
Straling zichtbaar gemaakt
Elektrohypersensitiviteit
Met elektrohypersensitiviteit (EHS) of elektroallergie wordt een overgevoeligheid voor elektromagnetische straling bedoeld die zich uit in ziektesymptomen. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van EHS.
ElektroMagnetischeVelden (EMV) en ElektroHyperSensitiviteit (EHS)
Elektrohypersensitiviteit of elektrogevoeligheid (EHS) is een geheel van klachten die mensen toeschrijven aan de blootstelling aan elektromagnetische velden (EMV). Zowel de laagfrequente (ELF)-velden als de hoogfrequente (HF)-velden. Hoog frequente elektromagnetische velden gegenereerd door alle draadloze toepassingen die vanaf 1993, met de start van het gsm-netwerk zeer sterk gestegen is. De elektromagnetische velden van alle draadloos die vallen onder non-ioniserende straling. Niet-ioniserende straling dat in vergelijk met ioniserende straling minder energie heeft en atomen niet kan veranderen. Niet-ioniserende straling die wordt veroorzaakt door alle zendmasten voor de draadloze communicatie zoals 5G, alle DECT-telefoons, mobiele telefoons, Wifi, smartphones, tablets en apps zoals WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram, TikTok, LinkedIn en Pinterest.
Elektromagnetische velden of straling die je niet kunt ziet, horen of ruiken, maar er wél is.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie bestaat er geen wetenschappelijke basis om symptomen van EHS in verband te brengen met de blootstelling aan elektromagnetische velden nodig bij alle draadloos.
Typische klachten
Maar veel mensen hebben tóch klachten na de installatie van een gsm-mast in de buurt. Maar het is moeilijk om een eenduidig beeld te geven van typische klachten die horen bij elektrogevoeligheid. Omdat gevoeligheid voor elektromagnetische velden nog niet bekend is, ben je aangewezen op uitproberen. Vermoed je een (‘over’)-gevoeligheid voor elektromagnetische velden, dan is onderzoeken en uittesten op dit moment de enige manier om erachter te komen of de klachten werkelijk met elektromagnetische velden te maken hebben. Klachten als:
-chronische vermoeidheid,
-hoofdpijn,
-concentratie- en geheugenproblemen,
-spierpijn, -spanningen of kramp,
-tinnitus (oorsuizingen),
-hartkloppingen,
-spijsverteringsstoornis (reflux),
-functiestoornissen van het centrale en autonome zenuwstelsel zoals krachtverlies in armen of benen, moeilijk lopen, minder gevoel (van temperatuur of pijn) in handen of voeten, pijnscheuten, tintelingen, krampen, ongewild urineverlies of moeite hebben met plassen.
De symptomen doen zich voor bij een blootstelling die ruim onder de internationale grenswaarden liggen die bij de meeste mensen geen reactie veroorzaakt.
Hoe weet ik dan of ík elektrogevoelig ben?
Met onderstaande stappen kun je voor jezelf uitmaken of elektrogevoeligheid of stralingsgevoeligheid een rol speelt bij jouw gezondheidsklachten:
1.Schakel apparatuur uit zoals mobiele telefoons, Dect- telefoon, I-pads, tablets, laptops en draadloos internet (Wifi). Veel mensen ondervinden gezondheidsklachten door de hoogfrequente zendsignalen hiervan. Door deze apparatuur uit te schakelen verminder je de straling en om te testen of je gevoelig bent voor deze straling is het nodig om alle apparatuur voor minimaal een paar dagen uit te laten. Lukt dat niet omdat huisgenoten niet buiten de draadloze apparatuur kunnen? Spreek dan af dat in ieder geval ’s nachts de apparatuur uit staat. Meestal is een paar dagen/ nachten testen voldoende. Om thuis bereikbaar te blijven is het raadzaam een vast telefoontoestel (terug) te plaatsen. Daarna stapsgewijs alles weer aanzetten en bepalen welk effect dit heeft op het welbevinden.
Elektrogevoelig en hoe nu verder?
De maatschappij is sinds de invoering van alle draadloos zo gemaakt dat je geen keus hebt. Overal zijn de elektromagnetische velden volop aanwezig zoals op school, op het werk, bij de tandarts, in het ziekenhuis, in de winkels en bij evenementen. Wie elektrogevoelig is moet zolang de overheid niets doet, zelf oplossingen zoeken om van de thuisplek een fijne plek te maken. Dit is gelukkig nog steeds mogelijk door:
1. alleen de Wifi aan te zetten als er draadloos ge-internet gaat worden. Wifi routers en modems zenden 24 uur per dag bakensignalen uit, 10 pulsen per seconde. Een stralingsarme Full Eco-Wifi router schakelt, wanneer er geen wifi-apparaten mee zijn verbonden automatisch over naar de 100% stralingsvrije stand,
2. gebruik de mobiele telefoon zo weinig mogelijk of gebruik een telefoon aan draad. Geen mobiel op het lichaam dragen, bel met de luidsprekerstand, of met een oortje. Neem geen mobiel mee naar bed. Wekker nodig? De ouderwetse bellen wekkers zijn nog volop te koop! Bedenk dat een mobiel ‘ nooit slaapt’ dus altijd ‘straalt’,
3. schakel apparatuur in de slaapkamer nachts uit. Bv waterbedden, elektrisch verstelbare bedden en elektrische dekens, trek de stekker er uit,
4. gebruik géén spaarlampen of TL-lampen maar gloeilampen. Tegenwoordig zijn er gloeilampen met halogeen er in. Een 230V ECO-halogeen is prima en bovendien zuiniger. Led-lampen zijn niet aan te raden I.v.m. netvervuiling of vuile stroom. Netvervuiling is een vervorming van de 50 hertz frequentie van het elektriciteitsnet door bijvoorbeeld spaarlampen en omvormers van zonnepanelen,
5. zet (licht)dimmers vol aan of uit. In alle andere standen geven ze veel netvervuiling op het lichtnet,
6. zorg dat de PC of laptop geaard is. Als er een geaarde stekker aan de PC of laptop zit (ronde stekker met gleufjes), gebruik dan ook een geaard stopcontact. Een geaard stopcontact zorgt ervoor dat overbodige spanning niet blijft hangen.
Extra tip:
Verblijf minstens een lang weekend tot een week op een stralingsarm logeeradres waar geen Wifi bereik is (navragen bij de eigenaar) en welke zeker 500 meter van een zendmast af staat en minstens 2 km van een C2000-zendmast. Dit is na te kijken op op www.GSMmasten.nl en op www.LTEmasten.nl. Schakel de stroomgroepen uit in het huisje, als dat mogelijk is om de EMV belasting tot het minimum te beperken.
Ervaringen
Uit vele ervaringsverhalen is bekend dat elektrogevoeligheid meestal pas na langdurige stralingsbelasting ontstaat. Als iemand eenmaal elektrogevoelig is geworden, dan kan een belasting van één of enkele uren – afhankelijk van de intensiteit – al klachten opleveren. Meestal echter zijn de reacties vertraagd. Er zijn personen die een voldoende sterke stralingsbelasting direct kunnen waarnemen (‘voelen’), maar dat zijn uitzonderingen.
Verergering van overgevoeligheid
Personen die last hebben van deze straling kunnen in toenemende mate gevoelig worden voor andere elektromagnetische straling, bijvoorbeeld van andere elektrische apparaten, het laag frequente (LF). Ook kan de gevoeligheid zich uitbreiden tot voedselallergie, hooikoorts, en chemische stoffen. De elektrogevoeligheid kan zo onderdeel worden van een algehele overgevoeligheid.
Het kan jaren duren voordat een gevoeligheid wordt opgebouwd. Men kan dus in eerste instantie jarenlang probleemloos met een draadloos apparaat gewerkt hebben, totdat op een dag de overgevoeligheid zich aandient. Vaak is er wel een trigger zoals van 4G naar 5G of een zware belasting van het immuunsysteem of stress. Als er dan geen passende maatregelen genomen worden en de ziekmakende elektromagnetische velden niet worden vermeden of afgeschermd worden dan kan de elektrogevoelige persoon uiteindelijk langdurig ziek worden.
Bronnen:
https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/19090346/infofiche_Elektromagnetische%20overgevoeligheid_NL.pdf
https://stichtingehs.nl/elektrogevoelig-stralingsgevoelig/
Foto; https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/klachten-van-elektrogevoeligen-moet-je-serieus-nemen
https://www.vitalitools.nl/
Reacties door Ria Luttikhold