Het levensgeluk van onze jongeren holt achteruit. De hoofdverdachte? De smartphone! Ruim de helft van de kinderen van 9 t/m 13 jaar zegt min of meer verslaafd te zijn aan de mobiele telefoon. Dat blijkt uit representatief onderzoek van onderzoeksbureau No Ties voor het NOS Jeugdjournaal in maart 2023. Meer dan 500 kinderen vulden hier de enquête in.

Niets heeft onze ontmoetingen, slaapritme, liefdesleven, winkelgewoontes, nieuwsconsumptie, schoollessen, vakanties, reizen, dinertjes en zelfs onze wc-bezoekjes zó verandert als de smartphone.

Voor de invoering van het digitale tijdperk was menselijk contact een kwestie van onderonsjes, van persoon tot persoon. Maar de smartphone-revolutie heeft deze gewoonte aan de kant gezet en we zitten midden in een gigantisch sociaal experiment, waarin jonge mensen op dit moment de belangrijkste proefkonijnen zijn. En dat is, naast de meest beïnvloedbare doelgroep, de allereerste groep die opgroeit met de smartphone.

Tegelijkertijd zien we dat westerse tieners in een grote mentale gezondheidscrisis verkeren. Want ze spreken minder met elkaar af, vertonen meer gedragsproblemen, zijn vaker depressief en er zijn grote zorgen om de toename van zelfdodingen onder jongeren*. Tegelijkertijd zien we dat de afgelopen jaren de stijging van de criminaliteitscijfers voor veel landen over de hele wereld een grote zorg zijn geworden. De boosdoener? De smartphone!

* Onder jongvolwassenen is het aantal zelfdodingen sinds 2013 bijvoorbeeld met bijna 17 procent toegenomen, zegt Renske Gilissen, hoofdonderzoeker bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie.

Verslaafd aan de smartphone
Er is sprake van een smartphone verslaving als er echt problemen ontstaan in je leven hierdoor. Als je zelf al geprobeerd hebt je om gedrag te veranderen, maar dat niet lukte. Als je door je telefoongebruik problemen krijgt met andere mensen, thuis of op school. Het teken dat je verkeerd bezig bent en dat je verslaafd bent aan de smartphone.

Dit zijn de signalen van verslaafd zijn aan je smartphone:
-als je vaak aan je telefoon of aan bepaalde apps, games of sociale media denkt, ook als je er niet mee bezig bent,
-als je steeds langer met je telefoon bezig bent,
-als je eigenlijk geen andere dingen meer doet en al je leuke dingen uit je mobiel haalt,
-als je weleens hebt geprobeerd om minder tijd aan je mobiel te besteden, maar dit niet lukte,
-als je onrustig of boos wordt wanneer je je mobiel niet kunt gebruiken,
-als je vaak langer met je telefoon bezig bent dan je van plan was,
-als je ouders geen contact meer met je kunnen krijgen, en er veel ruzie is over de manier waarop jij omgaat met je mobiel,
-als je wel eens liegt over de hoeveelheid tijd die je aan je telefoon besteedt,
-als je je telefoon gebruikt om jezelf af te leiden van dagelijkse problemen.

Mobiele telefonie werd algemeen gebruik na de start van het eerste gsm-netwerk in 1994. Je kon de mobiel (gsm) gebruiken als draadloze telefoon en je kon ermee sms’ en. Nu de mobiel de puberteit heeft afgeschud, en smartphone heet, waarmee je niet alleen kunt bellen en sms’en, maar ook toegang tot het internet hebt, is het een moment om de invloed op het welzijn van onze jonge kinderen te beoordelen. Het bewijs is overweldigend: smartphones en sociale media vormen een groot gevaar voor de mentale gezondheid* van tieners. Een ingrijpende verandering van de afgelopen twintig jaar in het dagelijkse leven. Steeds meer contact is op de digitale toer en die lijn zet zich meer en meer voort.

*Mentale gezondheid is de geestelijke gezondheid en omvat het emotionele, psychologische en sociale welzijn en beïnvloedt de cognitie (geheugen, intelligentie, taal en concentratie), perceptie en gedrag.

Enkele kreten uit de krant;
-‘ongekende daling in mentale gezondheid meisjes’,
-‘crisis in de jeugdzorg’ en
-‘steeds meer jongeren maken einde aan hun leven’.

Nederlandse kinderen zijn een stuk minder tevreden met hun leven sinds de smartphone zijn intrede heeft gedaan, zo bleek laatst uit een grootschalig onderzoek van Health Behaviour in School-aged Children.

Emotionele problemen bij kinderen
Tussen 2009 en 2021 verdubbelde het aantal kinderen met emotionele problemen. Vooral met meisjes gaat het slecht. In 2009 rapporteerde 21, 4 procent van de meisjes mentale problemen en in 2023 gaat het al om 43 procent.

Verbod op de smartphone
Veel Nederlanders willen dan ook paal en perk stellen aan het smartphone gebruik, waaronder een verbod tot de brugklas, dus geen sociale media tot 14 jaar. Vanaf 1 januari 2024 mogen middelbare scholieren al geen mobiel meer gebruiken in de klas. Ook tablets en smartwatches zijn niet meer welkom tijdens de les. Vanaf het schooljaar 2024-2025 mogen ook kinderen op de basisschool dit niet meer. Kinderen moeten pas een mobieltje krijgen als ze naar de middelbare school gaan! Ouders erkennen dat ze hun kinderen op té jonge leeftijd een mobieltje geven, blijkt uit onderzoek van DIT, het journalistieke digitale platform van de EO, onder bijna 1600 Nederlanders naar het effect van smartphones op kinderen.

Reactie scholiere na het verbod op het voortgezet onderwijs
‘Ik dacht in de eerste week van het verbod vaak: wat moet ik nu doen tijdens pauzes of tussenuren?’, vertelt iemand uit de vijfde klas van het lyceum in het Groningse Leek, over het mobieltjesverbod. ‘Maar nu heb ik veel beter contact en diepere gesprekken met mijn beste vriendin. Ik bleek namelijk niet eens te weten wat haar favoriete kleur is.’

Meer dan de helft zegt ook dat ze na de invoering van een ’thuis of in de kluis’-telefoonverbod meer zijn gaan praten met vrienden en klasgenoten en 40 procent van de leerlingen zegt dat de pauzes er gezelliger op zijn geworden.

De straling van de smartphone geeft gezondheidsklachten
Het smartphone verbod geeft niet alleen meer sociale contact maar is ook beter voor de algemene gezondheid van onze jeugd. Want duizenden wetenschappelijke onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat de kunstmatige elektromagnetische velden (straling) van alle draadloos gebruik, schadelijke effecten kunnen hebben op de gezondheid van mens, dier en natuur. Het menselijk lichaam functioneert namelijk op basis van lichaamseigen elektromagnetische signalen (zoals in hersenen, hart, zenuwstelsel, spieren en cel-communicatie), de natuurlijke elektromagnetische velden. Deze natuurlijke signalen en de kunstmatige velden hebben een wisselwerking met elkaar (interferentie), waardoor lichaamsfuncties verstoort raken. Vooral kinderen, zieke mensen, ouderen en hooggevoelige mensen zijn extra kwetsbaar.

De biologische effecten
Naast de thermische effecten die wél erkend worden door het ICNIRP ( International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection), veroorzaken de kunstmatig gemaakte straling van alle antenne-installatie ook een biologisch effect. Biologische effecten van straling voor het menselijk lichaam kunnen o.a. zijn:
-hoofdpijn, toenemende druk of dreun of golf in hoofd, brainwave-gevoel, duizelig;
-oorsuizingen of piepen, fluiten, gebrom in oren, lichte doofheid;
-concentratieverlies, geen focus meer, vergeetachtigheid, verlies korte termijn; geheugen, leerstoornissen, niet helder kunnen denken, problemen met spreken;
-energie vliegt weg, futloos, zombiegedrag, apathisch, dodelijke vermoeidheid, ineen zakken;
-slapeloosheid, of juist extreme slaapdrang;
-ADHD-gedrag, hyperactief, ongecontroleerd, stress;
-nervositeit, onrust, angstig worden, vluchtgedrag;
-hartritmestoornissen;
-blijvend griep- of verkoudheidsgevoel, koude voeten, huiverigheid, gezwollen oogleden, loopneus en gezwollen slijmvliezen in keel en neus;
-jeuk in haar en gauw vet haar.

Met op de lange termijn;
-DNA-schade: gezwellen, kankers en tumoren;
-persoonlijkheidsverandering, verandering in gedrag, afgesloten voelen van buitenwereld, sociale isolatie, depressieve gevoelens, suïcidaal gedrag, zelfmoord;
-veranderde eiwitsynthese.
-samenklonteren van rode bloedcellen waardoor er minder zuurstofopname mogelijk is (het ijzer in het bloed wordt magnetisch);
-verandering in de bloeddruk;
-verstoring van het zenuwstelsel;
-toename van vrije radicalen in het lichaam;
-ondermijning van het immuunsysteem;
-verslechtering van de mineraalopname uit voeding;
-verstoring van de cel-stofwisseling.


https://jouwggd.nl/internet-en-mobiel/verslaafd-aan-je-mobiel/
https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2024/een-maand-na-het-mobieltjesverbod-op-scholen-ik-schrik-haast-als-ik-een-telefoon-zie~v1012304/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Foto: https://www.internetmatters.org/nl/hub/guidance/setting-up-your-childs-new-smartphone/
https://stralingsleed.nl/blog/gezondheidsklachten-door-een-teveel-aan-kunstmatige-straling-van-het-draadloze/