkels . Ook PLUS maakte in mei 2020 bekend in 9,5 miljoen euro te investeren in ESL’s.  De PLUS-winkels zullen op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2021 worden uitgerust met ESL’s. Gamma is in 2020 begonnen met het testen van ESL’s in zijn winkels.

Het nieuwe normaal
Verwacht wordt dan ook dat de ESL-markt zal groeien de snelle toename van het Internet der Dingen (IoT) in de detailhandel en dat het een breed scala aan supermarktenmarkten, bouwmarkten, sportartikelzaken, meubelzaken, en andere zaken zal geven in de toekomst.

Hoe werken elektronische etiketten
ESL-modules maken gebruik van elektronisch papier (e-papier) of liquid-crystal display (lcd= een plat beeldscherm) om de prijs van artikelen weer te geven.  Een communicatienetwerk is in staat om de elektronische etiketten bij prijswijzigingen automatisch aan te passen. Het  draadloze communicatienetwerk beschikt over een zekere bandbreedte, snelheid en accu. De wijze van draadloze communicatie kan op zijn basis van:
1.radiogolven;
2.infrarood;
3.zichtbaar licht.

1.Radiogolven
Radio-frequency identification (identificatie met radiogolven of RFID) is een technologie om van een afstand informatie op te slaan in producten en af te lezen.  RFID-tags die gebruikmaken van Near-field communication of NFC, een draadloze communicatiemethode die gebruik kan maken van de volgende frequenties:
-125 kHz (Laag Frequent, LF);
-3,56 MHz (Hoog Frequent, HF);
-860 tot 950 MHz (Ultra Hoog Frequent UHF);
-2,45 GHz (Microgolven, MW).

                                                                                            Het elektromagnetisch spectrum

2.Infrarood
Infrarood betekent ‘onder het rood’, omdat de frequentie van infraroodstraling iets lager ligt dan die van het zichtbaar licht. Infrarode straling is voor het menselijk oog niet waarneembare elektromagnetische straling met golflengten tussen circa 780 nanometer (nm*) en 1 millimeter (106  nm), en ligt in het elektromagnetisch spectrum tussen het zichtbaar licht en de microgolven. Het golflengtegebied van infrarood wordt onderverdeeld in:
-780 nm tot 10 micrometer aangeduid met nabij-infrarood;
-10 tot 30 µm met middel-infrarood;
-30 µm tot 300 µm met ver-infrarood;
-300 µm tot 1 mm met sub-millimetergebied.

*Een nanometer, symbool nm, is een lengtemaat die is afgeleid van het Internationale Stelsel van Eenheden (SI-stelsel) en is gelijk aan 10−9 meter, dus 0,000 000 001 meter of een miljardste van een meter.

3.Zichtbaar licht
Het zichtbare licht is het gedeelte van het elektromagnetisch spectrum dat gezien kan worden door het menselijk oog. De verschillende golflengten worden door het oog gezien als verschillende kleuren: de regenboogkleuren, waar rood de langste golflengte heeft en violet de kortste.

Ultraviolette straling is ioniserende straling
Als de golflengte van elektromagnetische straling voldoende kort is, dan is de energie van de fotonen hoog genoeg om elektronen weg te halen uit moleculen. Daardoor ontstaan in de weefsels van levende wezens chemische reacties die giftige stoffen produceren. Ook het DNA in de celkern kan beschadigd worden. Hoewel de ionisatie-energie van moleculen sterk varieert, wordt voor de definitie van ioniserende straling de grens van 124 nanometer (nm) gehanteerd, in het zogenaamde “harde ultraviolet” (UV-C). Het is te hopen dat nieuwe technieken hier geen gebruik van gaan maken.

Oplossing voor de elektrogevoeligen in Nederland
Naast het rookverbod een smartphone verbod op winkeldeuren!

 

Foto ESL: https://www.distrifood.nl/formules/nieuws/2020/05/plus-investeert-miljoenen-in-schaplabels-10113488
Foto RFID: https://jarnobaselier.nl/radio-frequency-identification-rfid/
https://www.distrifood.nl/formules/nieuws/2019/09/elektronische-schaplabels-ah-test-worden-uitgerold-101126911
https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_shelf_label
https://www.emerce.nl/nieuws/albert-heijn-digitaliseert-prijskaartjes-winkelschap
https://jarnobaselier.nl/radio-frequency-identification-rfid/