De mensen mogen niet weten wat erin Nederland aan de hand is wat de kunstmatig elektromagnetische velden (straling) van alle draadloze communicatie betreft. Hoe de zendmasten werken die hiervoor nodig zijn, wordt niet over geschreven. Waar in het buitenland de berichten uitgediept worden hierover, wordt over de ontwikkelingen in eigen land niet gerept. De journalistiek verdiept zich hier niet in. Mag dit niet? Is het censuur?

Actie in Australië
Mogen kranten niet schrijven over de stand van zaken hoe de draadloze apparaten en hun elektromagnetische velden (straling) werken? In Australië hebben redacties van kranten een gezamenlijk statement gemaakt tegen censuur door de overheid hierover door in 2019 hun voorpagina’s zwart te lakken (zie foto) want “als de overheid de waarheid weghoudt, wat verbergen ze dan?” stond er geschreven op de voorpagina.

Juist de media heeft de macht, middelen en taak om misstanden naar buiten te brengen. Misstanden die anders verborgen blijven. Missers van de overheid en missers wereldwijd. Geen geruchten publiceren, maar feiten. Dat wat mensen bezig houdt. Hoor en wederhoor is van groot belang. Een redactie van een krant moet kunnen berichten wat belangrijk is, wat mensen móeten lezen om een keus te maken. En wat de overheid niet vertelt, lijkt een taak voor de journalist.

Dat weten redacties
De redactie van mediabedrijf DPG* weet hoe belangrijk het is gezien hun eigen tekst:
“DPG Media investeert veel geld, tijd en moeite in haar uitgaven. Lezers willen op de hoogte gehouden worden van wat er speelt. Of het nu een concert is, een ongeluk of een nieuwsverhaal; journalisten gaan op pad om verslag te doen van alle relevante gebeurtenissen. Via de krant, de website en verschillende apps zijn onze lezers nauw betrokken bij hun leefomgeving”.

*DPG (De Persgroep Publishing) waaronder o.a. kranten vallen als:
-het Algemeen Dagblad;
-de Volkskrant;
-Trouw;
-Het Parool;
-het Brabants Dagblad;
-BN DeStem;
-de Gelderlander;
-de Stentor;
-De Twentsche Courant Tubantia;
-het Eindhovens Dagblad;
-de Provinciale Zeeuwse Courant.

Een tweede SMART-L radar

2-10-2020 lees ik in de Gelderlander dat het Ministerie van Defensie in 2021 een SMART (Signaal Multibeam Acquisition Radar for Targeting-Longrange)-L radar plaatste die door de Koninklijke Luchtmacht (KLu) gebruikt zal worden om het luchtruim boven Nederland te bewaken. De SMART-L werkt in de L-band (1-2 GHz) en is geschikt voor lange afstand waarneming en waarschuwing vanaf de grond, vanaf de zee en vanuit de lucht; voor waarneming van en waarschuwing voor ballistische raketten; voor hoogtedetectie en voor van de grond geleide onderscheppingstaken. De grondgebonden SMART-L staat in Wier, een dorp in de gemeente Waadhoeke, Friesland en de tweede grondgebonden SMART-L radar staat in Herwijnen, Gelderland. De SMART-L wordt op afstand bediend vanaf het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen waar de data van de radars gebruikt worden om het luchtruim in Nederland in de gaten te houden. De SMART-L MM/F (Multi Mission Fixbased) is de vaste versie van de nieuwste generatie SMART-L radars. Daarnaast zijn er nog de SMART-L MM/N (Multi Mission Naval) en de SMART-L MM/D (Multi Mission Deployable).

Straling van de SMART-radar
Er zijn verschillende soorten straling:
-ioniserende (bijvoorbeeld radioactieve) straling,
-niet-ioniserende elektromagnetische straling (EMV).

Een belangrijke vorm van niet-ioniserende straling is elektromagnetische straling, gecreëerd door elektromagnetische velden (EMV). EMV zijn geladen deeltjes, zoals elektronen en protonen, die elektromagnetische velden creëren wanneer ze bewegen. Deze velden transporteren het type energie dat we elektromagnetische straling of licht noemen.

Deze straling komt bijvoorbeeld van zendmasten, mobiele telefoons én de militaire SMART-radars.

Richtlijnen

Er bestaan richtlijnen voor de maximale blootstelling aan straling. Straling kan de huid opwarmen en voor de toegestane hoeveel straling zijn er dan ook regels. Regels van het International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP).

ICNIRP
De ICNIRP-richtlijnen voor het beperken van blootstelling aan elektromagnetische velden zijn bedoeld voor de bescherming van mensen die worden blootgesteld aan radiofrequente elektromagnetische velden (RF) in het bereik van 100 kilohertz (kHz) tot 300 gigahertz (GHz). De richtlijnen bestrijken veel toepassingen zoals voor 5G-technologieën, wifi, Bluetooth, mobiele telefoons, basisstations (gsm-masten) en de SMART radars. De limieten voor de draadloze radiofrequente velden zijn in Nederland gebaseerd op de opwarming van het lichaam (‘het thermisch effect’).

Uit een recent rapport (juni 2021) blijkt dat de SMART-L-radar in Wier onder alle gemeten omstandigheden binnen de ICNIRP-richtlijnen blijft. Ook het Agentschap Telecom heeft metingen verricht waaruit blijkt dat de SMART-L-radar ruim binnen de ICNIRP richtlijnen valt. De geldende richtlijnen van radiofrequente elektromagnetische velden (RF) van 100 kHz tot 300 GHz.

Twijfels over het vermogen van de SMART L radar
In een brief van Defensie Commodore Michel Jongbloed en staatssecretaris Visser van 16 sept staat dat de radar 100 kW (kilowatt uur)** is. Dit valt ernstig te betwijfelen volgens de gemeenteraad van Herwijnen, om de volgende redenen: met 500 kW vermogen “kijkt” de KNMI radar 250 km ver weg. De beoogde SMART-L militaire radar kan 2000 km ver weg kijken! Met bovenstaande is het al niet verklaarbaar dat de nieuwe radar “slechts” een vermogen van 100 kW uur zou hebben!

** 1 kilowattuur (kW uur) = 5,43308512203637E+39 hertz (Hz).

De uitleg in de brief van 16 september probeert openheid te verdoezelen en ook staan er gewoon onjuistheden in, volgens de gemeenteraad van Herwijnen. De dichtstbijzijnde gevoelige bestemming ligt namelijk op 300 meter en niet op 450 meter zoals het rapport vermeld. En meer boerderijen liggen in de nabijheid van de SMART-L radar en zelfs heel Herwijnen ligt op maar 800 meter afstand.

De bewoners van Herwijnen die vragen om de effecten van de radar en andere stralingsbronnen zijn na grondig speurwerk achter de volgende zorgwekkende feiten gekomen:
-dat er een ernstige overschrijding van de max. toegestane norm is! (die in Nederland al 10 maal minder streng is dan in het buitenland).

Het biologisch effect
Wettelijk gezien heeft straling een thermisch effect op een lichaam en hiervoor zijn normen. Maar… de biologische effecten zijn echter nooit onderzocht en bestaan dus gewoon niet. Daar waar veel wetenschappers juist wél waarschuwen voor het biologische gevaar van de draadloze technieken die sluipenderwijs ons doen en laten gaan beheersen, keurt het ICNIRP dit allemaal gewoon goed, zonder onderzoek naar de biologische effecten op mens, fauna en flora.

Ontkenning
De ICNIRP ontkent zelfs dat elektromagnetische velden met sterkten onder de blootstellingslimieten, fysiologische* effecten op de mens kunnen hebben. Ze hanteren dan ook limieten die voor veel mensen veel te hoog zijn.

*De fysiologie is een sub-discipline van biologie die betrekking heeft op de interne werking van een levend organisme.

Wél hinder
Want er zijn mensen die wél hinder hebben van de elektromagnetische velden (EMV) ondanks de vastgestelde limieten. En de groep mensen en kinderen met klachten door alle draadloze, wordt steeds maar groter.

Had de radartoren van Defensie wel geplaatst mogen worden in Nederland? En dat waar in diverse landen in Europa dit niet mag, vanwege een té hoge stralingsbelasting? Welk spelletje wordt hier gespeeld? Geen oorlogsslachtoffers maar wel stralingsslachtoffers?

Bronnen:
file:///C:/Users/Gebruiker/Downloads/reactiebundel_militair_radarstation_Herwijnen_def_versie_6_februari_2020%20(1).pdf
Foto: https://nos.nl/artikel/2307050-australische-kranten-lakken-voorpagina-s-zwart-tegen-censuur
https://gemeenteraad.westbetuwe.nl/raadsinformatie/Overige-informatie/Email-inwoners-Herwijnen-Radar-Herwijnen-Het-stralingsniveau-is-nu-al-te-hoog-aldus-RIVM-rapport-UPDATE.pdf
https://www.radartutorial.eu/07.waves/wa04.nl.html
https://stralingsleed.nl/blog/oorlog-in-nederland/