De opwarming wordt veroorzaakt door verhoogde concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer, voornamelijk als gevolg van menselijke activiteiten zoals de verbranding van fossiele brandstoffen, ontbossing en landbouw. Het bekendste broeikasgas is koolstofdioxide (C02).

Koolstofdioxide (CO2)
Broeikasgas zoals C02 is van nature een belangrijk voorkomend gas in de atmosfeer. Het broeikaseffect dat zij veroorzaken is dus een natuurlijk verschijnsel. Echter door een teveel aan CO2 in de atmosfeer ontstaat er een broeikaseffect waarbij de aarde teveel opwarmt. Want extra koolstofdioxide in de atmosfeer houdt meer zonnewarmte vast, waardoor het weerpatroon verandert. Op sommige plekken regent het meer of heftiger, en op andere wordt het daar en tegen juist droger. De opwarming nu van de aarde gaat sneller dan dat natuurlijke systemen zich kunnen aanpassen!

Hoe ontstaat de extra CO2?
De gasvormige koolstofdioxide komt vrij bij verbranding van o.a. brandstoffen waarin koolstof zit; de fossiele brandstoffen. Denk hierbij aan hout, steenkool, aardolie, aardgas en motoren van auto’s, schepen en vliegtuigen of fabrieken waar steenkool of aardolie wordt gestookt. Deze CO2-uitstoot is extra ten opzichte van de natuurlijke CO2-uitstoot en is de belangrijkste oorzaak van de toename van CO2 in de atmosfeer.

Koolstogdioxide (CO2) is noodzakelijk voor het leven op de aarde
Zo hebben bomen en planten CO2 nodig om te kunnen groeien. Mensen en dieren hebben op hun beurt de bomen en planten weer nodig voor onder voedsel en zuurstof. Daarnaast zorgen broeikasgassen, die van nature voorkomen, ervoor dat onze planeet gemiddeld 15 graden Celsius is. Zonder broeikasgassen zou het op aarde afkoelen naar zo’ n -18 graden Celsius.

Echter, wanneer er te veel CO2 in de lucht komt, dan heeft dat grote gevolgen voor de planeet zoals we die nu kennen en alles wat erop leeft
Teveel CO2 in de lucht zorgt namelijk voor de versterking van het broeikaseffect. De verbranding van fossiele brandstoffen zorgt voor 6% van alle jaarlijkse CO2-uitstoot. Dit is extra uitstoot dat de natuur niet volledig kan gebruiken of opnemen. Daarnaast verdwijnt er jaarlijks gemiddeld bosoppervlak door grootschalige boskap, wat een negatief effect heeft op de opnamecapaciteit van de natuur.

Nieuwste oorzaak is de C02-uitstoot door ons draadloos gebruik

Ons mediagebruik stoot CO2 uit zoals; elke keer wanneer je een e-mail verstuurt, je smartphone gebruikt, je favoriete serie streamt of bitcoins koopt, wordt er elektriciteit verbruikt. Dat gebeurt in je eigen huis, maar ook in de vele datacenters*.

*Een datacenter is een industrieel, hoogbeveiligd pand en gebouwd met één doel: zorgen dat computerservers met digitale applicaties altijd blijven draaien, 365 dagen per jaar, 7 dagen per week, 24 uur per dag. Een datacenter is van buiten meestal niet te herkennen, omdat ze er vaak uitzien als een anoniem uitziend fabrieksgebouwen. Door de elektriciteit die daarbij wordt verbruikt komt er CO2 vrij, een bekende veroorzaker van de klimaatverandering, want alle datacenters* moeten draaiende blijven en gekoeld worden.

Ons land is een aantrekkelijk vestigingsland voor datacenters, omdat onze digitale infrastructuur erg goed is. In Amsterdam ligt zelfs één van de belangrijkste digitale knooppunten van de wereld en het relatief kleine Nederland qua grondoppervlakte, staat op de zevende plek met 281 datacenters, wereldwijd.

Orkanen door klimaatsverandering
Een tropische wervelstroom die boven de Atlantische Oceaan ontstaat, wordt een orkaan of hurricane genoemd. Wervelstormen in Azië heten tyfoons en rond Australië, Zuidoost-Afrika en India spreekt men van een cycloon. Verschillende namen voor hetzelfde verschijnsel dus.

Orkanen ontstaan altijd boven zee, op plekken waar het water warm is: minimaal 26,5 graden Celsius. Door de hoge temperatuur verdampt het water. Hoog in de lucht koelt de warme, vochtige lucht weer af en ontstaan er regen- en onweerswolken. Hoe meer warme lucht er opstijgt en weer afkoelt, hoe meer wolken er ontstaan. Door windstromen en de draaiing van de aarde ontstaat er een kolkende beweging in de wolkenmassa. Orkanen op het noordelijk halfrond draaien tegen de klok in en op het zuidelijk halfrond met de klok mee. Volgens experts worden orkanen door klimaatverandering almaar heviger, schadelijker én dodelijker. Zo zijn er begin oktober 2024 wereldwijd meerdere orkanen en een vreselijke nasleep.

Orkanen met namen als;
-Orkaan Milton.
Orkaan Milton ontstond 8 oktober in de Golf van Mexico en groeide in minder dan 20 uur tijd uit van een orkaan van categorie 1 naar categorie 5*. De orkaan is afgezwakt naar categorie 4*, maar dat betekent nog steeds een windsnelheid tot 250 kilometer per uur in 51 van de 67 counties* in Florida is de noodtoestand uitgeroepen. Voor de gebieden aan de kust geldt een stormvloedwaarschuwing, elders een orkaanwaarschuwing. Inwoners worden aangemaand om te evacueren.

*Een county in de Verenigde Staten is een lokale overheid een niveau lager dan de staat.
*Categorie 5 is de hoogste categorie op de schaal van Saffir-Simpson, die orkanen indeelt op basis van de verwachte schade door windsnelheid en stormvloeden. Bij orkanen van categorie 5 worden windsnelheden boven 250 kilometer per uur verwacht.
*Categorie 4 is de op een na hoogste categorie. Met windsnelheden tussen 210 en 249 kilometer per uur en een stormvloed tot 5,5 meter kan de orkaan bijzonder veel schade aanrichten.

Florida neemt 12 oktober de schade op na orkaan Milton, met;
-een dodental als gevolg van de orkaan van 16,
-dat bijna 2 miljoen mensen zonder stroom zitten en de
-kosten van de wederopbouw worden geschat op 50 miljard dollar zo’n 45 miljard euro.

-Orkaan Helene.
Milton komt amper 2 weken na de doortocht van orkaan Helene. Die richtte niet alleen in Florida, maar ook in enkele andere staten in het zuidoosten zware vernielingen aan. Er vielen meer dan 215 doden. Het is de dodelijkste orkaan op het Amerikaanse vasteland sinds Katrina in 2005.

-Orkaan Kirk (5 oktober)
Orkaan Kirk, de elfde benoemde tropische storm van dit jaar, heeft zich in de Atlantische Oceaan (5 oktober ) ontwikkeld tot een categorie 4 orkaan met windsnelheden van 215 km/u. Hoewel Kirk op open zee ontstond, treft de orkaan 8 oktober Europa en zorgt in delen van Europa voor veel overlast. In Maastricht viel meer regen dan normaal in een halve oktobermaand. Hevige regenval zette het centrum van de Belgische stad Couvin blank en in Frankrijk overleed een zeiler doordat zijn boot omsloeg in de storm en in Spanje zorgde ex-Kirk voor slecht weer en overlast. Onder meer het beroemde bedevaartsoord Santiago de Compostella had te maken met wateroverlast, melden Spaanse media.

Wanneer wordt nu de klimaatsverandering gelinkt aan het toegenomen draadloos gebruik?

Bronnen
https://www.ebn.nl/co2-opslag/wat-is-co2-koolstofdioxide/
https://www.mediawijsheid.nl/veelgestelde-vraag/stoot-ik-co2-uit-wanneer-ik-op-internet-surf/ en foto
https://datacenterworks.nl/nieuws/nederland-op-7e-plek-in-top-10-meeste-datacenters-per-land
https://www.nationalgeographic.nl/natuur-leefomgeving/a44062835/wat-is-een-orkaan