Oranje zandoogje met ultraviolet-gevoelige ogen.

Draadloos
Sinds medio jaren ‘90 is het gsm-netwerk in Nederland uitgerold en sinds 2017 is er 5G. Verder zijn sinds de jaren ‘90 geleidelijk aan steeds meer draadloze communicatietechnieken gekomen, zoals de DECT-telefoon, de draadloze muis, wifi-router, een draadloos alarmsysteem, een op afstand bedienbare garagedeur en de mobiel. Hierdoor is de dekking van de draadloze elektromagnetische velden (EMV) hoog en de blootstelling van de Nederlandse bevolking aan deze elektromagnetische velden (EMV) enorm toegenomen.

Niet alleen de mens maar ook onze flora en fauna heeft te lijden onder de onzichtbare uitstoot van alle draadloos gebruik. Zoals bij onze bomen die massaal dood gaan. Officieel door het vele water van alle regen, maar ook omdat:

Bomen kunnen niet tegen de straling van alle draadloos
Elektromagnetische straling van o.a. 5G heeft een negatief effect op de gezondheid van bomen. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer TU Delft, TNO, de gemeente Alphen aan den Rijn en de leerstoelgroep plantcelbiologie (Wageningen Universiteit).

Wetenschappelijk onderzoek door het Laboratorium voor Plantencelbiologie van de Universiteit van Wageningen (WUR) in opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn, toont aan dat bomen en gewassen ziek worden wanneer ze aan kunstmatig gemaakte gepulste elektromagnetische straling van o.a. zendinstallaties voor draadloos internet en mobiele telefonie worden blootgesteld.

Onderzoek naar sterven van bomen
Het onderzoek werd gestart nadat ambtenaren van de gemeente Alphen aan den Rijn, in 2006 ontdekten dat bomen vreemde en onverklaarbare vlekken, gezwelachtige ‘bastknobbels’ en mysterieuze ‘baststrepen’ vertoonden, die soms open scheurden en zelfs gingen ‘bloeden’ en het ging daarbij niet om scheuren als gevolg van diktegroei of vorst. Dat het percentage zieke bomen na 5 jaar was gestegen naar 70 procent! Dat terwijl in diezelfde periode ook de stijging van het aantal gsm-masten voor mobiele telefonie en draadloos internet, was. Als reactie daarop werden in een onderzoek van de afdeling plantcelbiologie van de WUR essen en verschillende kruidachtige planten zoals maïsplanten, drie maanden lang blootgesteld aan zes in een proefopstelling geplaatste Wifi access-points, met frequenties tussen de 2.412 en 2.472 MHz (megahertz) op 50 cm tot 300 cm afstand. De bladeren dicht bij de stralingsbronnen vertoonden aan het einde van de onderzoeksperiode ’loodglansachtige effecten’. De ’loodglans’ werd opgevolgd door verdroging met als gevolg het afsterven van het blad. De essen en maïsplanten van de controlegroep op 300 cm afstand, vertoonden geen schade.

De invloed van de draadloze straling op onze fauna, zoals op de bijen?
Zonder bestuiving door insecten zouden wij ruim een derde van onze voeding moeten missen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, bramen, bessen, frambozen en mango’s. Ook groenten zoals courgettes, paprika’s en avocado’s zouden verdwijnen zonder de bij. Zo belangrijk zijn bijen voor onze voeding. Honingbijen en hommels zijn voor hun eigen voedingspakket afhankelijk van bloemen. Ze gebruiken de suikers uit nectar als energiebron (brandstof), en eiwitten, vetten en de mineralen uit stuifmeel als voedingscomponenten voor de opbouw van hun lichaam. De bijen verzamelen stuifmeel voor hun nakomelingen.

De bijen-verdwijnziekte
Sinds het begin van de eenentwintigste eeuw is er een onverklaarde bijensterfte waar te nemen. De oorzaken van deze sterfte onder de bijen is volgens de onafhankelijke wetenschappers; de elektromagnetische velden (EMV) van al onze draadloze toepassingen en wordt de ‘bijen verdwijnziekte’ genoemd. De EMV tasten namelijk het navigatievermogen* van de bijen aan doordat de onnatuurlijke velden interfereren** met de natuurlijke magnetische velden.

*Bijen kunnen het aardmagnetisch veld waarnemen en gebruiken dit onder meer om de richting te bepalen waarin ze in nestholten nieuwe raten bouwen. De receptor (ontvanger) voor het aardmagnetisch veld is bij bijen erg gevoelig en dit systeem staat bekend als ‘magneto-receptie’.
**Interferentie is de samen- of tegenwerking van verscheidene golven op dezelfde tijd en plaats.

Meer onderzoeken naar bijen
Ook blijkt uit onderzoek uit Zwitserland door de bioloog Daniël Favre, adviseur voor bijenteelt en voormalig wetenschappelijk medewerker bij het Zwitsers Nationaal Laboratorium voor Biotechnologie, dat bijen enorm gevoelig zijn voor de elektromagnetische straling van alle draadloos en dat sinds de invoering van alle draadloze communicatie hele bijenkolonies verdwijnen. Dus bijen zijn ook gevoelig voor de kunstmatig gemaakte elektromagnetische velden van het draadloos gebruik? Ja, want:

ander onderzoek geeft aan dat bijen gevoelig zijn voor alle draadloos
Er zijn namelijk ruim 80 geluidsopnamen gemaakt uit 5 verschillende bijenkorven waar een mobiele telefoon in de bijenkorven geplaatst werden. Toen de mobiele telefoons werden aangezet, was het effect dramatisch: binnen 25 tot 40 minuten namen de geluiden van de bijen toe in intensiteit en frequentie, waardoor het ‘werknemerspiepsignaal’ ontstond. Met dit signaal (een luid signaal dat ook wel het ontruimingssignaal of slow-whoop wordt genoemd) wordt een geluid gegeven door de bijen om te ontruimen. Toen de mobiele telefoons weer werden uitgeschakeld in de bijenkorven, waren de bijen binnen 2 tot 3 minuten gekalmeerd. Uit nog een ander onderzoek dat in India is uitgevoerd bleek dat als een mobiele telefoon continu ‘aan’ stond in de buurt van een bijenkorf, de kolonie binnen vijf tot tien dagen instortte.

De achteruitgang van de vlinders
Ook komen er al jarenlang berichten binnen dat het niet goed gaat met onze dagvlinders. Uit de resultaten van Natuurpunt (een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur) blijkt dat 2023 een zwak vlinderjaar was en 2024 nog slechter. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) schrijft: “Tussen 1992 en 2023 zijn de aantallen dagvlinders gemiddeld met 53 procent afgenomen. De vlindertrend daalde voor het negende jaar op rij, en bereikte in 2024 het laagste niveau. Niet alleen zeldzame en kwetsbare soorten nemen sterk in aantal af, maar ook de voorheen veelvoorkomende soorten als kleine vos en groot koolwitje worden steeds minder waargenomen.

De ogen van een vlinder
Vlinders hebben ultraviolet-gevoelige ogen en dat ultraviolet licht,wat voor de mens onzichtbaar is , voor de vlinders wel zichtbaar! Het lichtspectrum tussen de 10 en 400 nanometer heet ultraviolet (UV)-licht en er zijn dieren die dit kunnen zien, waaronder de vlinder! Verstoort de kunstmatig gemaakte elektromagnetische velden nu de natuurlijke elektromagnetische velden? Verdwijnen de vlinders door ons draadloos gebruik?

De invloed van alle draadloos op zweefvliegen
Ook onze zweefvliegen verdwijnen! Zweefvliegen (Syrphidae) zijn familie van de insecten uit de orde van vliegen en muggen: de tweevleugeligen (Diptera). Zweefvliegen zijn er in alle soorten en maten en de meeste zijn bruin of zwart met gele, oranje of witte strepen op het lijf. Ze zijn vaak te zien op bloemen, waar ze zich voeden met nectar en stuifmeel. Anders dan bijen gebruiken zweefvliegen deze voedingsstoffen alleen voor hun eigen behoeften en niet om de larven te voeden. Zweefvliegen kunnen als een helikopter op één punt in de lucht stilhangen, met snel bewegende vleugels (200 tot 300 vleugelslagen per seconde). Meestal zijn het de mannetjes die dit doen, wanneer ze op de uitkijk zijn naar een paringsbereid vrouwtje. Ze worden wel het schaap in wolfs kleren genoemd want veel zweefvliegensoorten lijken op de stekende insecten zoals wespen, bijen of hommels maar steken kunnen ze niet. Met dit bedrieglijke uiterlijk leiden ze predatoren, zoals vogels, om de tuin. Het belangrijkste verschil met hommels en wespen is het aantal vleugels. Zweefvliegen hebben er twee, wespen en hommels vier. Ook hebben zweefvliegen geen taille maar wespen (wespentaille) wel. Een ander belangrijk kenmerk zijn de antennes (of voelsprieten) voorop hun kop die bestaan uit kleine knotsjes die niet kunnen bewegen. Hommels, bijen en wespen hebben langere antennes die wel kunnen bewegen.

Zweefvliegen op de Rode Lijst
Uit onderzoek door insectenkenner Aat Barendregt die al veertig jaar zweefvliegen onderzoekt, blijkt dat het aantal zweefvliegen de afgelopen jaren met 80% is afgenomen en vier soorten zweefvliegen zelfs helemaal zijn verdwenen! Dat niet minder dan 33 Nederlandse soorten op de Europese Rode Lijst, gepubliceerd door de IUCN*, staan. Soorten die op de Rode Lijst staan, lopen een risico om uit Europa – en dus ook uit Nederland – te verdwijnen. Want bijna de helft van onze zweefvliegen is bedreigd of zelfs al verdwenen uit Nederland.

*IUCN = International Union for Conservation of Nature, ’s werelds grootste unie voor natuurbescherming.

De oorzaak is volgens ecoloog Eelke Jongejans van de Radboud Universiteit in Nijmegen niet vastgesteld. “We weten natuurlijk wel wat de hoofdverdachten zijn: klimaatsverandering, zure regen in de jaren 80, stikstof en pesticiden.”

En wat te denken van de enorme toename van 5G?
Want mobiele telefoons en mobiele (draadloze) gemakken sturen informatie draadloos door middel van elektromagnetische velden (EMV). Deze EMV zijn niet-zichtbaar, niet te horen en niet te ruiken energievelden. De sterkte van deze velden wordt aangeven in volt per meter (V/m) en elektromagnetische (EMV) velden worden toegepast in verschillende frequentiegebieden: van megahertz (MHz) tot gigahertz (GHz).

Wat straling doet met onze zweefvliegen?
Verschillende studies hierover zijn dat:
1. Mannelijke fruitvliegjes werden blootgesteld aan een magnetisch veld van 3000 µT* bij 50 hertz (Hz). Uit onderzoek bleek nu dat blootstelling aan deze elektromagnetische velden genexpressieveranderingen veroorzaakte en genexpressie is van groot belang tijdens de groei, omdat het betrokken is bij zowel celdeling als cel differentiatie (een proces waarbij een weinig gespecialiseerde stamcel zich, via celdeling, exponentieel vermenigvuldigt naar grote aantallen verschillende soorten).

*µT is de samenstelling van “T” (tesla) met het voorvoegsel “μ” (micro).

2.Dimitrijevic et al. onderzochten het effect van een magnetisch veld op de bewegingsactiviteit van een vliegensoort: Drosophila subobscura, een vliegensoort uit de familie van de fruitvliegen. Van zowel het eerste stadium larven zoals de juist ontpopte fruitvliegen en ook de volwassen fruitvliegjes. Ze werden gedurende 48 uur blootgesteld aan een extreem laag magnetisch veld van 500 µT bij 50 hertz (Hz). Uit deze studie bleek dat de bewegingsactiviteit daalde bij de blootstelling aan de stralingsvelden (MF) onafhankelijk van het ontwikkelingsstadium van de fruitvliegen.
3.Zhang et al. bestudeerden het koppelingsmechanisme van elektromagnetische velden en thermische stress bij fruitvliegen (de Drosophila melanogaster of de bananenvlieg). Hiervoor werden de vliegen blootgesteld aan een magnetisch veld van 3000 µT bij 50 Hz. Uit deze studie kon geconcludeerd worden dat de negatieve effecten van thermische stress op de sterftecijfers, de levensduur en de voortbeweging van de fruitvliegen versterkt werden door de blootstelling aan de elektromagnetische velden van alle draadloos, van de straling van 5G met z’ n 700 megahertz (MHz), 3,5 gigahertz (GHz) en 26 GHz. De elektromagnetische velden veroorzaken dus een interactief (samenhangend) effect met als gevolg de uitsterving van de vele soorten fruitvliegjes?

Moet er eerst nog veel meer uitsterven voordat duidelijk wordt wat eveneens een oorzaak is?

Bronnen:
https://www.natuurmonumenten.nl/thuis-voor-dieren
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuwsbrieven/nieuwsbrief-nationale-bijenstrategie/2023/nieuwsbrief-nationale-bijenstrategie-2023-editie-17#:~:text=Uit%20de%20resultaten%20blijkt%20dat,bijen%20het%20meest%20getroffen%20zijn.
https://stralingsleed.nl/blog/help-onze-bomen-gaan-dood/
https://www.eis-nederland.nl/actueel/nieuws/zweefvliegen-sterven-steeds-sneller-uit https://stralingsleed.nl/blog/help-de-zweefvliegen-verdwijnen-oorzaak-5g/