Neuropathie betekent letterlijk ‘zenuwziekte’ in het Grieks en is een aandoening waarbij de perifere* zenuwen beschadigd raken.

* Het perifere zenuwstelsel vormt vanuit het centraal zenuwstelsel axonen, verbindingen van en naar de organen en weefsels.

Polyneuropathie

Bij polyneuropathie zijn de uiteinden van de zenuwen in armen en benen aangetast. Polyneuropathieën zijn spierziekten waarbij de zenuwen worden aangetast.

Het zenuwstelsel
Het zenuwstelsel is opgebouwd uit miljoenen zenuwcellen en er zijn drie soorten zenuwcellen;
-gevoelszenuwcellen. Gevoelszenuwcellen vervoeren impulsen van een zintuigcel naar het centraal zenuwstelsel en
-schakelcellen. Schakelcellen zorgen ervoor dat de impuls wordt overgedragen op andere zenuwcellen maar dat de impuls ook bij de hersenen terecht komt;
-bewegingszenuwcellen. Bewegingszenuwcellen vervoeren impulsen van het centraal zenuwstelsel, richting een spier of een klier.

Polyneuropathie
Bij polyneuropathie is er een stoornis met name bij de uiteinden van de zenuwen en zijn de sensorische (gevoels)zenuwen, de motorische (bewegings)zenuwen of beide aangedaan.
Kenmerkend voor neuropathie is dat de klachten vaak aan beide kanten van het lichaam ontstaan. Het verloop is voor iedereen verschillend. Meestal worden neuropathieklachten na verloop van tijd erger. Spontaan verdwijnen van neuropathie gebeurt bijna nooit.

Mogelijke klachten bij neuropathie
Als de zenuwen zijn aangetast kun je last krijgen van:
-extreem zweten,
-krachtverlies in armen of benen, moeilijk lopen,
-minder gevoel (gevoelloos) in handen/voeten (gevoelloos),
-pijnscheuten, tintelingen, krampen (onwillekeurige bewegingen),
-ongewild urineverlies of moeite hebben met plassen,
-diarree of juist verstopping,
-misselijkheid, een vol gevoel,
-hartritmestoornissen,
-wazig zien,
-duizeligheid met evenwichtsproblemen.

Geen bekende oorzaak
Wanneer er sprake is van deze klachten en er kan geen oorzaak worden gevonden, zal de neuroloog spreken over een polyneuropathie waarvoor geen oorzaak te vinden is.

Maar…is elektrogevoeligheid (EHS) niet de nieuwe oorzaak?
Is elektrogevoeligheid de nieuwe oorzaak van zenuwuitval? Want een elektrische golf welke in beweging is, veroorzaakt altijd een magnetische golf en omgekeerd. Door de wisselwerking tussen deze golven ontstaat er elektromagnetische straling ook wel elektromagnetische velden genoemd, die mensen, dieren en planten ‘bestralen’. De elektromagnetische straling of radiofrequente velden van onder meer van zendmasten, is 300 Hz(hertz) tot 300 GHz. (gigahertz).

De draadloze wereld
Sinds het invoeren van alle zendmasten, mobiele telefoons, wifi en draadloos internet voor de consument (1999) zijn de elektromagnetische velden (deze zijn onzichtbaar, onhoorbaar en niet te ruiken) enorm toegenomen. Dit noemen we ook wel radiogolven, straling of radiofrequente velden (RF).

Wordt een levend organisme nu beïnvloed door deze elektromagnetische straling van alle draadloos gebruik?
Ons draadloos gebruik geeft volgens de Nederlandse overheid alleen een thermisch effect (lichte opwarming) maar wat nog niet officieel wetenschappelijk is, is dat deze elektromagnetische straling ook een biologisch effect (een niet-thermisch effect) heeft.

Niet-thermisch maar biologisch
Wat betreft radiofrequente velden of straling, is er in onafhankelijke onderzoeken een hoeveelheid wetenschappelijke studies gepubliceerd over juist niet-thermische effecten van gsm-telefonie, van alle draadloze toepassingen. Studies over het gebruik van gsm’s laten zien dat langdurig gebruik van deze telefoons gecorreleerd is met een verhoogde kans op acusticusneurinoom*(aan de kant van het hoofd waar de telefoon werd gebruikt).

* Een acusticusneurinoom of brughoektumor is een gezwel dat ontstaat in de hoek tussen de hersenstam en de kleine hersenen: de brughoek.

Biologische effecten van EMV door de draadloze technologie
De Duitse vakvereniging Kompetenzinitiative*organiseerde een internationale wetenschappelijke conferentie over de gezondheidsrisico’s van de Elektromagnetische Velden van alle draadloze.

*De vakvereniging bestaat uit wetenschappers, artsen, juristen en technici, en is vooral gericht op gezondheids- en milieurisico’s van straling door mobiele communicatie.
In een verklaring werd gesteld dat: “Volgens de huidige stand van zaken er duidelijk bewijs is van biologische effecten door de draadloze communicatie die kunnen variëren van een verminderd welzijn tot ernstige aandoeningen en/of schade aan de kwaliteit van leven en gezondheid.”

Volgens de sprekers is er dan ook voldoende bewijs dat draadloze technologie een schadelijk effect op de hersenen heeft. Ze vinden dan ook dat de ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) die grenzen heeft vastgesteld voor het toelaatbare wat betreft straling van het draadloze, leugenachtig is. De reden voor deze uitspraak is dat de ICNIRP blíjft vasthouden aan het uitgangspunt dat schade door EMV alleen mogelijk is als gevolg van opwarming.

Dit terwijl het biologisch effect van de elektromagnetische straling zo duidelijk:
-veranderingen geeft in het genetisch materiaal van de cel (DNA en chromosomen);
-aantasting van het afweersysteem van de cellen, geeft;
-kanker kan geven (verschillende studies wijzen op een 3 tot 4-maal verhoogd risico op kanker bij draadloos gebruik).

Bronnen
https://www.mcl.nl/aandoeningen-en-behandelingen/aandoeningen/neuropathie-schade-aan-zenuwen
Foto; https://biologielessen.nl/index.php/dna-60/2045-het-zenuwstelsel#:~:text=Het%20zenuwstelsel%20is%20opgebouwd%20uit,zintuigcel%20naar%20het%20centraal%20zenuwstelsel.
https://stralingsleed.nl/blog/zenuwuitval-door-de-kunstmatige-elektromagnetische-velden-emv-2/
https://www.spierziekten.nl/overzicht/polyneuropathie/oorzaken-en-verschijnselen/
https://stralingsleed.nl/blog/de-effecten-van-draadloos-gebruik-in-een-lichaam/