Kleine ijsvogelvlinder

Al jarenlang komen er berichten dat het niet goed gaat met onze dagvlinders. Uit de resultaten van het meetnet vlinders (dit is een onderdeel van het Landelijk Meetprogramma Vlinders) blijkt in 2023 dat het slecht gaat met de vlinders. Er is sprake van meer dan een halvering van de aantallen dagvlinders sinds 1992, meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) in een persbericht.

Het CBS schrijft: “Tussen 1992 en 2023 zijn de aantallen dagvlinders gemiddeld per soort met 53 procent afgenomen. De vlindertrend daalde voor het negende jaar op rij, en bereikte in 2023 het laagste niveau. Niet alleen zeldzame en kwetsbare soorten nemen sterk in aantal af, maar ook voorheen veelvoorkomende soorten als kleine vos en groot koolwitje worden steeds minder waargenomen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en De Vlinderstichting, op basis van het meetnet vlinders.

Groot koolwitje

Sinds 1992 worden vlinders wekelijks geteld op vaste routes, als onderdeel van het NEM* Meetnet Vlinders

*Netwerk Ecologische Monitoring. Het Meetnet Vlinders is een onderdeel van het Landelijk Meetprogramma Vlinders dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV (Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) en onderdeel is van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM). Daarmee kan voor ieder jaar een index worden berekend op basis van 53 soorten dagvlinders. 2023 was een slecht jaar voor vlinders en dankzij dit meetnet is duidelijk dat er 17 soorten gewoon verdwenen zijn. Dat er nog eens tien vlindersoorten staan op het punt staan om voorgoed te verdwijnen en van de 53 soorten, die nu nog in ons land voorkomen, de helft zeldzaam of zeer zeldzaam is. Dat de kleine vos de grootste verliezen kende, maar ook dagpauwoog en gehakkelde aurelia momenteel amper nog aanwezig zijn. En dat de kleine ijsvogelvlinder in de jaren negentig zeldzaam was, maar is nu vrij zeldzaam!

De vlinderstichting zegt hierover dat je “vroeger veel meer vlinders zag en als we eenmaal weten wat de oorzaken zijn, kunnen we gaan kijken welke maatregelen genomen kunnen worden”.

Dagpauwoog

De reden
De oorzaak van de achteruitgang wordt  gezocht in de:
-vermesting (incl. stikstofdepositie),
-verdroging sterk sturend zijn (beide vooral een gevolg van de intensivering van de landbouw),
-klimaatverandering,
-versnippering en in hoeverre bestrijdingsmiddelen een deel van de achteruitgang kan verklaren is niet bekend.

Maar is de reden van de achteruitgang niet de elektromagnetische velden van ons draadloos gebruik?
Dat in 1999 het 2G netwerk operationeel werd in Nederland en tussen 2000-2004 er 3G masten werden geplaatst, met als gevolg dat de diversiteit aan insecten afnam. Dat erin de periode 2006-2009 verbeterde versies van 3G geïnstalleerd werden wat tot gevolg had dat de onderzoekers 27 vogelsoorten zagen vertrekken uit het gebied! Direct daarna waren nog eens 49 vogelsoorten verdwenen, vertoonden 86 vogelsoorten onnatuurlijk gedrag en waren alle plaatselijk bekende vleermuissoorten schaars geworden. Ook insecten, bijen, motten, vlinders, kikkers, padden en mierensoorten verdwenen en de algehele insectenpopulatie nam af tot 90%.

In de jaren 2012 en 2013 4G-masten verrezen en 5G in 2020 betekende de introductie van een nieuwe technologie met een fikse toename van het aantal antennes en het gebruik van hogere frequenties. Met een dekkingsplicht van 98% zal 5G overal om ons heen aanwezig zijn en zal ieder mens, ieder dier en het hele ecosysteem eraan blootgesteld worden! Blootgesteld worden aan de onzichtbare, niet te horen en niet te ruiken elektromagnetische velden van alle draadloos.

Meten is weten
De Nederlandse overheid èn haar adviesorganen, hebben echter NOOIT onderzoek gedaan of laten doen naar de gevolgen van de straling van alle draadloos gebruik op dieren en planten. Met andere woorden: de organen die ertoe doen zoals;
-de ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection),
-de gezondheidsraad kan geen antwoord geven op de vraag of blootstelling aan 5G-frequenties daadwerkelijk gezondheidsrisico’s opleveren en
-Kennisplatform Elektromagnetische Velden* laten de vele onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken met aantoonbare schade aan dieren, bomen, planten, zaden, bacteriën en schimmels,  volledig buiten beschouwing!

*Binnen het Kennisplatform EMV bundelen RIVM, TNO, DNV, GGD GHOR Nederland, RDI en ZonMw hun kennis. Zij treden gezamenlijk naar buiten met begrijpelijke informatie over elektromagnetische velden en gezondheid.

Gevolg van de straling van ons draadloos gebruik?
De straling van gsm-masten is veel schadelijker voor de volksgezondheid, voor planten en dieren dan wordt gezegd. Toch legt de overheid de verdere bouw van masten niet stil en daarmee wordt willens en wetens een risico genomen, zo betoogt ir. Michiel Haas, directeur van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie. ‘Als gsm-straling voedsel zou zijn, zou het allang verboden zijn’, zegt hij.

De Gezondheidsraad, die de regering adviseert, zegt dat er nog te weinig onderzoek is verricht om conclusies te trekken.

Maar is het spreekwoord niet: voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast? Met als betekenis dat door voorzichtig te zijn eventueel veel onheil voorkomen kan worden?

De vlinderstichting Nederland
“Een kwart minder vlinders, half zo veel hommels en in sommige natuurgebieden lijken zweefvliegen vrijwel volledig te ontbreken” zegt Bioloog Kars Veling van de Vlinderstichting dé vlinderexpert van Nederland. Tellers maken zich grote zorgen over een opvallend slecht jaar voor bestuivende insecten.

De oorzaak zoeken ze in het natte voorjaar maar ook in het effect van de extreem droge zomer van afgelopen jaar.

De ogen van de vlinder zijn ultraviolet

Wij hebben toch op school geleerd dat vlinders ultraviolet-gevoelige ogen hebben? Dat ultraviolet licht onzichtbaar is voor mensen, maar dus niet voor vlinders! Het lichtspectrum wat de mens kan zien ligt tussen de 380 en 780* nanometer en het lichtspectrum tussen de 10 en 400 nanometer heet ultraviolet (UV)* licht en er zijn dieren die dit wél kunnen zien, waaronder de vlinder! Door de straling van het UV licht valt namelijk de binnenkant van een bloem veel meer op, waardoor de nectar gemakkelijker te vinden is. Maar ook besjes zijn opvallender in een struik.

* 200 – 400 nanometer (nm) = 1500 – 750 terahertz (THz). De Europese Unie heeft 3 voorkeursfrequenties voor 5G aangewezen: 700 megahertz (MHz), 3,5 gigahertz (GHz) en 26 GHz. *Het zichtbare spectrum wat de mens kan waarnemen is het gedeelte van het elektromagnetisch spectrum en ligt bij 555 nm en bij 507 nm bij nacht.

Kan de vlinder nu ook de toegenomen straling van alle draadloos zien, horen en ruiken? Verdwijnen de vlinders hierdoor?

Bronnen:
https://www.nationalgeographic.nl/dieren/a60314877/vlinders-afgenomen-in-nederland
https://www.vlinderstichting.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/verdere-achteruitgang-vlinders
https://stralingsbewust.info/2021/02/18/impact-van-straling-op-de-natuur-onder-de-aandacht-gebracht-bij-fractievoorzitters-en-tweede-kamer/
Foto’s; eigen
https://schooltv.nl/video-item/vlinders-zien-ultraviolet-licht-ze-zien-dus-meer-dan-wij
https://www.vlinderstichting.nl/wat-wij-doen/meetnetten/meetnet-vlinders/