Wat is asbest
Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen, dat uit zeer fijne vezels bestaat. Het is een delfstof die nog steeds wordt gewonnen in onder andere Rusland, China en Brazilië. Asbest is onder te verdelen in twee hoofdgroepen: spiraalvormige vezels (waaronder chrysoliet) en rechte of amfiboolachtige vezels. Asbest werd vroeger veel gebruikt omdat het brandwerend is en goed isoleert.
Asbest sinds 1993 verboden
Asbest is veel toegepast in de woningbouw na de Tweede Wereldoorlog. In de loop van de jaren tachtig van de vorige eeuw bleek hoe kankerverwekkend deze stof was en is vanaf eind jaren 70 het gebruik van asbest geleidelijk teruggedrongen. Vanaf 1983 mocht er bijvoorbeeld geen vloerzeil met asbest meer verkocht worden. Sinds 1993 is het gebruik van asbest in Nederland grotendeels verboden. Vanaf 2005 is er een totaalverbod op gebruik (in nieuwe producten) en hergebruik. Maar in oudere woningen of oude spullen zoals een warmhoudplaatje of bloembak, kan nog wel asbest aanwezig zijn.
Verbod op asbestdaken
In oktober 2018 besloot het kabinet om asbestdaken per 31-12- 2024 te verbieden vanwege de hoge risico’s voor gezondheid en milieu en dat asbestsanering verplicht is. Want asbestvezels zijn gevaarlijk als je ze inademt. Ze dringen tot diep in de longen door en kunnen tot tientallen jaren later de oorzaak zijn van kanker in het longvlies of buikvlies (mesothelioom), van longkanker, stoflongen (asbestose), strottenhoofdkanker en eierstokkanker.
Het draadloos verhaal
Gaat het draadloos verhaal op het asbestverhaal lijken? Duurt het ook meer dan 50 jaren voordat bekend wordt wat alle draadloos gebruik kan veroorzaken? Dat er behoorlijke gezondheidsproblemen van kunnen komen? Moeten wij onze jeugd niet beschermen hiervoor? Niet met verboden maar met eerlijke voorlichting?
Elektro Magnetische Velden bij draadloos gebruik
Want onze draadloze verbindingen maken gebruik van Elektro Magnetische Velden (EMV) en dat is hoogfrequente elektromagnetische straling of velden. Elektromagnetische velden zijn onzichtbare, niet te horen en niet te ruiken krachtvelden. Ze worden gegenereerd door natuurlijke fenomenen zoals het magnetische veld van de aarde, maar ook door….. menselijke activiteiten zoals bij alle draadloos gebruik.
Kortdurende blootstelling
Sterke elektromagnetische velden kunnen bij kortdurende blootstelling lichamelijke reacties veroorzaken, zegt onze overheid. Voorbeelden daarvan zijn tintelingen in de armen en het zien van lichtflitsen. De Europese Unie beveelt daarom aan dat het magneetveld bij o.a. een hoogspanningslijn niet sterker mag zijn dan 100 microtesla*.
*Tesla is de eenheid voor de sterkte van een magnetisch veld. Het magnetisch veld staat voor de kracht uitgeoefend door een elektrische lading in beweging en geeft; elektromagnetische velden of radiogolven. Elektromagnetische velden hebben een veldsterkte en frequentie. Elektromagnetische velden (EMV) of radiofrequentie elektromagnetische velden (RF EMF’ s) worden gebruikt om dat deel van het elektromagnetische spectrum te beschrijven met het frequentiebereik van 100 kHz (kilohertz) tot 300 GHz (gigahertz) omvat.
Mobiele telefoons en gezondheid
Mobiele telefoons maken net als andere draadloze middelen gebruik van elektromagnetische velden. De draadloze communicatie ‘werkt’ door een vaste zendmast en een mobiel apparaat dat onzichtbare, niet te horen en niet te ruiken signalen (elektromagnetische velden) uitzend. Een mobiel apparaat ontvangt de signalen en zet deze om en voor een goede werking van 5G is het nodig dat zendmasten binnen enkele meters van de gebruikers te plaatsen!
Andere draadloze verbindingen (wat we niet beseffen) zijn o.a. de:
-smart cities (draadloze steden),
-slimme auto’ s, waar tijdens het opladen en tijdens het rijden elektromagnetische velden onstaan,
-Fixed Wireless Access (FWA). FWA biedt draadloos internet dankzij de kracht van Starlink, 5G, en geavanceerde 4G LTE-technologieën. Dit maakt het ideaal voor locaties waar traditionele bekabelde oplossingen zoals glasvezel of xDSL niet beschikbaar zijn of inefficiënt blijken. FWA combineert mobiele en satelliettechnologieën om optimale prestaties te leveren. Dit is vooral nuttig voor sectoren zoals logistiek, transport en maritiem,
-ANPR (automatische kentekenplaatherkenning en is afgeleid van de Engelse term Automatic Number Plate Recognition). ANPR foto’s worden gemaakt langs snelwegen en bij grensovergangen om deze te vergelijken met kentekens die de politie en het Openbaar Ministerie helpen bij hun werk,
-high-tech politieauto’ s voorzien van eigen wifi-hotspot, waardoor agenten draadloos het politienetwerk kunnen raadplegen.
Non-ioniserend
Mobiele telefoons en zendmasten veroorzaken geen straling die te vergelijken is met radioactieve straling (ioniserende straling). Het belangrijkste verschil is wetenschappelijk dat radioactieve straling het DNA kan beschadigen en zo de kans op kanker vergroot. De elektromagnetische velden van mobiele telefoons en zendmasten hebben die eigenschap niet, hebben non-ioniserende straling). Die elektromagnetische velden kunnen het lichaam wel een beetje opwarmen zegt onze overheid. Om te veel opwarming van het lichaam te voorkomen, heeft de overheid grenzen gesteld aan de sterkte van elektromagnetische velden, de blootstellingslimieten.
Blootstellingslimieten
Een internationale commissie heeft blootstellingslimieten opgesteld voor de elektromagnetische velden van ons draadloos gebruik. Deze International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) beoordeelt hiervoor regelmatig de stand van de wetenschap op het gebied van elektromagnetische velden en gezondheid en de limieten zijn gebaseerd op wetenschappelijk vastgestelde effecten die tijdens of kort na blootstelling kunnen optreden.
De Europese Unie heeft alle lidstaten aanbevolen om de blootstellingslimieten van de ICNIRP na te leven ter bescherming van de bevolking. Deze limieten vormen ook een onderdeel voor de productveiligheidseisen voor alle draadloze apparatuur dat op de markt wordt gebracht.
Maar….alle mensen zijn wel hetzelfde…. maar niet gelijk
Uit talloze onderzoeksresultaten wordt duidelijk dat langdurige blootstelling aan elektromagnetische straling kan leiden tot een verminderde concentratie, verminderd korte termijn geheugen, schade aan het DNA en een verhoogd risico op kanker. Dat de huidige blootstellingslimieten voor de nu al elektrogevoeligen* te hoog zijn. Dat de limieten voor radiofrequente velden door het ICNIRP uitsluitend gebaseerd zijn op opwarming van het een lichaam (‘thermische effecten’) en niet op het bestaan van biologische effecten van elektromagnetische velden.
*Elektrogevoeligheid (EHS) is dat mensen gezondheidsklachten krijgen van bronnen die elektromagnetische velden produceren. De klachten zijn heftig en kunnen zo erg zijn dat normaal functioneren niet meer mogelijk is. Wetenschappelijk is echter niet aangetoond dat blootstelling aan elektromagnetische velden de oorzaak van deze klachten is dus blijven de normen geldig.
Er dienen betere normen ontwikkeld te worden die ook de elektrogevoelige mens kan beschermen want mensen hebben wél hinder van de vastgestelde normen elektromagnetische velden (EMV) en op termijn ligt de kans op het ontwikkelen van ElektroHyperSensitiviteit (EHS) voor iedereen op de loer. Dat mensen en kinderen met klachten door alle draadloze, steeds meer worden. Er zijn dan ook landen die als bescherming tegen alle radiofrequente velden veel scherpere limieten hanteren. Ook bepleiten ze om ook nader biologisch onderzoek en zo betere en eerlijkere richtlijnen te kunnen ontwerpen.
En wanneer volgt Nederland? Of wordt het weer: wir haben es nicht gewußt!
Bronnen;
https://www.nlarbeidsinspectie.nl/onderwerpen/asbest/wet–en-regelgeving-asbest
Foto:https://www.kosten-asbest.nl/asbest-herkennen/ https://www.istockphoto.com/nl/foto/de-torens-van-de-telecommunicatie-met-draadloze-antennes-op-zonsonderganghemel-gm1279832772-378316640?searchscope=image%2Cfilm
Foto:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1059701727408282&id=190610374317426&set=a.269575583087571&locale=nl_NL
29 december 2024
Reacties door Ria Luttikhold