Waarom reageren veel mensen op de onzichtbare, niet te ruiken en niet zichtbare elektromagnetische velden of ook wel straling genoemd, van alle draadloos? Ondanks de normen hiervoor opgesteld door het ICNIRP (International Commission of Non-Ionizing Radiation Protection).
Antennesignalen van zendmasten, mobiele telefoons en draadloos internet zijn overal om ons heen. Inspecteurs van Agentschap Telecom (sinds 1 januari 2023 heet dit de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), meten jaarlijks of de veldsterkte* daarbij niet te hoog is. Ze meten deze veldsterkte of ‘straling’ steekproefsgewijs op verschillende plekken in het land, zoals bij antennes in dorpskernen, stadscentra, sportvelden en bij schoolpleinen.
*De veldsterkte is de sterkte van de energie die aanwezig is door de radiogolven van de antennes met al hun draadloze toepassingen: de veldsterkte of ‘niet-ioniserende straling’ of-te-wel de elektromagnetische velden (EMV).
De huidige normen of blootstellingsnormen
De blootstellingsnormen voor de elektromagnetische velden worden bepaald op basis van richtlijnen van de ICNIRP commissie. De ICNIRP is een internationale commissie die gespecialiseerd is in bescherming van de niet-ioniserende straling (NIS*) door o.a. ons draadloos gebruik. De ICNIRP is een vereniging die geregistreerd is in München, Duitsland, als een non-profitorganisatie met een wetenschappelijke missie. De ICNIRP is verbonden met veel organisaties die zich wereldwijd bezighouden met de niet-ionische straling en de bescherming hiertegen. Nederland hanteert, net als de meeste andere Europese landen, de blootstellingslimieten van de ICNIRP.
* Niet-ioniserende straling is een belangrijke vorm van elektromagnetische straling, ook wel elektromagnetische velden genoemd. Deze straling komt bijvoorbeeld van zendmasten, Wifi en mobiele telefoons. Ook de straling van de zon (ultraviolette straling) is niet-ioniserende straling, maar is natuurlijke straling en de straling van o.a. zendmasten is niet-natuurlijke straling.
Onderscheid in onnatuurlijke Elektromagnetische velden (EMV)
Binnen de niet-ioniserende straling (NIS) onderscheiden we naast de natuurlijke straling de onnatuurlijke elektromagnetische velden (EMV) met:
-EHF (extreem hoge frequentie 1 tot 10 mm),
-SHF (superhoge frequentie 1 tot 10 cm),
-UHF (ultrahoge frequentie 10 tot 100 cm),
-VHF (zeer hoge frequentie 1 tot 10 m),
-HF (hoge frequentie 10 tot 100 m),
-MF (middenfrequentie 100 tot 1000 m),
-LF (lage frequentie 1 tot 10 km),
-VLF (zeer lage frequentie 10 tot 100 km) en
-ELF velden (extreem lage frequentie 100 km tot oneindige afstand).
De elektromagnetische golven van zendmasten, mobiele telefoons en draadloos internet zenden met een frequentie van 100.000 Hz (hertz) tot 300 GHz (gigahertz). Deze radiogolven of radiofrequente velden (RF) vallen onder very high frequency of VHF. Met VHF worden frequenties in het radiospectrum aangeduid tussen de 30,0 en 299,9 MHz (megahertz), waarvan nog niet alle mogelijke gezondheidsschade van bekend is laat staan van 5G met zijn frequenties van: 700 megahertz (MHz), 3,5 gigahertz (GHz) en 26 GHz.
Iedereen wordt dan ook continu blootgesteld aan meerdere bronnen van NIS. NIS wordt toegepast in de industrie, wetenschap, medische wereld, energie- en tractiesystemen, zenders en telecom. Volgens de Belgische wetenschappelijke vereniging voor de arbeidshygiëne (de BSOH) kunnen zowel biologische effecten als thermische effecten optreden.
Is het International Commision on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) wel neutraal?
Het lidmaatschap van de ICNIRP bestaat uit een voorzitter, vice-voorzitter en 13 leden. Deze onafhankelijke commissie van internationale wetenschappers stelt de blootstellingslimieten op voor de elektromagnetische velden waar onze mobiele communicatie mee werkt. De leden zijn deskundigen in de wetenschappelijke disciplines die relevant zijn voor niet-ioniserende stralingsbescherming. Bij het uitvoeren van hun vrijwilligerswerk voor de Commissie vertegenwoordigen zij noch hun land van herkomst, noch hun instituten. ICNIRP-leden zijn verplicht om eventuele persoonlijke belangen met betrekking tot hun activiteiten voor ICNIRP op te geven. Maar gebeurt dit ook?
Telecom-industrie bemoeit zich met vaststellen stralingsnormen
Uit een door twee Europarlementariërs uitgebracht rapport blijkt dat de leden van de ICNIRP banden hebben met de Telecom-industrie. Een groep onafhankelijke journalisten van Investigate Europe ontdekten dat deze organisaties gesloten clubs zijn waar gelijkgestemden elkaar verkiezen en waarin leden met een afwijkende mening niet worden toegelaten. De meeste leden zijn bovendien ook lid van minstens één andere organisatie. Daarnaast heeft een significant aantal van hen gelden ontvangen van bedrijven met belangen in de telecomindustrie.
Dat er dan ook cruciale wetenschappelijke studies ontbreken in het ICNIRP-2020 rapport
Dat de ICNIRP-limieten zijn gebaseerd op het opwarmingseffect: meer dan 1˚C temperatuurverhoging van weefsel. Echter, er zijn inmiddels honderden studies die biologische effecten aantonen zoals DNA-schade bij stralingsniveaus ver onder de limiet welke het ICNIRP handhaaft.
Landen met lagere normen
In veel westerse landen worden de ICNIRP grenswaarden (landelijk of lokaal) al niet meer toegepast en wordt er bewust gekozen voor lagere grenswaarden. Want de ICNIRP is niet representatief voor de wetenschappelijke gemeenschap, omdat het geen vertegenwoordigers omvat van wetenschappers die bewijs hebben van schadelijke effecten op de gezondheid van niveaus ruim onder de ICNIRP-limieten!
Is het dan wel zo slim dat de Nederlandse regering de adviezen van deze commissie één op één overneemt als veiligheidsrichtlijnen en dus maar doorgaat met het uitrollen van 5G? Of komt het de overheid juist ook goed uit? Wordt er daarom niet ‘geluisterd’ naar de wetenschappers die waarschuwen?
Aan onze overheid
Eerst maar eens echt zien of het niet gevaarlijk is voordat alle inwoners aan de hogere 5G straling worden blootgesteld en de Telecom is zelfs al bezig met 6G! Eerst bewijzen dat de norm niet correct is en niet de inwoners als levende proefkonijnen gebruiken. Maak niet dezelfde fout als achteraf het rookverhaal!
Bronnen:
https://www.bsoh.be/nl/node/28
https://letstalkabouttech.nl/2020/06/regering-start-met-5g-frequentieveiling-ondanks-serieuze-waarschuwingen-nieuw-rapport-zeer-kritisch-over-icnirp/
Foto; https://www.trending.nl/tech/waarom-is-er-zoveel-commotie-omtrent-het-5g-netwerk/
https://stralingsleed.nl/blog/bij-draadloos-gebruik-is-het-biologisch-effect-op-mensen-niet-eens-wetenschappelijk-onderzocht/
https://stralingsleed.nl/blog/de-normen-van-de-icnirp-voor-het-draadloze-zijn-achterhaald-en-op-discutabele-grond-gebaseerd/ https://stralingsbewust.info/blootstellingsnormen/#:~:text=De%20Nederlandse%20Gezondheidsraad%20volgt%20de,banden%20hebben%20met%20de%20telecomindustrie.
https://stralingsleed.nl/blog/rookvrij-maar-ook-graag-stralingsvrij/
Reacties door Ria Luttikhold