Sinds de industriële revolutie (19de eeuw) is de invloed van de mens op het klimaat snel groter geworden door de digitale revolutie (begin van de 21e eeuw). Digitale technologieën met hun uitstoot van broeikasgassen als CO2 en methaan (CH₄). Broeikasgassen die ervoor zorgen dat warmte wordt vastgehouden en zo de temperatuur op aarde doet stijgen. Door deze opwarming van de aarde zal de lucht wereldwijd meer waterdamp bevatten en een toename van weers-extremen geven. Extremen zoals:
– de strengste winter in Mongolië van de afgelopen vijftig jaar en
– in India werd juist de hoogste temperatuur ooit gemeten: bijna 53 graden,
– het cycloonseizoen op de Filippijnen langer duurde dan ooit en
– in het Caribisch gebied een orkaan uitbrak dat alle records brak omdat dit nog nooit zo vroeg en zó sterk in het seizoen was voortgekomen.2024 was een jaar van hoge temperaturen, orkanen, overstromingen, veel neerslag en in december is de zon amper te zien geweest in Nederland wat sinds 1990 niet meer was voortgekomen.

Ook extreem nat
2024 is in Nederland eveneens een extreem nat jaar. Met gemiddeld over het land tot 1032 millimeter (mm) tegen wat 865 mm normaal is. 2023 was het allernatste jaar ooit gemeten met 1151 mm en met 1050 mm komt 2024 uit op de derde plaats sinds de metingen 1951. 1998 komt met 1108 mm op de tweede plaats. Twee extreem natte jaren op rij is een unicum! Het betekent dat er gemiddeld over ons land ruim 1 meter water is gevallen per vierkante meter.

Menselijke activiteiten
Het is redelijk zeker dat de mens heeft bijgedragen aan de toename van de neerslag, omdat de hoeveelheid waterdamp in de lucht enorm is toegenomen als het gevolg van de opwarming. Warmere lucht kan namelijk meer vocht bevatten en broeikasgassen zorgen ervoor dat de warmte wordt vastgehouden en de temperatuur op aarde laat stijgen. Want sommige broeikasgassen in de atmosfeer houden de warmte van de zon vast, die daardoor de aarde opwarmt. Als de aarde opwarmt geeft dit een
– stijging van de zeespiegel,
– langere periodes van hitte en droogte en
– periodes met extreem veel neerslag.

Broeikasgassen met menselijke activiteiten als oorzaak!
Wetenschappers hebben vastgesteld dat er vooral steeds meer broeikasgassen als koolstofdioxide (CO2) en methaan (CH₄) op aarde voorkomen. De toename van het broeikasgas CO2 komt vooral door:
– de verbranding van aardolie, aardgas en steenkool,
– de landbouw,
– aardgasgebruik in de kassen,
– het moerasgas in waterrijke gebieden;
– door het weglekken van aardgas;
– internationale scheep- en luchtvaart.

De toename van methaan komt door landbouw (bijvoorbeeld koeien en rijstvelden), moerasgas in waterrijke gebieden en door het weglekken van aardgas.

Ons draadloos gebruik
Eén grote vervuiler wordt echter niet genoemd en er zijn dan ook geen maatregelen voor getroffen: de invloed van ons draadloos gebruik op de CO2 uitstoot. In 2022 wordt duidelijk dat de IT* technieken waaronder ons draadloos gebruik, eveneens een vervuilende sector is t.o.v. de CO2 toename.

*Onder IT (Information Technology) verstaat men het volledige domein dat de hardware, software, randapparatuur en netwerken voor de mobiele communicatie omvat. Technologieën als:
– cloud computing,
– big data,
– kunstmatige intelligentie* of artificiële intelligentie (AI),
– internet-of-things (IoT) en
– blockchain. Een blockchain is een gedecentraliseerd digitaal record van transacties die worden gedeeld binnen een netwerk dat onveranderlijk of onveranderbaar is.

* Techreus Google heeft in 2024 zijn uitstoot van broeikasgassen de afgelopen vijf jaar omhoog zien schieten en AI als zondebok aangewezen.

Datacentra
De technologie die bij alles wat draadloos is (o.a. het 5G netwerk) komt kijken maakt dat datacentra nodig zijn. Datacentra’ s zijn enorme opslagplaatsen met stapels computers waar servers* staan met daarop data (gegevens) dat moet worden voorzien van stroom om continu te gekoeld te worden: 365 dagen per jaar, 7 dagen per week, 24 uur per dag. Door o.a. de aanhoudende groei van kunstmatige intelligentie (AI), is meer computerkracht nodig en schiet de vraag naar datacentra’ s omhoog. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat de mondiale datacentra-capaciteit de komende vijf jaar zal verdubbelen, blijkt uit een recent onderzoek (11 nov 2024) van het bedrijfsanalysebureau Moody’s.

*Een server is een computer of een programma dat diensten verleent aan cliënten.

Signaalversterkende antennes
Netwerk en IT-bedrijf Cisco heeft uitgezocht dat in 2021 het wereldwijde dataverkeer zeven keer hoger is dan het in 2016 al was. Door de veel hogere frequenties die 5G gebruikt is de verbinding een stuk sneller maar een nadeel van deze hoge frequenties is dat het signaal aanzienlijk minder ver komt dan de vorige netwerken, waardoor er wereldwijd signaal-versterkende antennes (small cells) moeten worden gemonteerd, die allemaal energie nodig hebben, net als de grote nieuwe antennemasten voor 5G. Alleen al in Nederland zijn voor 5G, tienduizenden nieuwe small cells nodig en wereldwijd miljarden. Het netwerk, de elektronica voor het verwerken van de signalen in de datacentra’ s, vervuilen nu de aarde door de CO2-uitstoot. In 2022 is duidelijk dat ICT (informatie- en communicatietechnologie*) een grote vervuilende sector is geworden.

*Onder ITC verstaat men het volledige domein dat de hardware, software, randapparatuur en netwerken voor de mobiele communicatie omvat. ICT verwijst naar digitale apparatuur of diensten die gericht zijn op communicatie zoals;
– email,
– intranet (een privaat computernetwerk),
– Narrowcasting/ Digital Signage (een systeem wat het mogelijk maakt om met digitale informatieschermen inhoud te presenteren aan een doelgroep),
– Corporate app (elke computertoepassing die wordt gebruikt door zakelijke gebruikers).

Voor al deze diensten, die gericht zijn op de communicatie, zijn dus datacenters nodig om al het verkeer van het netwerk te kunnen verwerken en deze datacentrums zorgen eveneens voor de uitstoot van CO2. In 2010, waren deze datacenters verantwoordelijk voor twee procent van de jaarlijkse wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (BKG), in 2020 4% en in 2025 is de verwachting 10% en als de huidige groeilijn zich doorzet zal ICT in 2040 verantwoordelijk zijn voor 14 procent van de mondiale broeikasgasuitstoot!

Datacentra’ s en functie
Zonder datacenters valt in Nederland het hele maatschappelijke leven stil zoals:
– verkeerslichten die dan niet meer werken,
– bruggen die niet meer open gaan,
– ambulances die niet meer kunnen rijden,
– het internet gaat op zwart en we kunnen niet meer e-mailen, whatsappen, geen muziek en video meer streamen.

Bronnen;
https://www.energievergelijk.nl/onderwerpen/co2-uitstoot#:~:text=CO2%2Duitstoot%20is%20het%20vrijkomen,en%20plankton%20in%20de%20zee.
Foto; eigen
https://www.weeronline.nl/nieuws/weeroverzichten-2024-neerslag
https://www.co2-prestatieladder.nl/nl/news-item/CO2-Uitstoot-Datacenters-dreigt-uit-de-hand-te-lopen-