Sommige onderzoeken suggereren dat blootstelling aan ELF-EMF 1 oxidatieve stress (is als het lichaam te veel zuurstofmoleculen (vrije radicalen) aanmaakt en apoptose (apoptose is het proces van geprogrammeerde celdood dat plaatsvindt in meercellige organismen), in de hersenen kan veroorzaken, wat schade aan het DNA kan veroorzaken en neurodegeneratie 2 kan veroorzaken. Dit proces kan na verloop van tijd geheugenverlies en verzwakking veroorzaken.
Ad. 1 Extreem-laagfrequente (ELF) en radiofrequente (RF) elektromagnetische velden (EMV) of straling is (van in dit geval alle draadloze toepassingen): de voortplanting door de ruimte van elektrische en magnetische oscillaties (trillingen). Elektromagnetische straling is er in lagere maar ook bij hoge frequenties, namelijk de
-extreem laagfrequente (ELF) velden (0-300 hertz-Hz) en de
-radiofrequente (RF) velden (300 Hz-300 gigahertz-GHz) zoals van alle zendmasten, mobiele telefoons en Wifi (draadloos internet).
Ad. 2 Neurodegeneratie wordt veroorzaakt door ziekten van het zenuwstelsel waarbij in de loop van de jaren zenuwcellen afsterven. Voorbeelden zijn de ziekten van Alzheimer, Parkinson en Huntington.

Symptomen van neuropathie
De kenmerken van neuropathie kunnen behoorlijk uiteenlopen. Van gevoelloosheid tot juist hele scherpe pijn en tintelingen. Een branderig gevoel aan de huid en zelfs wonden en zweren kunnen voorkomen. De voetzolen kunnen gevoelig zijn en regelmatig omschrijft men het gevoel alsof er een mes tussen de kootjes van de voeten gestoken wordt. Dit kan de mobiliteit van mensen erg belemmeren.

Is een symptoom van de RF (radiofrequente)-straling ook geheugenverlies?
Tieners gebruiken constant hun smartphone en andere mobiele apparaten, maar de straling hiervan beïnvloedt hun geheugen en schoolprestaties, zo blijkt uit een recent grootscheeps onderzoek uit Zwitserland van het Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH) vlak bij Bazel. Geheugenproblemen treden bij adolescenten al op nadat ze een jaar lang een mobiele telefoon gebruikten, aldus de onderzoekers.

Elektromagnetische velden (EMV) van de telefoons zijn dus van invloed op het geheugen
Er worden verschillende vormen van het geheugen onderscheiden namelijk; het zintuiglijk, kortetermijn- en langetermijngeheugen. Het:
-zintuigelijke of sensorische geheugen is als het ware een verlenging van de zintuigen. Het is qua duur zeer beperkt (maar enkele seconden). Er wordt zowel van het bewustzijn, als het onderbewustzijn gebruikgemaakt van dit kortstondige geheugen,
-kortetermijngeheugen is het geheugen voor informatie dat voor korte tijd wordt onthouden. Het heeft een kleine capaciteit. Een goed voorbeeld is het onthouden van een (niet al te groot) boodschappenlijstje. Soms gebruikt men hiervoor ook de term werkgeheugen,
-langetermijngeheugen is het geheugen voor informatie die permanent in de hersenen is opgeslagen, maar die niet altijd bewust wordt ervaren. Het heeft een zeer grote capaciteit. Ook kennis en vaardigheden worden tot het langetermijngeheugen gerekend. Dit is kennis die is opgeslagen in het declaratieve of expliciete geheugen en opgeroepen kan worden (herinnering).

Onderzoek straling en geheugenproblemen
Onderzoekers van HERMES (Health Effects Related to Mobile Phone Use in Adolescents) bestudeerden een groep van 700 adolescenten tussen de 12 en 17 jaar en registreerden de geheugenprestaties en hun draadloos telefoongebruik. Het onderzoek suggereert ‘dat de absorptie van RF-EMV (radiofrequente elektromagnetische velden) van de hersenen verantwoordelijk is voor schade aan het zintuiglijk, kortetermijn- en langetermijngeheugen. De studie bevestigt de bevindingen van een omvangrijke studie uit 2015, waaraan ongeveer 1.400 adolescenten deelnamen en dat eveneens een verband tussen EMV en geheugenproblemen aantoonde.

5G heeft hoge elektromagnetische velden
Sinds de introductie van 5G zijn er veel hogere niveaus van elektromagnetische velden in onze omgeving, er is overal wifi, zo goed als iedereen heeft een smartphone en de 5G antennes nemen in aantal toe. Het netwerk, geoptimaliseerd voor 5G, is fijnmaziger dan dat het voor 2G, 3G en 4G was. Kortom er zijn meer stations nodig. Die kunnen kleiner zijn en vallen daardoor minder op. 5G is sneller dan 4G en komt omdat 5G-zendmasten andere frequenties gebruiken. Die frequenties hebben een kleiner bereik en daarom zijn er meer 5G-masten nodig. Zo heb je altijd en overal snel internet. De extra masten zorgen voor een betere dekking.

Wanneer je belt, zet je de smartphone jouw stem om in een elektrisch signaal. Dit signaal wordt via radiogolven naar het dichtstbijzijnde antennestation gestuurd. Antennestations op GSM-masten en lantaarnpalen. Het netwerk van de antennestations zorgt ervoor dat het signaal via radiogolven (die onzichtbaar, niet te ruiken en niet te zien zijn) bij je gesprekspartner terechtkomt, waar het weer omgezet wordt in geluid.

Onderzoek straling van de smartphone
De straling van smartphones hebben de meest directe invloed op de ontwikkeling van de hersenen, stellen de onderzoekers. Dit omdat de smartphone dicht in de buurt van het hoofd wordt gehouden. Bij het onderzoek is gekeken naar het verband tussen blootstelling aan de straling van mobiele telefoons en de ontwikkeling van het geheugen bij jongeren en uit onderzoek blijkt dat de radiofrequente straling de ontwikkeling van het geheugen bij jongeren negatief beïnvloeden kan.

Bronnen
https://www.elektormagazine.nl/news/is-straling-slecht-voor-het-geheugen
Foto; https://www.stralingsarmvlaanderen.be/gsm-s https://www.elektormagazine.nl/news/is-straling-slecht-voor-het-geheugen
https://www.crystalhealingart.nl/elektro-magnetische-straling/
https://medischdossier.org/mobiele-telefoons-zijn-van-invloed-op-het-geheugen-van-schoolkinderen/