Wat de mobiele telefoonindustrie niet wil dat we weten
In 2018 werd de NGO (niet-gouvernementele organisatie) Phonegate Alert opgericht.
Dit omdat de Telecom ons willens en wetens blootstellen aan radiogolfstraling die de veiligheidsnormen, die hiervoor gemaakt zijn, ver overstijgen.
Teveel straling
In Frankrijk werd in september ‘23 dan ook de verkoop van de iPhone 12 verboden omdat de toestellen té veel elektromagnetische straling uitzonden. Uit tests uitgevoerd door de ANFR (Agence Nationale des Fréquences) bleek dat de absorptie van de straling door het lichaam (de SAR-waarde) 5,74 watt per kilogram (W/kg) bedroeg! Dat is 1,74 watt of 40% meer dan de wettelijke maximale hoeveelheid van 4 W/kg. Dit leidde tot een tijdelijk verkoopverbod in Frankrijk en de eis dat Apple alle verkochte modellen aan de norm zou moeten voldoen.
Apple heeft hier in oktober op gereageerd met de iOS 17.1-update* die de SAR (Specific Absorption Rate) verlaagde tot 3,94 W/kg, daar waar een limiet geld voor 4 W/kg!
*iOS (iPhone Operating System) is een besturingssysteem dat is ontwikkeld door Apple Inc. en is gemaakt voor de iPhone, iPad en iPod Touch.
De SAR-waarde is gebaseerd op een dummy
De SAR waarde staat voor en is een eenheid die uitdrukt hoeveel straling er in het lichaamsweefsel wordt geabsorbeerd. Europa legt op dat alle mobiele telefoons, dus ook smartphones, niet meer dan 2 W/kg mogen uitzenden. De Europese en internationale normen die gelden voor het op de markt brengen van mobiele telefoons, schieten echter ernstig tekort als het gaat om de bescherming van de gezondheid en veiligheid van de gebruikers. De specifieke absorptiesnelheid (SAR) waarmee de officiële mate van blootstelling aan thermische golven wordt gemeten, is namelijk een foutieve en misleidende indicator. Want door parameters te gebruiken die niets te maken hebben met het werkelijke gebruik, hebben fabrikanten consumenten willens en wetens misleid over de werkelijke SAR-niveaus van hun mobiele telefoons. De SAR-waarde is namelijk bepaald n.a.v. een dummy, een pop ter grootte van een flinke volwassen man (188 cm, 100 kilo), genaamd ‘Sam’. Dat staat voor Specific Anthropomorphic Mannequin. Deze dummy is echter veel groter dan 97% van de bevolking en dat betekent dat de SAR-tests dus maar voor 3% van de bevolking kloppen.
Andere draadloze apparaten
Niet alleen de straling van mobiele telefoons maar ook de SAR-waarden voor laptops, routers, tablets en bv. draadloze printers staan ter discussie. De toegestane SAR-limieten van de Federale Communicatie Commissie (FCC) is 1,6 W/kg voor draadloze apparaten die in de buurt van of tegen het lichaam worden gebruikt en op 20 cm van het apparaat moet deze waarde lager liggen dan 2 Watt per kilo.
Maar… de straling neemt af met het kwadraat van de afstand. Dus op een kwart van de afstand neemt de straling 16 keer toe. Heb je je laptop op schoot, dus op minder dan een inch afstand, kan de straling 100 keer hoger liggen dan de vermelde SAR-waarde.
Hier zijn toch normen voor?
In Nederland en de meeste andere westerse landen zijn de limieten voor blootstelling van burgers aan elektromagnetische straling van zendmasten, mobieltjes of wifi gebaseerd op de zogeheten ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection)-limieten. Een particuliere stichting, gevestigd is in München en wetenschappelijk onderbouwde limieten opstelt voor elektromagnetische velden (EMV) voor alle draadloze technieken.
ICNIRP-limieten
De ICNIRP-limieten zijn voornamelijk gebaseerd op acute opwarmingseffecten van meer dan 1˚C temperatuurverhoging van weefsel (het thermisch effect). Echter, er zijn inmiddels honderden studies die biologische effecten aantonen, zoals DNA-schade bij stralingsniveaus vér onder de opwarmingsgrens van het ICNIRP.
Dat cruciale wetenschappelijke studies ontbreken
Want er zijn honderden studies bekend die biologische effecten aantonen zoals;
-DNA-schade bij stralingsniveaus ver onder deze opwarmingsgrens gehandhaafd door de ICNIRP,
-studies die laten zien dat elektromagnetische straling vrije radicalen aanmaken in een lichaam (een teveel aan vrije radicalen, kan oxidatieve stress veroorzaken en oxidatieve stress kan na lange tijd mogelijk hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel kan veroorzaken),
-studies die effecten op de mannelijke vruchtbaarheid aantonen.
De ICNIRP heeft dus aan ‘cherry picking’ gedaan. Verder blijkt dat de leden van de ICNIRP diverse belangenverstrengelingen en dubbelrollen hebben, (hadden?) en dat de financiering van de ICNIRP niet 100% duidelijk is (was).
Verlaging van de normen
Het BioInitiative Rapport* concludeert dat biologische effecten optreden bij veel lagere blootstellingen als de normen van de ICNIRP.
* Het Bio-Initiative rapport is een pleidooi voor lagere blootstellingslimieten, op basis van wetenschappelijke publicaties. Onderzoekers hebben verbanden aangetoond tussen blootstelling aan elektromagnetische velden en alle draadloos.
Dit ondersteunt de oproep tot nieuwe, beschermende blootstellingsnormen!
Ze adviseren een norm van:
-Elektro Magnetische Velden: 0,6 vollt per meter (V/m) en is nu 5.000 V/m!
De Europese Unie heeft 3 frequenties voor 5G aangewezen: 700 megahertz (MHz), 3,5 gigahertz (GHz) en 26 GHz. De eenheid hertz wordt gebruikt voor de frequentie van periodiek wisselend verschijnselen zoals de elektromagnetisch velden.
Bronnen:
https://phonegatealert.org/en/about-international-phonegate-scandal/
https://phonegatealert.org/en/list-of-mobile-phones-with-non-compliant-sars-removed-or-updated-in-france-2/
https://www.jrseco.com/nl/sar-waarden-over-veilig-gebruik-van-mobiele-telefoons-kloppen-voor-geen-millimeter/ https://stralingsleed.nl/blog/draadloze-communicatie-en-de-icnirp-norm/
https://aa-woonbiologie.nl/wetenschap-over-5g/
1 februari 2025
Reacties door Ria Luttikhold