Op 11 maart 2020 publiceerde de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP)* nieuwe blootstellingslimieten voor elektromagnetische velden. Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden (KP EMV) schrijft op 12 maart 2020 in haar eerste indruk op de nieuwe ICNIRP aanbeveling voor radiofrequente elektromagnetische velden, dat zowel de limieten uit 1998 alsook de nieuwe limieten de bescherming van mensen aan blootstelling van elektromagnetische straling van de huidige mobiele netwerken waarborgen.

* De ICNIRP-richtlijnen voor blootstelling aan elektromagnetische velden zijn bedoeld voor de bescherming van mensen die worden blootgesteld aan radiofrequente elektromagnetische velden (RF) in het bereik van 100 kHz tot 300 GHz. De richtlijnen bestrijken veel toepassingen, zoals 5G-technologieën, wifi, Bluetooth, mobiele telefoons en basisstations. Deze onafhankelijke commissie van internationale wetenschappers stelt onder andere blootstellingslimieten op voor de elektromagnetische velden waar onze mobiele communicatie mee werkt.

Onafhankelijke commissie
Om de commissie te ondersteunen bij haar wetenschappelijke taken, worden externe wetenschappers door de commissie gekozen om zich aan te sluiten bij de Scientific Expert Group (SEG). De SEG bestaat uit experts die zijn geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke kwalificaties in een discipline die relevant is voor NIR (Near-infrared) in biologie, epidemiologie, fysica, biofysica of geneeskunde. Ze voeren hun werk voor de Commissie op vrijwillige basis uit. Daarbij vertegenwoordigen ze niet hun land van herkomst of hun instituut. Leden van de ICNIRP SEG moeten eventuele persoonlijke belangen met betrekking tot de activiteiten van ICNIRP opgeven. De SEG-leden worden gekozen uit nominaties van leden uit:
-de Uitvoerende Raad van de International Radiation Protection Association (IRPA) en
-de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Radiofrequente elektromagnetische velden (RF-EMK’ s); 100 kHz – 300 GHz
RF EMF’ s (EMV) is de term die wordt gebruikt om dát deel van het elektromagnetisch spectrum te beschrijven dat het frequentiebereik van 100 kilohertz (kHz) tot 300 gigahertz (GHz) omvat. Binnen dit frequentiebereik zijn de elektrische en magnetische velden, die samen de elektromagnetische velden vormen, met elkaar verbonden en gezamenlijk beschouwd voor de metingen hiervan. RF EMF-blootstelling wordt gewoonlijk gemeten in watt per vierkante meter (W/m 2 ) of watt per kg (W/kg). RF EMF-velden worden gebruikt in een groot aantal technologieën, waaronder de communicatiedoeleinden, zoals de mobiele telefoons, wifi en 5G.

De radiofrequente elektromagnetische velden (RF EMV)
De radiofrequente elektromagnetische velden vallen onder de niet ioniserende straling (NIS). Over de gezondheidsrisico’s hiervan zeggen diverse officiële instanties zoals de Europese Unie, het Ministerie voor Economische Zaken en Klimaat, het Antennebureau, Monet, diverse telecombedrijven, de Gezondheidsraad en het Kennisplatform EMV en Gezondheid, het volgende: “het gebruik van NIS kan gezondheidsschade veroorzaken en daarom is het raadzaam om blootstellingslimieten te hanteren. De International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) heeft hiervoor limieten opgesteld en zolang deze niet overschreden worden kan het gebruik van NIS als veilig beschouwd worden”. Met andere woorden, de ICNIRP richtlijnen dienen als adequate stralingsbescherming en vallen niet onder het voorzorgsprincipe.

Het voorzorgsprincipe
Het voorzorgsprincipe bepaalt dat, wanneer er een risico mogelijk is, wetenschappelijke die onzekerheid niet gebruikt mag worden als reden om maatregelen ter voorkoming van het mogelijke risico uit te stellen. Het voorzorgsprincipe moet dan worden toegepast in overeenstemming met de ernst van het mogelijke risico.

Het Antennebureau (het voorlichtingsbureau van de Nederlandse Rijksoverheid over antennes voor draadloze en mobiele communicatie) ‘zegt’ eveneens dat: ”het voorzorgsbeginsel moet worden toegepast als er sterke aanwijzingen zijn dat een ingreep, zoals het plaatsen van antenne-installaties, ernstige effecten heeft op het milieu of onze gezondheid.”

Nu maakt de Nederlandse overheid gebruik van de ICNIRP limieten voor alle draadloos en beargumenteert het Antennebureau (van het Ministerie EZK) een standpunt dat niet in overeenstemming is met wat de Nederlandse Rijksoverheid meldt. Deze meldt namelijk het volgende: “dat bij sommige technieken, producten of handelingen waar de wetenschap (nog) geen zekerheid kan geven over of en in welke mate er een kans bestaat op schade voor mens en milieu: de nieuwe risico’s. Nieuwe risico’s gaan gepaard met groot en vaak een fundamenteel ander soort onzekerheden dan de al bekende risico’s. Vaak is er een maatschappelijke druk om die technieken, producten en handelingen toch toe te passen, ondanks de mogelijke risico’s.”

Voorzorgsbeginsel in Europa
Ook de Raad van Europa erkent dat er veel onduidelijk is over de effecten van de elektromagnetische velden (straling) van draadloze apparaten en de bijbehorende zend- en ontvangstapparatuur, en acht dat het de hoogste tijd is om het voorzorgsbeginsel in acht te nemen, en wijst in dit verband naar het optreden van overheden ten aanzien van asbest en tabak. Dat ruim honderd jaar geleden al wetenschappers waarschuwden voor gezondheidseffecten, en pas vrij recent zijn overheden het gebruik ervan gaan ontmoedigen en ‘eerlijk’ de nadelen benoemd.

Neemt de Nederlandse overheid nu een onverantwoord risico door het niet nemen van de voorzorgsmaatregel en het niet correct voorlichten van de bevolking over de gezondheidsrisico’s van EMV (RF EMF) blootstelling? Vooral nu steeds meer mensen last ondervinden van de blootstelling aan EMV, (RF EMF)? Moeten de normen niet bijgesteld worden?

Schendt de Nederlandse overheid de Europese milieuwetgeving nu door het voorzorgsprincipe niet toe te passen bij het plaatsen van antenne-installaties? Vooral ook nu onderzoekers over de hele wereld melden dat straling van alle draadloos invloed kan hebben op allerlei functies? Van de elektrische activiteit van de hersenen tot het functioneren van cellen? Is het geen tijd om de wetenschappelijke onderzoeken eerst af te wachten en te stoppen met het upgraden van 5G?

Bronnen:
https://stichtingehs.nl/wp-content/uploads/ICNIRP-is-geen-stralingshygine-A-Hoeksema-26-maart-2022.pdf
https://www.antennebureau.nl/straling-en-gezondheid/het-voorzorgsprincipe https://www.clo.nl/indicatoren/nl031707-niet-ioniserende-straling-bronnen-effecten-en-beleid Het CLO is een samenwerkingsverband van CBS, PBL, RIVM en WUR.
https://www.icnirp.org/en/frequencies/radiofrequency/index.html
Foto: https://www.antistralingshop.nl/2019/12/29/gevaren-van-mobiele-telefoon-straling/
Foto; https://www.mobileuk.org/news/icnirp-releases-updated-guidelines
https://stralingsleed.nl/blog/de-wetenschap-mag-niet-waarschuwen-voor-het-gevaar-van-draadloos-gebruik/
https://deanderekrant.nl/file/DAK:/PDF/DeAndereKrant-004.pdf